Biroul antifraudă al UE, acuzat că a încercat să-și crească rata de reuşită în mod fraudulos

Parlamentul European - Bruxelles - foto preluat de pe independent.md

Parlamentul European – Bruxelles
foto si articol preluate de pe independent.md

Biroul antifraudă al UE, OLAF, este anchetat în urma unor acuzaţii de lipsă de responsabilitate şi transparenţă, precum şi pentru deschiderea inutilă a unor cazuri minore pentru a-şi creşte rata de reuşită, relatează The Sunday Times, în ediţia electronică.

Anchetatorii belgieni au declarat că au cerut Comisiei Europene să ridice imunitatea diplomatică unor oficiali ai OLAF acuzaţi că au făcut înregistrări ilegale, în conformitate cu legea naţională. Biroul este acuzat că a interceptat ilegal convorbiri telefonice în timpul anchetei împotriva fostului comisar european John Dalli.

Înregistrările se referă la o conversaţie între Silvio Zammit, reprezentant al lui Dalli şi fost viceprimar al oraşului maltez Sliema, şi Inge Delfosse, reprezentantă a ESTOC (European Smokeless Tobacco Council). În timpul acestei conversaţii, iniţiată de la sediul OLAF din Bruxelles, Zammit ar fi cerut zece milioane de euro pentru a aranja o întâlnire între “şeful” lui şi şeful lui Delfosse, relatează Malta Today.

Zammit a fost acuzat că a cerut mită în valoare de 60 de milioane de euro pentru influenţarea unei propuneri de lege privind produsele pe bază de tutun, iar John Dalli a demisionat din funcţia de comisar european după ce biroul antifraudă a interceptat o serie de apeluri telefonice între el şi Zammit exact atunci când au fost făcute cererile de mită.

Dar un nou raport al comisiei de supervizare a OLAF a afirmat că înregistrările au fost făcute fără ca Zammit să ştie, iar acest lucru reprezintă o “interferenţă nejustificată în dreptul la viaţa privată”. Dacă înregistrarea este declarată ilegală, aceasta nu va putea fi admisă ca probă în proces.

„Acuzaţiile sunt grave”, a declarat o sursă apropiată anchetei belgiene. „Înregistrarea secretă a unor conversaţii private fără mandat judiciar este ilegală în această ţară”, a continuat aceasta.

Giovanni Kessler, în vârstă de 58 de ani, şeful italian al OLAF, poate fi tras la răspundere personal dacă reiese că a ordonat interceptările.

articol preluat de pe http://independent.md/