Trei studenţi vor da Internet gratuit tuturor călătorilor care circulă cu autobuzele şi tramvaiele RATB. Cum şi cât câştigă ei din afacerea asta

Greva RATB - Autobaza Titan

Alexandru Dobre, Alexandru Costea şi Gabriel Ion, trei tineri absolvenţi ai Academiei de Studii Economice (ASE), au pus la punct un proiect graţie căruia bucureştenii se vor putea bucura de internet gratuit în autobuzele şi tramvaiele RATB. “BusHub” a intrat deja în faza de testare.

Bucureştenii s-ar putea bucura în viitor de internet wireless gratuit în mijloacele de transport în comun ale RATB. Trei tineri absolvenţi ai Academiei de Studii Economice (ASE) din Bucureşti au pus la punct un proiect ce ar putea răspunde acestei nevoie.

Creat de Alexandru Dobre, Alexandru Costea şi Gabriel Ion, proiectul „BusHub” a fost finalist anul acesta la concursul „Junior Achievement”.
„În principiu, proiectul nostru constă în furnizarea de internet gratuit în toate autobuzele şi tramvaiele Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB)”, a explicat Alexandru Costea pentru gândul. „Urmează să folosim o altă tehnologie decât cea 4G direct, cum ar fi Vodafone sau Orange, spre exemplu, călătorii se vor putea conecta gratuit”, a adăugat el.

„Practic oferim un serviciu public comunităţii, iar din partea mediului de afaceri oferim posibilitatea de a-şi promova produsele în interiorul RATB, deoarece există o masă foarte mare de populaţie care circulă zilnic, dar la care companiile nu au acces pentru că nu sunt permise reclamele”, a completat colegul său, Alexandru Dobre.

img-20140904-123956

 

FOTO: gandul.info

Toate costurile vor fi suportate de cei trei tineri, Regia de Transport nefiind nevoită să investeasă bani. Asta pentru că finanţarea din reclame va acoperi costurile iniţiale, iar ulterior va aduce profit creatorilor BusHub. Calculele realizate de Alexandru Dobre, Alexandru Costea şi Gabriel Ion arată că, în cele din urmă, dacă cel puţin 5% dintre călători se vor conecta la internet, profitul lunar va ajunge la aproximativ 70.000 de lei.

„Noi avem nevoie de un public ţintă undeva între 14 şi 35-40 de ani, deoarece ştim că acolo este rata cea mai mare de penetrare a smartphone-urilor şi a internetului pe mobil, aşadar avem nevoie de liniile care trec pe lângă licee, facultăţi, pentru a asigura un volum foarte mare”, a spus Alexandru Dobre.

Aprobările RATB pentru proiectul pilot au fost primite deja, astfel că, în urmă cu aproximativ două luni, proiectul BusHub a intrat în faza de testare. Deşi au fost întâmpinate câteva probleme provocate de căldură şi de fluctuaţiile de tensiune, feedback-ul primit a fost unul bun.

„Am avut probleme tehnice şi s-a întrerupt activitatea pentru o perioadă tocmai din cauza căldurii, apoi am avut probleme şi cu fluxul de tensiune şi nu a durat mai mult de cinci minute până ca cineva să sesizeze problema. A fost un singur autobuz, s-a aflat de el foarte repede şi chiar au urcat mulţi călători tocmai datorită acestei facilităţi. De asemenea, numărul celor care s-au conectat a fost mai mare decât ne aşteptam”, a povestit Alexandru Dobre.

„Încercăm să testăm şi alte echipamente, am încercat şi o schimbare de furnizor…Vrem să ne asigurăm că totul este bine din punct de vedere tehnic”, a adăugat Alexandru Costea. Nu vrem să punem toate routerele odată, ci pas cu pas, să vedem exact care este răspunsul pe care îl vom primi din partea utilizatorilor. Vom face totul în funcţie de rezultate, nu vrem să ne grăbim să instalăm echipamentele şi apoi să apare diverse probleme”, a mai spus el.

Alexandru Dobre are 22 de ani şi a absolvit Facultatea de Management din cadrul ASE. Colegul său, Alexandru Costea are 21 de ani şi, ca şi cel de-al treilea membru al echipei care se ocupă de BusHub, Gabriel Ion, a absolvit Faculatea de Finanţe-Bănci din cadrul ASE.

articol preluat de pe http://www.gandul.info/

FOTO: Mediafax Foto (Andrei Moise)