Global Climate Strike (20-27 septembrie 2019)

Global Climate Strike (20-27 septembrie 2019) - foto preluat de pe www.facebook.com

Global Climate Strike (20-27 septembrie 2019)

foto preluat de pe www.facebook.com

 

Sute de mii de oameni din toată lumea au protestat solicitând măsuri concrete împotriva încălzirii globale

Sute de mii de oameni, din toată lumea şi din toate categoriile sociale şi profesionale, au ieşit vineri în stradă pentru a le solicita liderilor politici care vor participa la un summit ONU pe tema climei să ia de urgenţă măsuri concrete pentru a împiedica o “catastrofă de mediu”, transmite Reuters.

Această acţiune de protest organizată la nivel global a debutat în insulele din Pacific, cele mai ameninţate locuri de creşterea nivelului oceanului planetar, şi a continuat în Australia, Japonia, Asia de Sud-Est şi până în Europa, Africa şi Orientul Mijlociu.

Postările de pe reţelele de socializare au arătat grupuri de manifestanţi, de la câţiva copii de şcoală primară din Abuja, Nigeria şi până la zeci de mii de oameni care au ieşit în stradă în oraşe ca Hamburg (Germania) sau Melbourne (Australia).

Greta Thunberg, activista suedeză în vârstă de 16 ani care a inspirat această mişcare de protest, a remarcat într-un mesaj pe Twitter “uriaşa mulţime” adunată în Sydney şi şi-a exprimat speranţa că la fel de mulţi oameni se vor aduna în toate aproape 150 de ţări care participă la această acţiune comună de protest.

Viitorul nostru se află pe umerii voştri” se putea citi pe un banner întins deasupra unei străzi de protestatarii din Berlin.

Oceanele noastre se ridică, la fel şi noi” a fost un slogan popular scris pe mai multe pancarte, printre care şi cea purtată de un elev în uniformă la Melbourne şi o alta purtată de o fată cu chipul ascuns de o mască, din Kolkata, în estul Indiei.

Protestatarii au solicitat guvernelor să ia măsuri imediate pentru a limita efectele negative ale încălzirii climatice provocate de om.

Punctul culminant al acestor proteste este New York, unde Greta Thunberg, care a fost nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace pentru activismul său, participă la o demonstraţie în faţa sediului ONU.

Danielle Porepilliasana, o elevă de liceu din Sydney, a avut un mesaj dur pentru politicieni, în special pentru ministrul australian de finanţe, Mathias Cormann, care a susţinut joi, în parlament, că elevii ar trebui să rămână în clase. “Liderii politici din toate colţurile lumii ne spun că elevii trebuie să stea la şcoală şi să-şi vadă de lecţii. Măcar o dată aş vrea să-i văd şi pe ei că îşi fac treaba în parlamente“.

 

Strategii de limitare a schimbărilor climatice

Summitul ONU de săptămâna viitoare îi va aduce laolaltă pe liderii politici ai lumii pentru a discuta strategii de limitare a efectelor schimbărilor climatice, cum ar fi tranziţia de la combustibili fosili la surse de energie regenerabile. Această problemă este vitală pentru naţiunile insulare din Pacific, care au solicitat în repetate rânduri naţiunilor dezvoltate să facă mai multe pentru a preveni creşterea nivelului apelor.

cititi mai mult pe: www.agerpres.ro

 

 

Climate Strike Romania

Cerem declararea stării de urgență climatică

Iar tu poți contribui prin mobilizarea comunității din care faci parte.

Săptămâna 20-27 septembrie este săptămâna climei. La New York se discută criza climatică în care ne aflăm. La nivel mondial au loc manifestații pe durata întregii săptămâni pentru a convinge Națiunile Unite să declare stare de urgență climatică.

De ce este important să se declare stare de urgență climatică? Pentru că în momentul în care apare o stare de urgență, se alocă resurse și fonduri pentru a acționa în acea direcție.

Sea Bee Sebastian Petras ne-a scris pe pagină exprimându-și dorința de a implementa aceste mișcări stabilite de Fridays For Future International în școala în care învață copilul său. Iar noi ne-am gândit că oricine poate iniția aceste mișcări.

Împreună cu Fridays For Future Romania vă propunem o serie de mișcări care se vor desfășura în școli. Aceste mișcări pot fi organizate de către copii, părinți, bunici sau profesori.

Campania va debuta cu un protest în București ( https://www.facebook.com/events/433049400756277/?ti=cl ) și se va încheia cu o plantare de copaci pe Valea Jiului, în apropierea minei Petrila.

Vă punem la dispoziție:

1. Agenda activităților:
2. Documentele necesare pentru a obține autorizație din școli;
3. Documentele pe care trebuie să le completeze părinții;
4. Întreaga rețea de oameni la care avem acces;
5. Suntem aici pentru a vă ajuta și pentru a vă răspunde la întrebări.

Dacă doriți să implementați mișcarea în școala în care învață copilul dumneavoastră, sau dacă sunteți profesor / profesoară și doriți să vă alăturați campaniei, scrieți-ne la adresa climatestrikeromania@gmail.com și noi vă trimitem pașii pe care trebuie să-i urmați.

În București, Brașov, Bacău, Baia Mare, Craiova și Constanța deja se mobilizează oameni.

Dacă nu suntem dispuși să facem astăzi ceva, va veni o zi în care nimic din ce am face nu va mai conta.

Împreună suntem mai vocali!

Muzică: Fridays for Future Vienna
Edit: Gabriel Jerom Nicoară

#CeremDeclarareaStăriiDeUrgențăClimatică

#StrikeWeekForEarth #ClimateStrike #ClimateWeek

 

Eveniment Global Climate Strike București

✊ Declarăm stare de urgență climatică! ✊

Pe 20 septembrie la ora 16:00 vă așteptăm în fața Bibliotecii Naționale a României ( vis-a-vis de Tribunal), București, pentru a participa la cea mai mare Grevă Climatică de până acum. Ne propunem un marș până la Ministerul Mediului, un minister pasiv în fața problemelor de mediu care pun în pericol viitorul nostru ca specie. Aduceți-vă prietenii, părinții și bunicii, pe orișicine vrea să lupte pentru viitorul său. Prezența noastră în spațiul public este vitală pentru a ne face mesajul auzit. Trebuie să ne implicăm în protejarea planetei, a casei noastre. Cu cât suntem mai mulți, cu atât suntem mai vocali!

Schimbările climatice și încălzirea globală sunt adevăruri demonstrate științific, ce trebuie să fie urgent tratate ca atare! Fenomene meteo extreme, topirea ghețarilor și diminuarea biodiversității sunt printre efectele deja vizibile ale acestei crize. Și tot ce va urma ne va afecta pe toți, fără excepție, dacă nu redresăm situația.

Între 20-27 septembrie, liderii tuturor țărilor se adună la New York cu ocazia Climate Action Summit 2019 să discute măsurile care ar trebui să fie luate pentru a evita colapsul ecologic. Greta Thunberg, inițiatoarea mișcărilor Fridays for Future, va participa și ea, adresându-și mesajul mobilizator către lideri și către întreaga lume, fiind susținută de vocile tuturor oamenilor care protestează în această perioadă pentru aceeași cauză în diferite orașe ale lumii.

Împreună suntem mai vocali! ✊

#GlobalClimateStrike#UnițipentruClimă! #FridaysforFuture#UrgențăClimatică

cititi mai mult pe www.facebook.com; globalclimatestrike.net; www.theguardian.com; www.schoolstrike4climate.com