(video) 25 de ani de la începutul Golaniadei – cea mai mare demonstraţie anticomunistă din Europa după 1989

Piata Universitatii 22 aprilie 1990 - foto: revista22.ro

articol – stiri.tvr.ro

Este considerată cea mai mare demonstraţie anticomunistă din Europa de după 1989. A polarizat şi transformat societatea româneasca, a schimbat cariere şi destine, a lansat un adevărat curent muzical. Fenomenul Piaţa Universităţii s-a născut pe 22 aprilie 1990. Au trecut de atunci 25 de ani, dar capitolul “Golaniadei” şi al mineriadei care i-a pus sfârşit nu a fost închis.

Când o mână de oameni au blocat Piaţa Universităţii pe 22 aprilie 1990, după o manifestaţie împotriva FSN, nu şi-a imaginat nimeni că acesta va deveni momentul zero al unui adevărat fenomen.

53 de zile şi nopţi la rând, zeci de mii de oameni s-au întors în locul unde începuse sfârşitul regimului Ceauşescu şi au cerut despărţirea definitivă de comunism: alegeri libere, aplicarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara, o presă independentă, pedepsirea celor vinovaţi de morţile din decembrie 1989.

Insulta preşedintelui Ion Iliescu, care i-a numit “golani” pe demonstranţi, a mobilizat şi mai multă lume în Piaţă. Liga Studenţilor a deschis balconul Universităţii, iar voci importante din societatea civilă, dar şi oameni obişnuiţi, le vorbeau în fiecare zi manifestanţilor.

Fenomenul Piata Universităţii s-a încheiat brutal în 13-15 iunie, după ce minerii i-au alungat pe manifestanţi cu bâtele şi au devastat sediile partidelor istorice. Mineriada a şocat lumea civilizată, dar justiţia nu a găsit nici azi responsabilii pentru ce s-a întâmplat atunci.

Luna trecuta, Înalta Curte a decis redeschiderea dosarului mineriadei, după mai multe plângeri la CEDO.

articol preluat de pe http://stiri.tvr.ro/