Coreea de Nord își dorește reunificarea cu Coreea de Sud

604969-dpr-korea-586x319

Coreea de Nord a afirmat că reunificarea cu Coreea de Sud este principalul său obiectiv şi a propus ca ea să se realizeze după principiul „o ţară, două sisteme”, relatează duminică agenţia DPA.

Într-un discurs rostit de la tribuna Adunării Generale a ONU, ministrul de externe nord-coreean, Ri Su Yong, a calificat reunificarea celor Corei drept „cea mai mare dorinţă a întregii naţiuni”.

„Considerăm că reunificarea naţională nu ar trebui făcută prin confruntare, ci mai degrabă prin confederaţia a două sisteme în cadrul unei ţări”, a declarat el.

Diplomatul nord-coreean a acuzat, de asemenea, Consiliul de Securitate al ONU că „reprezintă manifestarea extremă a dublului standard” în problema drepturilor omului.

„Consiliul de Securitate nu ar trebui să mai fie ca un forum pentru a spune minciuni”, a declarat el, criticând Consiliul pentru că ignoră civilii ucişi în Fâşia Gaza de atacuri israeliene şi pedepseşte Siria pentru conflictul de pe teritoriul său.

Ministrul nord-coreean a subliniat, de asemenea, că ţara sa este deschisă cooperării în problema drepturilor omului cu organizaţii internaţionale şi ţări care nu sunt ostile Phenianului, dar a respins orice tentativă de a folosi problema drepturilor omului drept un instrument pentru „schimbare de regim”.

În opinia lui Ri Su Yong, primul oficial care se adresează Adunării Generale a ONU după 15 ani, „politica ostilă” a SUA a dus la decizia Phenianului de a dezvolta arma nucleară.

Cele două Corei s-au divizat la sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial, după ce partea de nord a fost ocupată de Uniunea Sovietică, iar cea de sud, de către SUA. De atunci, cele două țări au avut o istorie total diferită.

Coreea de Sud s-a dezvoltat ca un stat democratic, care a cunoscut un avânt economic impresionant, devenind unul dintre cele mai prospere state din Asia. Coreea de Nord, a devenit un stat dictatorial, fiind în prezent considerată drept cea mai izolată țară din lume.

În prezent, Coreea de Sud are un PIB pe cap de locuitor de peste 25 de mii de dolari, în timp ce în Coreea de Nord este de 50 de ori mai mic, adică puțin peste 500 de dolari.
articol preluat de pe http://independent.md