Semneaza petitia: “STOP abuzurilor companiilor de asigurare”

petitie-ratb

Categorie: Proiecte de lege, legislatie.
Destinatar: Parlamentul Romaniei
Asociația pentru Protecția Drepturilor Asiguraților Auto (APDAA)

PETITIE PENTRU INDEPENDENŢA INSPECTORILOR DE DAUNE AUTO

Aceasta este o petitie care se adreseaza Parlamentului Romaniei pentru a solicita independenta inspectorilor de daune auto si sustinerea proiectului “Lege pentru constituirea, organizarea şi funcţionarea Corpului experţilor si evaluatorilor tehnici auto din România” care se afla in dezbatere legislativa (http://www.senat.ro/Legis/PDF/2014/14L400FG.pdf). La strangerea a 250.000 de semnaturi vom trimite petitia catre Parlamentul Romaniei.

A sosit momentul ca sintagma “interesul asiguratului auto” să nu mai fie o sintagmă goală de sens.

A sosit momentul ca și un accident auto să nu fie o povară mai mare pentru asigurat decât este prin faptul că s-a produs.

În Romania, după cum știm, clientul este victima perfectă pentru că nu se poate apăra. Nu are timp, bani, relații și nervi să se lupte cu societăți de asigurări care, asemeni instituțiilor bancare, au o armată de avocați plătiți să găsească soluții în care ele nu pierd niciodată.

A sosit momentul ca firmele de asigurări să despăgubească integral daunele auto – adică să-şi respecte contractul în baza căruia a luat bani.

A sosit momentul ca asigurații auto să uite de service-urile clandestine unde se duc de multe ori pentru a-și putea repara mașina tocmai pentru că asiguratorii nu le-au acoperit integral dauna auto.

A sosit momentul ca piața de asigurări auto din România să treacă la un nou nivel de maturizare: externalizarea serviciilor de daună. Este o măsură obligatorie și necesară care ar rezolva 70% din problemele actuale ale asiguraților și păgubiților.

Este un sistem care s-a dovedit funcțional și benefic pentru asiguratori și asigurați în toate țările din UE în care a fost aplicat.

În materie de constatare și evaluare a daunei auto, iată situația de care se lovește orice șofer implicat într-un incident/accident auto.

Inspectorii de daune:
- sunt angajați ai societăților de asigurări.
- pe de altă parte, aceștia trebuie să identifice corect toate piesele avariate, să cunoască denumirea acestora și să stabilească soluțiile tehnice optime de reparație/înlocuire a reperelor avariate.
- nu există însă o instituție care să verifice cunoștințele tehnice ale acestora și nici nu există prevedere legislativă asupra acestor cunoștințe.

Care sunt efectele? Obiectivele inspectorilor de daună din companiile de asigurări sunt să minimizeze sumele decontate de companiile de la care își iau salariul. În plus, premierea lor în funcție de atingerea acestor obiective nu poate decât denatureze actul de constatare. Cine are de pierdut? Șoferul, care chipurile, este asigurat!

Societățile de asigurări:

- nu sunt plătitoare de TVA, așa cum nu sunt nici societățile de brokeraj
- plătesc și controlează inspectorii de daune
- numărul de reclamații către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) referitor la activitatea societăților de asigurări este în creștere. Cele mai reclamate motive, dovedite ca adevărate în urma controalelor sunt:
 nu plătesc la termen daunele
 calculează și plătesc incorect despăgubirile
- în mod ilegal, achiziționează direct piese de schimb

APDAA a sesizat instituțiile cu atribuții de control din România cu privire la nelegalitatea si imoralitatea folosirii unor piese de schimb care afectează în mod evident calitatea reparației si implicit interesele asiguratului. Nici o reacție pozitivă din partea autorităților române în interesul asiguraților.

Prin urmare, ADPAA atrage atenția asupra necesității adoptării unei noi legislații în baza căreia să poată fi implementat un sistem european de constatare și evaluare a daunelor și în România. Un sistem în care asigurat să nu mai însemne păgubit.

ADPAA CERE SPRIJIN CA EVALUAREA PAGUBELOR SĂ SE FACĂ INDEPENDENT DE SOCIETĂȚILE DE ASIGURĂRI, AȘA CUM SE ÎNTÂMPLĂ ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ.

ADPAA CERE EXTERNALIZAREA SERVICIILOR DE DAUNĂ

Nu mai accepta abuzurile companiilor de asigurare! Informează-te ce aduce bun un sistem în care constatarea daunei auto să fie făcută de o entitate neutră, care să despăgubească integral asiguratul auto.
E dreptul tau de asigurat!

01.06.2014
Asociația pentru Protecția Drepturilor Asiguraților Auto (www.apdaa.ro)
Autor: Asociația pentru Protecția Drepturilor Asiguraților Auto
articol preluat de pe petitieonline.net
foto: totb.ro
SEMNATI AICI – - – >>>petitieonline.net