Cine se află în spatele afacerii Deva Gold (Gabriel Resources)

deva-gold-certej

presalibera.net

Afacerea Deva Gold SA ascunde o serie de acțiuni și inginerii financiare destul de încâlcite care s-au derulat pe o perioadă de 18 ani. Din cumulul companiilor offshore și a numelor conexe a acelorași oameni care au stat în spatele RMGC, având ca liant Gabriel Resources, Deva Gold nu este alceva decât o nouă Roșia Montană.

Proiectul Deva Gold se apropie cu pași rapizi de faza inițială de exploatare, astfel compania a trecut la faza de pregătire și amenajare a terenului fără un aviz de mediu. Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) a constatat emiterea autorizației de construire cu încălcarea prevederilor legale pentru organizarea de șantier a platformei industriale de la Certej.

Guvernul României nu a solicitat nicio garanție de mediu pentru aprobarea proiectului de la Certej. Participația statului român, similară celei de la Roșia Montană, este acceptată în forma actuală, iar contractul ce stă la baza acestui proiect este tot unul secret. Zăcământul de la Certej este cotat la bursa din New York la peste 40 de milioane de euro, sumă din care statul român va încasa zece milioane reprezentând redevența și participațiunea cu care este acționar.

Eldorado Gold, compania care deţine 80% din acţiunile Deva Gold, vrea să investească la Certej, în judeţul Hunedoara, 270 de milioane de dolari şi să extragă în medie, anual, peste 4 tone de aur şi 20,5 tone de argint. Durata de exploatare a minei de la Certej este preconizată la 12 ani. Investitorii canadieni preconizează în Certej o producţie medie de 130.000 de uncii de aur (echivalentul a 4,04 tone de aur) şi 660.000 de uncii de argint (20,5 tone argint), cu costuri de exploatare de 400 de dolari pe uncie pentru aur.

 

 

Proiectul de la Certej va începe exploatarea aurului cu cianuri în perimetre extinse aurifere de la Brad, Deva şi Muncel. Dacă inițial suprafaţa de exploatare din județul Huneadoara era de 534 km², Deva Gold a obținut licență pentru alți 338 km² la vest de Certej (perimetru adiacent fostelor mine de lângă Brad), şi pe o suprafaţă de 137 kmp lângă Deva, în zona depozitelor de aur şi cupru de la Muncel-Veţel.

Petru Cîmpian zis ‘Șeriful’ este primarul comunei Certeju de Sus, cunoscut ca om de bază al Gold-ului și bun prieten al adminstratorului Deva Gold SA, Nicolae Stanca. Petru Cîmpian a acordat ilegal autorizație companiei Deva Gold SA pentru construire și organizarea de șantier a platformei industriale de la Certej. Deva Gold S.A. a concesionat 57 de hectare de teren la Certej, astfel bugetul local va beneficia de suma de 3 milioane de euro. ‘Șeriful’ este cunoscut pentru modalitatea de a lucra în mare secret pentru canadieni, astfel proiectul de la Certej este o enigmă pentru majoritatea românilor.

„Am văzut ce s-a întâmplat la Roşia Montană. Excesul de media este foarte dăunător”, a declarat Cîmpian.

Noua Roșie Montană, va avea o dimensiune de cinci ori cât suprafața Bucureștiului, iar totul a fost pus la cale de același Frank Vasile Timiș, fondatorul și fostul președinte al Gabriel Resources, care a vândut afacerea investitorilor de la Eldorado.

cititi mai mult pe http://www.presalibera.net/investigatie-cine-se-afla-in-spatele-afacerii-deva-gold-gabriel-resources_1818669.html#prettyPhoto