Cum ne afectează consumul exagerat de zahăr organismul

Zahăr

foto si articol – independent.md

Consumat cu moderație, zahărul (în stare naturală) este esențial pentru un organism sănătos, dar în exces acesta poate dăuna sănătății, începând cu inima și terminând cu viața sexuală. Chiar dacă kilogramele în plus sau problemele cu dinții par consecințele evidente ale consumului ridicat de zahăr, există multe alte efecte „ascunse” care ne afectează sănătatea.

Inima
Într-un studiu publicat în 2013 în revista Journal of the American Heart Association, cercetătorii au descoperit că un consum mare de zahăr „stresează inima” și îi afectează funcționarea normală.

Creierul
Un studiu din 2002 realizat de cercetătorii de la Universitatea din California a asociat, în mod îngrijorător, consumul excesiv de zahăr cu sănătatea creierului. Studiul a descoperit că dietele bogate în zahăr afectează plasticitatea neuronală și comportamentele asociate cu substanța chimică cunoscută ca „factor neurotrofic derivat”. Această duce la scăderea abilității de a forma amintiri noi în mod eficient.

Rinichi
Rinichii joacă un rol important în filtrarea sângelui, ceea ce înseamnă că un nivel ridicat de zahăr în sânge pot îngreuna sarcina acestora. Potrivit American Diabetes Association, funcționarea îngreunată a rinichilor duce la apariția bolilor la nivelul acestui organ.

Sănătatea sexuală
Deoarece o dietă bogată în zahăr poate afecta fluxul sanguin, un consum exagerat este asociat cu disfuncția erectilă la bărbați. Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Johns Hopkins a descoperit că un anumit tip de zahăr interferează cu șirul de procese chimice necesare pentru producerea și susținerea unei erecții.

Articulații
Artrita este termenul folosit pentru descrierea diferitelor tipuri de dureri articulare. Potrivit unui studiu publicat în revista American Journal of Clinical Nutrition, consumul exagerat de zahăr crește inflamația și provoacă durerile articulare.

Piele
Dr. Nicholas Perricone, dermatolog și nutriționist, a explicat că un consum excesiv de zahăr cauzează „o explozie de inflamaţie” în organism. Aceeași inflamație care cauzează durerile articulare poate afecta pielea, accelerând procesul de îmbătrânire și apariția ridurilor sau a pungilor de sub ochi.

Ficat
Ficatul nu este imun la efectele consumului exagerat de zahăr. Dietele bogate în zahăr conduc la acumularea de grăsime în ficat, care în unele cazuri, cauzează inflamarea acestuia. Netratată, această problemă poate avea asupra ficatului același efect pe care îl are consumul de alcool.

articol preluat de pe http://independent.md/