Stop tăierilor de pădure din parcuri naționale

Stop tăierilor de pădure din parcuri naționale

PETIȚIE CĂTRE Victor Ponta, PENTRU STOPAREA TĂIERILOR DE PĂDURI DIN PARCURI NAȚIONALE

SEMNAȚI AICI! http://www.agentgreen.ro/stop-taieri/

Stimate domnule prim-ministru Victor Ponta,

Am aflat cu mare dezamăgire că pe masura ce padurile Romaniei s-au rarit presiunea a devenit uriasa chiar pe padurile din Parcurile Nationale.

Parcul National Retezat si Domogled adapostesc ultimul Peisaj Forestier Intact din Europa. Parcul National Semenic adaposteste cel mai mare trup de padure virgina de fag comun european din lume.

In acest moment ROMSILVA administreaza toate padurile statului, inclusiv pe cele din parcuri nationale si naturale. Romsilva incaseaza de 10 ori mai multi bani din vanzarea de lemn din parcuri decat investeste in ele. Parcurile Nationale si Naturale ocupa o mica suprafata a Romaniei dar ele sunt cruciale pentru viitorul biodiversitatii si un tezaur de pastrat pentru generatiile viitoare.

ROMSILVA nu vede in ariile protejate nevoia de conservarea biodiversitatii ci exclusiv profitul din taieri!
Dovada sta si in faptul ca anul trecut au dorit sa scape de parcurile Rodna, Defileul Jiului, Putna Vrancea si Cefa pentru ca nu mai pot face suficient profit din paduri de cand statul a pierdut suprafete mari de acolo.

Nu va cer prea mult atunci cand spun ca este timpul sa interziceti prin Hotarare de Guvern taierile de paduri din Parcuri Nationale si Naturale si sa operationalizati de urgenta ANAP (Agentia Nationala pentru Arii Protejate) care sa fie condusa de specialisti in domeniul conservarii biodiversitatii si nu de Romsilva.

Romsilva a administrat 23 de parcuri nationale in ultimii 10 ani timp in care abia 7 dintre ele au un plan de management aprobat. 10 de ani de Romsilva la carma parcurilor este exemplul esecului perfect. Se taie legal sau legalizat paduri extrem de valoroase, chiar si paduri virgine. Zonarea interna a parcurilor este total haotica: nu are zone tampon in imprejurimile parcurilor pentru a le proteja de amenintari, iar de multe ori zonele de protectie stricta sunt exact la marginea parcurilor.

Nu in ultimul rand, am aflat cu deosebita tristete că păduri de o valoare inestimabilă din zona Râu Șes din Retezat se taie, încă din primăvara anului 2014 iar nimeni nu face nimic. Lemnul din Retezat a ajuns la o fabrica din Sebes, unde a devenit un banal material de foc pentru șeminee; brichete și peleți care se vând în supermarket-uri, benzinării și magazine de bricolaj din Europa de Vest. De asemenea am descoperit ca fagetele seculare din Parcul National Semenic se exporta in tari arabe, iar lemnul din Parcul National Domogled in China. Compania din Sebes s-a angajat sa nu mai accepte copaci din parcuri nationale. Si alte companii vor urma acelasi angajament in viitorul apropiat.

Este timpul ca si Dumneavoastra care aveti puterea de a decide sa interziceti taierile de paduri din parcurile nationale si naturale si sa operationalizati ANAP.

Vă mulțumesc!

SEMNAȚI AICI! http://www.agentgreen.ro/stop-taieri/