Spații publice fără fum de țigară

Coaliția România Respiră - foto facebook.com/coalitiaromania

articol – causes.com

Premisele demersului meu de a initia o actiune care sa se incheie cu votarea de catre deputatii romani a unui amendament la legea 349 din 2002 prin care sa se interzica fumatul in orice spatiu public inchis, fie el administrat de stat sau aflat in posesia sau in folosinta unor entitati private ( restaurante, cluburi, puburi ) dar si spatii deschise precum parcurile: 

1. Fumatul tutunului sub forma de tigarete, trabucuri, pipe, narghilele dauneaza grav sanatatii. 

2. Fumatul este diferit de alte obiceiuri daunatoare sanatatii dar permise prin lege ( consumul de alcool, zahar, grasimi in exces ) prin particularitatea lui cea mai importanta, anume faptul ca fumul se imprastie usor in aer si afecteaza, in afara persoanei sau persoanelor care fumeaza, si alte persoane prezente la un moment dat in acelasi spatiu, cu raza de pana la 5-6 metri sau cu orice raza daca vorbim de un spatiu inchis. 

3. Aplicarea legilor in vigoare a dus la situatia in care in majoritatea spatiilor inchise cu destinatie publica fumatul este permis, ceea ce le limiteaza nefumatorilor dreptul de a respira aer nepoluat cu fum de tigara si le afecteaza grav sanatatea. 

4. Fumatul in spatii publice inchise devine astfel o problema de sanatate publica, dar care poate fi rezolvata relativ usor prin amendarea legii 349 din 2002, acum in vigoare, fara alocarea vreunui buget si cu efecte benefice pe termen mediu si lung. 

5. In Romania sunt aproximativ 4,8 milioane de fumatori, adica mai putin de un sfert din populatia tarii. 

6. Multe dintre persoanele care sustin propunerea mea de amendare a legii cu interzicerea completa a fumatului in spatii publice inchise sunt persoane care fumeaza. 

7. In nici o alta tara din UE nu mai este permis fumatul in spatii publice inchise. Daca Romania doreste sa se alinieze la legislatia UE e necesara modificarea legislatiei privitoare la aceasta problema. 

8. Argumentul fumatorilor care isi apara dreptul de a fuma in spatii publice inchise sustinand ca una din libertatile lor este incalcata daca se interzice fumatul in spatiile specificate este nefondat, intrucat nimeni nu se poate bucura de un drept daca exercitarea acelui drept afecteaza sanatatea altor persoane. 

9. Fumatorilor nu li se va interzice sa fumeze si se vor putea bucura de exercitarea acestui drept la domiciliul propriu sau al altor persoane care permit practicarea acestui obicei si in spatiile publice ori private cu destinatie publica deschise, daca acestea nu sunt locuri de joaca pentru copii, parcuri, gradini botanice etc. 

Semneaza pentru sustinerea acestei propuneri ! Ea inseamna o tara mai curata cu cetateni mai sanatosi, mai aproape de nivelul de civilizatie la care aspira.

SIGN THE PETITION TO
DEPUTATII ROMANI

Cerem deputatilor romani sa aduca Legii 349 din 2002 privind prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun un amendament prin care sa se interzica fumatul in TOATE spatiile publice inchise ( cluburi, restaurante, puburi, sali de sport ) si in toate parcurile, indiferent daca ele sunt prevazute cu locuri de joaca pentru copii sau nu. Acest amendament sa fie votat la adoptarea modificarilor legii mentionate, act legislativ la care Camera Deputatilor este camera decizionala.

Signed,

Marius Vintila

HOW THIS WILL HELP

Semnatura ta e necesara fiindca deputatii trebuie sa tina cont la modificarea legii de acea parte a populatiei Romaniei – mai mult de trei sferturi – care nu fumeaza, si totusi, prin faptul ca in locurile publice de tipul celor mentionate mai sus fumatul inca este permis, are parte de aceleasi efecte nocive asupra sanatatii ca si fumatorii. Este vorba de o problema de sanatate publica ce poate fi rezolvata imediat si fara alocarea vreunui buget. Rezolvarea acestei probleme va reduce semnificativ pe termen mediu si lung costurile din domeniul sanatatii. In plus, daca Romania urmareste indeaproape politicile din acest domeniu din Uniunea Europeana, va constata ca a ramas singura tara din UE unde fumatul in locuri publice inchise este inca permis. Semneaza pentru sanatatea ta, a copiilor si celorlalte persoane apropiate tie si pentru dreptul lor la aer curat.

Update #2 · 

Fumatul pasiv ucide – CATEVA CIFRE SUB CARE SE ASCUND PERSOANE ADEVARATE

Dupa sase ore petrecute la serviciu, un barman nefumator a inhalat echivalentul in nicotina si gudroane a trei tigari. Ghiciti in cat timp se instaleaza dependenta. Si, fata de efectele fumatului pasiv prezente la alte categorii de persoane, barmanul “beneficiaza” de unul in plus: dependenta de mediul toxic … sau inca un motiv pentru care ii place ceea ce face.

Alexandru Lazar un tanar de 28 de ani, nefumator, care a lucrat intr-un bar din regie in ultimii 8 ani, tocmai a aflat in urma unei masuratori cu spirometrul, ca plamanii lui au varsta de 48 de ani.

De aceea cand ne vine sa spunem ca interzicerea fumatului in toate spatiile publice inchise e o masura radicala, poate ca ar fi bine sa ne gandim si la sutele de mii de lucratori in restaurante, baruri, cluburi, puburi. Intrebati-i ce parere au ei si veti gasi o rata de raspuns care va va speria.

Update #1 · 

Romania respira. Peste 100 de parlamentari romani au semnat deja pentru spatii publice fara fum de tigara

Va multumesc pentru semnaturi. Ele inseamna mult pentru cauza mea si in curand vor deveni importante si ca instrument de masura a opiniei publice in fata deputatilor. Alaltaieri am avut la Parlament o intalnire cu deputatele Aurelia Cristea (initiatoarea unei legi complete de reglementare a fumatului in spatii publice inchise si deschise la care lucreaza de un an) si Cristina Nichita, sustinatoare a legii, cu profesorul dr. Florin Mihaltan de la Institutul Marius Nasta, care a reprezentat artileria grea din sanatate ( Societatile Romane de Pneumologie si Cardiologie, Fundatia Inimii si alte organizatii importante din domeniu ) cu Diana Vasiliu reprezentant Allen Carr Easy Way Romania si cu Valentin Mircea, jurist. Suntem cu totii de acord asupra importantei amendarii urgente a legii 349 din 2002. Urmeaza ca in cateva zile sa sustinem dezbateri in comisii si probabil ca in scurt timp, poate o luna, va urma votarea in plenul Camerei. Intre altele, amendamentele propuse de noi se refera la extinderea spatiilor in care nu se fumeaza la: toate unitatile din alimentatia publica, inclusiv terase inchise, locuri de joaca pentru copii, parcuri, terenuri de sport si altele ce vor fi specificate.

Ca barometru social pe subiect. va mai prezint opiniile catorva personalitati de care ati auzit sau pe care le cunoasteti, luate aseara la doua evenimente la care am fost prezent:

Alex Gavan (alpinist, motivational speaker): “Nu putem vorbi de ecologie si de o natura curata cand in incaperea in care are loc discutia se fumeaza.”

Claudia Apostol (Campania Salvati Rosia Montana, Uniti Salvam): “Eu fumez, dar intotdeauna respect legea. Nu m-ar deranja deloc daca as iesi sa fumez in fata spatiului inchis in care m-as afla.”

Electric Brother (muzician): “Ma bucur ca cei de la Energiea au rugat publicul sa nu se fumeze in timpul concertului meu. Spune-le prietenilor tai pe Facebook ca daca nu o sa mai fumeze in cluburi o sa ma duc si eu cu placere sa pun muzica, nu o sa mi se mai para un chin. Asa, plec de acasa cu chef si dupa un sfert de ora nu ma mai gandesc decat cum sa plec mai repede, ca nu mai pot sa respir.”

articol preluat de pe: causes.com