Asaltul Capitoliului Statelor Unite ale Americii 2021 (6 ianuarie 2021)

Asaltul Capitoliului Statelor Unite ale Americii 2021 (6 ianuarie 2021) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

foto preluat de pe ro.wikipedia.org
articole preluate de pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro

8 ianuarie 2021

 

Asaltul Capitoliului Statelor Unite ale Americii 2021

La 6 ianuarie 2021, o mulţime de protestatari care-l sprijineau pe preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, au luat cu asalt Capitolul Statelor Unite, încălcând securitatea şi ocupând părţi ale clădirii timp de câteva ore. Revoltele au fost provocate de comentariile făcute de Trump la un miting anterior.[8][9][10] Asaltul a perturbat o sesiune comună a Congresului pentru a număra votul Colegiului Electoral şi a certifica victoria lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale din 2020 şi a condus la evacuări şi blocaje ale clădirii.

După câteva săptămâni de afirmaţii false ale lui Trump cu privire la frauda electorală, mii din susţinătorii săi s-au adunat la Washington, DC în 5 şi 6 ianuarie pentru a protesta împotriva rezultatelor alegerilor şi pentru a cere vicepreşedintelui Mike Pence şi Congresului să respingă victoria lui Biden.[11][12][13] În dimineaţa zilei de 6 ianuarie, protestatarii s-au adunat la mitingul „Save America”[14][15] pe The Ellipse, unde preşedintele Trump, Donald Trump Jr., Rudy Giuliani şi mai mulţi membri ai Congresului s-au adresat mulţimii[16]. Trump şi-a încurajat susţinătorii să „lupte ca dracul” pentru a „ne lua ţara înapoi” şi a merge spre Capitolul SUA.

cititi mai mult despre Asaltul Capitoliului Statelor Unite ale Americii 2021 si pe en.wikipedia.org

 

6 ianuarie 2021

Mii de susţinători ai lui Donald Trump se îndreaptă spre centrul Washingtonului

Mii de susţinători ai preşedintelui american aflat la final de mandat, Donald Trump, se îndreptau miercuri spre centrul Washingtonului pentru o demonstraţie de forţă, în timp ce Congresul urmează să certifice înfrângerea sa la alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie, relatează AFP.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Trump interzice intrarea în SUA pentru străinii care au legături cu Antifa

Preşedintele în exerciţiu al SUA, Donald Trump, a decretat miercuri interzicerea accesului în SUA pentru cetăţenii străini care au legătură cu Antifa, o mişcare de activişti care se proclamă ”anti-fascişti” şi pe care administraţia preşedintelui republican a descris-o drept o organizaţie criminală, relatează agenţia EFE.

Rapoarte credibile sugerează că mişcarea cunoscută sub numele de Antifa este responsabilă, direct sau indirect, de unele delicte în comunităţile noastre şi a exploatat tragedii pentru a promova o agendă radicală, stângistă, anarhistă şi adesea violentă”, motivează Trump decizia sa. El menţionează incidente petrecute începând din anul 2017, în care indivizi care s-au identificat drept simpatizanţi ai Antifa au atacat alţi manifestanţi, ziarişti, edificii publice şi poliţişti.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Trump spune că nu îşi va recunoaşte niciodată înfrângerea şi îi cere lui Pence să nu certifice victoria lui Biden

Preşedintele american în exerciţiu Donald Trump a afirmat miercuri în faţa susţinătorilor săi entuziaşti că nu-şi va recunoaşte “niciodată” înfrângerea în scrutinul de la 3 noiembrie în faţa democratului Joe Biden, afirmând din nou, fără să prezinte vreo dovadă, că alegerile au fost însoţite de fraude pe scară largă, relatează AFP şi Reuters.

Nu vom ceda niciodată. Nu vom recunoaşte niciodată‘, a declarat Trump în faţa participanţilor la un miting – finanţat de echipa sa de campanie – în zona Parcului Ellipse, în apropiere de Casa Albă. ‘Vom opri acest furt‘, a declarat el, cu două săptămâni înaintea preluării funcţiei de către preşedintele ales Joe Biden.

Am câştigat aceste alegeri şi le-am câştigat la scară mare‘, a spus Trump, insistând asupra ipotezei fraudei electorale.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Vicepreşedintele Pence nu se va opune certificării victoriei lui Biden

Vicepreşedintele american Mike Pence a afirmat că nu se va opune certificării miercuri a victoriei lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale, ascunzându-se în spatele ”constrângerilor” Constituţiei, relatează AFP.

El şi-a prezentat argumentele într-o scrisoare publicată chiar înainte de deschiderea unei sesiuni extraordinare a Congresului menită să înregistreze oficial rezultatele alegerilor prezidenţiale din 3 noiembrie.

Preşedintele Donald Trump, care refuză să acorde înfrângerea, i-a cerut lui Mike Pence, care prezidează această sesiune, să profite de această ocazie pentru a refuza să recunoască victoria democratului Biden.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Clădiri ale Congresului american, evacuate de poliţie pe fondul protestelor susţinătorilor lui Trump

Poliţia a ordonat miercuri evacuarea mai multor clădiri ale Congresului SUA, în timp ce susţinătorii lui Donald Trump au demonstrat împotriva certificării victoriei lui Joe Biden în faţa Capitolului, într-o atmosferă foarte tensionată, conform imaginilor transmise de la faţa locului, relatează AFP.

Poliţia Capitolului a ordonat personalului Congresului să evacueze clădirea Cannon precum şi altele din jurul Capitolului, la scurt timp după încheierea unui discurs al preşedintelui în exerciţiu Donald Trump. Miliardarul republican le-a cerut susţinătorilor săi să meargă şi să protesteze împotriva certificării de către aleşii Congresului a victoriei adversarului său democrat, care avea loc în acelaşi timp în incinta Capitoliului.

 

Sesiunea Congresului a fost întreruptă din cauza manifestanţilor pro-Trump; Restricţii de circulaţie la Washington

Congresul Statelor Unite ale Americii a suspendat miercuri de urgenţă o sesiune menită să certifice victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie, măsură luată după intrarea manifestanţilor pro-Trump în incinta Capitoliului, relatează AFP.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ciocniri între susţinătorii lui Trump şi forţele de ordine în faţa Congresului SUA

Mii de susţinători ai preşedintelui în exerciţiu al SUA, Donald Trump, s-au adunat miercuri în faţa Capitolului din Washington şi au dărâmat mai multe bariere de securitate, ceea a dus la ciocniri cu poliţia şi la scene haotice în faţa intrării în Congresul SUA, unde congresmenii s-au reunit pentru a valida oficial victoria electorală a democratului Joe Biden, transmite EFE.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

Susţinătorii lui Trump pătrund în Camera Reprezentanţilor şi se aud focuri de armă

Primarul capitalei SUA impune restricţii de circulaţie

 

Partizanii lui Trump au luat cu asalt Congresul SUA

Partizanii preşedintelui Donald Trump au pătruns miercuri în clădirea Congresului Statelor Unite după ce au dărâmat mai multe garduri de securitate şi s-au confruntat cu poliţia, care a fost depăşită de evenimente, provocând scene de haos în capitala SUA, transmite EFE.

Primarul Washingtonului, Muriel Bowser, a declarat starea de urgenţă în faţa haosului generalizat, cu mii de protestatari pe străzile capitalei federale. Congresul se reunise pentru validarea rezultatului alegerilor prezidenţiale de la 3 noiembrie în urmă cărora democratul Joe Biden a ieşit învingător.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Trump le cere susţinătorilor să evite violenţa

Preşedintele american în exerciţiu Donald Trump le-a cerut miercuri susţinătorilor săi să evite violenţa, după intrarea manifestanţilor pro-Trump la Capitoliu, atmosfera fiind extrem de tensionată, relatează AFP. ”Susţineţi poliţia Capitoliului şi forţele de ordine. Sunt de partea ţării noastre. Staţi liniştiţi”, a postat Trump pe Twitter.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

În rotonda Capitoliului SUA s-au folosit gaze lacrimogene (parlamentar)

Poliţiştii şi-au scos armele în Capitoliu (congresman)

O femeie, în stare critică după ce a fost împuşcată în piept în perimetrul Capitoliului (media)

Mai mulţi congresmeni denunţă o tentativă de “lovitură de stat” a partizanilor lui Trump

Militari ai Gărzii Naţionale trimişi la Washington

 

Trump face apel la pace şi le cere protestatarilor să meargă acasă

Preşedintele în exerciţiu al SUA, Donald Trump, a făcut apel la pace miercuri şi le-a cerut protestarilor să meargă acasă, după ce sute de demonstranţi au luat cu asalt clădirea Capitoliului din Washington în timpul sesiunii comune a Congresului pentru certificarea rezultatelor la alegerile prezidenţiale din noiembrie, relatează agenţiile internaţionale de presă.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Pentagonul activează 1.100 de militari din Garda Naţională

Pentagonul a activat miercuri toţi rezerviştii din Garda Naţională din District of Columbia, adică aproximativ 1.100 de militari, pentru a încerca să pună capăt revoltei de la Capitoliul din Washington unde sute de susţinători ai preşedintelui în exerciţiu Donald Trump au luat cu asalt clădirea legislativului american, transmite EFE.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

O membră democrată a Congresului anunţă că pregăteşte documentele pentru un impeachment împotriva lui Trump

Reacţii internaţionale

 

Facebook şi YouTube au retras mesajul video al lui Trump

Facebook şi YouTube au retras un mesaj video al lui Donald Trump în care preşedintele în exerciţiu a afirmat din nou, neîntemeiat, că alegerile au fost fraudate şi le-a cerut protestarilor care au invadat Capitoliul să se întoarcă acasă, relatează Reuters.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

După Twitter, şi Facebook anunţă suspendarea temporară a contului lui Trump

După Twitter, reţeaua de socializare Facebook a suspendat la rândul său temporar miercuri contul lui Donald Trump, la finalul unei zile de violenţe în Capitoliu, pe care susţinătorii preşedintelui în exerciţiu l-au luat cu asalt în încercarea de a împiedica certificarea victoriei lui Joe Biden în alegeri, relatează AFP.

Am identificat două încălcări ale regulilor noastre pe pagina preşedintelui Donald Trump care duc la o suspendare de 24 de ore, ceea ce înseamnă că el pierde capacitatea de a posta pe platformă în această perioadă“, a explicat pe Twitter echipa de comunicare a companiei californiene.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

Poliţia confirmă moartea femeii împuşcate în timpul asaltului asupra Capitoliului

Congresul SUA a respins o primă obiecţie la victoria lui Joe Biden

Congresul şi-a reluat şedinţa de certificare a victoriei lui Biden

 

Patru persoane au decedat şi 52 au fost arestate

Patru persoane au decedat şi 52 au fost arestate în timpul protestelor violente desfăşurate miercuri la Capitoliu, unde manifestanţi pro-Trump au reuşit să intre în clădirea care găzduieşte Congresul Statelor Unite, a anunţat şeful poliţiei din Washington DC, Robert Contee, transmite Reuters şi dpa.

Într-o conferinţă de presă desfăşurată miercuri noaptea târziu, Contee a precizat că 47 dintre cele 52 de arestări au legătură cu încălcarea interdicţiei de circulaţie după ora 18:00, decizie impusă de primarul Muriel Bowser. Alte câteva persoane au fost arestate pentru deţinerea fără permis a unor arme de foc.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

7 ianuarie 2021

Senatul a respins obiecţia aliaţilor lui Trump privind rezultatul alegerilor din Pennsylvania

Senatul SUA a respins joi dimineaţă cu un vot covârşitor obiecţia formulată de aliaţii preşedintelui în exerciţiu Donald Trump faţă de certificarea rezultatelor din statul Pennsylvania ale alegerilor prezidenţiale din 3 noiembrie, transmite Reuters. Măsura a fost respinsă cu 92 de voturi pentru şi 7 voturi împotrivă.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Congresul SUA a ratificat victoria preşedintelui ales Joe Biden

Congresul Statelor Unite a ratificat joi victoria preşedintelui ales, democratul Joe Biden, în scrutinul american din 3 noiembrie, transmit Reuters, AFP şi EFE. Aceasta este ultima etapă înaintea învestirii lui Joe Biden, într-o ceremonie prevăzută pentru 20 ianuarie.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Echipa preşedintelui Trump renunţă la contestarea în justiţie din Georgia

Echipa de campanie a preşedintelui republican Donald Trump a renunţat joi la contestarea în justiţie a rezultatelor alegerilor prezidenţiale din statul Georgia în care a câştigat democratul Joe Biden, informează Reuters, care citează un oficial electoral de rang înalt.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Şeful poliţiei Capitoliului, Steven Sund, şi-a anunţat demisia

Şeful poliţiei Capitoliului, Steven Sund, a anunţat joi că va demisiona începând cu 16 ianuarie, conform unei scrisori citate de instituţiile de presă americane, la o zi după ce susţinătorii preşedintelui Donald Trump au atacat clădirea ce găzduieşte Senatul şi Camera Reprezentanţilor, transmite vineri Reuters.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Preşedintele Trump condamnă violenţele şi promite o tranziţie liniştită a puterii

După o zi de haos care a zguduit America, preşedintele în exerciţiu Donald Trump, acuzat de preşedintele ales Joe Biden că a subminat democraţia, a lansat joi un apel – rar – la “reconciliere“, condamnând un “atac odios” asupra Capitoliului, informează AFP.

Tocmai am trăit alegeri intense şi emoţiile sunt puternice“, dar “trebuie să ne calmăm” a adăugat el, deşi în ultimele două luni Donald Trump a aţâţat spiritele inflamate, susţinând teorii ale conspiraţiei.

Mă voi concentra acum pe o tranziţie ordonată şi liniştită a puterii“, a asigurat Trump în acest mesaj foarte aproape de un discurs de recunoaştere a înfrângerii sale în alegeri, fără totuşi să o spună în mod explicit.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Un poliţist rănit în timpul confruntărilor a murit

Un poliţist a murit după ce a fost rănit în timpul confruntărilor cu susţinători ai preşedintelui american în exerciţiu Donald Trump, miercuri, în timpul asaltului acestora asupra Capitoliului de la Washington, a anunţat poliţia joi seara, informează AFP.

Agentul Brian Sicknick făcea parte din forţele desfăşurate în timpul confruntărilor de la Capitoliu, miercuri, 6 ianuarie 2021, fiind rănit în timpul unor contacte fizice cu protestatari, a precizat poliţia Capitoliului într-un comunicat. El a fost dus la spitalul local, unde a murit din cauza rănilor, joi seara. Sicknick lucra de 12 ani în serviciul de poliţie.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Au fost identificaţi toţi cei patru manifestanţi care au murit

Poliţia din Washington D.C. i-a identificat pe toţi cei patru manifestanţi care au murit în timpul asaltului asupra Capitoliului de miercuri, în timp ce Congresul se pregătea să certifice victoria lui Joe Biden în scrutinul prezidenţial din noiembrie, relatează vineri dpa.

Despre prima persoană identificată, femeia ucisă când încerca să pătrundă pe holul Camerei Reprezentanţilor, oficialii americani au precizat deja că era Ashli Babbitt, de 35 de ani, din Huntington, statul Maryland, şi că a fost împuşcată mortal de un ofiţer din poliţia Capitoliului.

Celelalte trei persoane, care au decedat în urma unor “urgenţe medicale”, sunt Benjamin Philips, de 35 de ani, din Ringtown, statul Pennsylvania, Kevin Greeson, de 55 de ani, din Athens, Alabama, şi Roseanne Boyland, de 34 de ani, din Kennesaw, Georgia, a spus joi într-o conferinţă de presă şeful poliţiei metropolitane, Robert Contee.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

6.200 de membri ai Gărzii Naţionale, desfăşuraţi pentru 30 de zile în Washington DC

Mii de membri ai Gărzii Naţionale vor fi desfăşuraţi la Washington DC, pentru următoarele 30 de zile, perioadă care va acoperi ceremonia de inaugurare a Joe Biden, după ce sute de manifestanţi pro-Trump au reuşit să pătrundă miercuri în sediul Congresului SUA pentru a bloca procedura de certificare a rezultatelor alegerilor prezidenţiale din 3 noiembrie, transmite dpa.

Aproximativ 6.200 de militari din unităţi ale Gărzii Naţionale din statele Maryland, Virginia, Pennsylvania, New York şi New Jersey vor fi desfăşuraţi în capitala federală a SUA pentru a asigura paza Capitoliului. Cei mai mulţi dintre aceştia vor sosi până duminică.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro