(de-clic.ro) Petiție: Opriți risipa alimentară!
Petiție: Opriți risipa alimentară!
foto si articol: de-clic.ro
Dragi prieteni,
Ne-am bucurat cu toții de veștile venite în urmă cu câteva luni din Franța, unde o propunere legislativă primită cu mult entuziasm de public obliga marile supermarketuri să doneze alimentele aflate în pragul expirării către cauze sociale. În loc să fie arse sau aruncate la groapa de gunoi, alimentele pot ajunge astfel la persoane cu venituri mai mici sau aflate în dificultate, sau chiar la adăposturi de animale. Alte țări, precum Italia, au urmat exemplul și au demarat o procedură legislativă similară. În Europa există deja o sumedenie de inițiative de combatere a risipei alimentare, în foarte multe țări existănd lanțuri de bănci alimentare sau magazine sociale care abordează problema.
Ce se întâmplă însă în România?
A venit și rândul României care, din păcate, pășește cu stângul. Parlamentrii au pregătit o lege care este însă departe de calitățile pe care inițiatorii săi le declară nefondat: ineficientă, chiar descurajantă pentru supermarketurile care ar vrea să doneze și asociațiile care ar putea prelua distribuția acestor alimente.
Suntem în an electoral și vedem foarte clar cum titluri de genul ”Partidul X a propus o lege prin care obligă supermarketurile să nu mai arunce mâncarea” dau bine la votanți. Însă în fapt această lege este doar o măsură propagandistică de impresionat electoratul, nu una de combatere a risipei alimentare.
Am formulat împreună cu partenerii noștri de la Think Outside the Box, Ecoteca și Grupul Quantic câteva minime cerințe de eficiență pentru măsurile legislative ce adresează această temă. Cerem implementarea de măsuri simple care să încurajeze donațiile de alimente și să descurajeze risipa. Vă rugăm să le parcurgeți și apoi să le cerem împreună parlamentarilor să lase jocurile politice și să facă o lege care să aibă și alte efecte decât titluri bombastice de ziar.
De ce e nevoie tocmai acum de atenția noastră? Pentru că legea s-a întors în Comisia de industrii pentru un nou raport și este ultima șansă să aducem modificări textului legii. Haideți să dăm noi tonul acestei discuții pe o temă mult prea importantă pentru a rămâne doar un subiect marginal în campania electorală! Semnați și voi și trimiteți acest mesaj mai departe prietenilor.
Claudia Apostol,
Echipa de-clic.ro
În fiecare an românii aruncă milioane de tone de mâncare pe foc sau la gunoi. Fie cumpără prea mult și nu pot consuma, fie vorbim de alimente care nici nu apucă să fie vândute. Pentru că expiră sau au ambalajul deteriorat, ajung la incinerator și sunt arse. Tot în România sute de mii de oameni nu au ce mânca iar unul din 8 copii merge la culcare flămând.
Pentru a răspunde problemelor similare legate de risipa alimentară, francezii obligă supermarketurile să doneze hrana aflată în pragul expirării, iar italienii se pregătesc să le urmeze exemplul. Alte țări pun la punct sisteme de preluare, stocare și redistribuire prin care persoanele cu venituri mici pot cumpăra alimentele deteriorate sau în pragul expirării cu prețuri foarte mici. Declarând aceleași intenții, politicienii români s-au gândit să propună o lege cu urmari similare, doar că, orbiți de efectele propagandei în an electoral, a rezultat o lege total ineficientă și chiar descurajantă pentru magazinele care vor să doneze alimente.
Astfel, ”noua” lege, a fost săptămâna aceasta întoarsă la Comisia de Industrii pentru un nou raport. Parcurgând textul propunerii constatăm însă că:
- nu mai obligă ci recomandă supermarketurilor să doneze, ceea ce puteau face și până acum. Ne întrebăm dacă o lege care face recomandări mai e….o lege.
- nu instituie nicio măsură fiscală sau administrativă care să încurajeze retailerii să doneze, doar enunță că există această posibilitate
- nu propune nici un fel de masură prin care sectorul ONG sau cu alte tipuri de organizații cu profil social să poată prelua alimentele donate sau, dacă le-au preluat, să le poată finanța distrugerea în cazul în care nu reușesc să le distribuie în timp util
- una dintre prevederile noii legi împiedică total organizarea de bănci alimentare pe viitor, o soluție aplicată și în alte state pentru reducerea cantității de alimente aruncate la gunoi. Organizațiilor care asigură colectarea, depozitarea și redistribuirea alimentelor le este interzisă comercializarea produselor pentru acoperirea costurilor de operare, chiar la un nivel modic, deși li se pretinde să asigure transport, spațiu de depozitare adecvat și personal calificat (adică principiul de funcționare al băncilor de alimente), toate aceste activități generând costuri directe și indispensabile).
Vrem o lege care să reducă într-adevăr cantitățile uriașe de alimente care se risipesc la poarta supermarketurilor și să încurajeze măsurile prin care persoanele cu venituri mici să poată accesa aceste alimente!
autor: Comunitatea de-clic.ro în parteneriat cu Ecoteca, Think Outside the Box și Grupul Quantic.
destinatari: Parlamentul României – Camera Deputaților, Guvernul României – Ministerul Agriculturii.
Stimați parlamentari,
În contextul discutării în parlament a propunerilor legislative cu privire la reducerea risipei alimentare, dorim să facem următoarele precizări: legea în forma propusă este total ineficientă și nu va produce deloc efectele pe care inițiatorii legii le declară. Pentru a combate într-adevăr efectele și a determina măsuri reale și sustenabile de luptă cu risipa de alimente, considerăm că următoarele idei trebuie să fie incluse în textul oricărei legi care își propune diminuarea risipei alimentare:
- Introducerea de măsuri de încurajare fiscală și administrativă a supermarketurilor pentru a dona alimentele, mai degrabă decât a le elimina prin ardere sau aruncare la groapa de gunoi (opțiunea cea mai ieftină la acest moment)
- Descurajarea risipei prin practicarea unui preț mai mare la eliminare (la groapă sau prin incinerare), care să forțeze deținătorii de alimente expirate să ia măsurile necesare pentru evitarea stocurilor excesive și a risipei, donarea devenind astfel mai convenabilă decât arderea sau aruncarea alimentelor la gropile de gunoi.
- Încurajarea organizațiilor cu profil social precum și a municipalităților să înființeze bănci de alimente sau magazine sociale, permițându-le să își acoperee costurile de operare (transport, mașini și depozite frigorifice, condițiile de igienă și sănătate publică, analize microbiologice, angajare de personal specializat, etc), precum și prin măsuri fiscale care să stimuleze extinderea acestor tipuri de activități.
În momentul de față legea pe care o discutați / votați nu conține niciunul dintre elementele de mai sus și este doar un exercițiu populist de mimare a combaterii risipei alimentare. Cerem în mod ferm să nu folosiți această temă deosebit de sensibilă și cu implicații majore sociale și economice, să nu o transformați în subiect de propagandă electorală și să completați propunerea legislativă cu măsuri fezabile, reale și imediate!
Semnati aici Petiție: Opriți risipa alimentară!
articol preluat de pe: de-clic.ro