(Andrei Popescu) 30.000 de finlandezi protestează împotriva măsurilor de austeritate plănuite de guvern

Oamenii protestează în Helsinki împotriva măsurilor de austeritate propuse de guvenul finlandez. (Captură Foto) - foto: epochtimes-romania.com

Oamenii protestează în Helsinki împotriva măsurilor de austeritate propuse de guvenul finlandez. (Captură Foto)
foto: epochtimes-romania.com
articol: Andrei Popescu – epochtimes-romania.com

19 septembrie 2015

Aproximativ 30.000 de oameni au ieşit pe străzile capitalei finlandeze Helsinki pentru a-şi manifesta nemulţumirile faţă de măsurile dure de austeritate plănuite de guvernul ţării.

Mulţimi mari de oameni, inclusiv personal guvernamental, angajaţi din sectorul industrial şi din transporturi, precum şi un anumit număr de ofiţeri de poliţie şi-au părăsit vineri locurile de muncă pentru a participa la protestul care a avut loc într-o piaţă centrală a capitalei finlandeze.

Manifestanţii se opun planurilor guvernului de a amplifica profiturile economiei finlandeze cu 5% în decursul a 3 ani prin tăierea salariilor şi beneficiilor salariaţilor.

“Ştim cu toţii că economia Finlandei merge greu”, a declarat în timpul protestului Antti Rinne, şeful partidului din opoziţie al Social Democraţilor, adăugând, “Economia nu progresează prin măsuri aplicate cu forţa, ci prin cooperare şi acorduri.”

Săptămâna trecută, premierul finlandez Juha Sipila a anunţat un set de măsuri de austeritate – inclusiv reducerea concediilor anuale de la 38 la 30 de zile, reducerea plăţilor pentru concediul de boală şi reducerea plaţilor pentru orele suplimentare – numindu-le “indispensabile” pentru revitalizarea economiei.

“Statul finlandez a acumulat datorii la o rată de aproximativ un milion de euro pe oră timp de mai mulţi ani, zi şi noapte, în fiecare zi a săptămânii. Nu putem continua în acest fel”, a declarat miercuri Sipila într-un discurs televizat. Totodată, el a cerut cetăţenilor finlandezi să accepte măsurile.

Guvernul finlandez şi-a anunţat planul după ce sindicatele muncii au refuzat oferta acestuia privind un acord asupra taxelor, salariilor şi orelor suplimentare de muncă.

Sipila a declarat că sindicatele au timp până la sfârşitul lunii septembrie să vină cu propria propunere.

articol preluat de pe http://epochtimes-romania.com/