Salvează pădurea: ia drujba din mâna Holzindustrie Schweighofer!

header-campanie-paduri

SEMNATI AICI http://de-clic.ro/salveaza-padurea-ia-drujba-din-mana-schweighofer-holzindustrie

Cere ACUM deputaților să nu cedeze amenințărilor corporațiilor!

După ani de dezbateri, Parlamentul a adoptat recent o lege de modificare a Codului Silvic. Legea este departe de a fi una ideală, însă acum se află în pericol de a fi amendată din nou, la presiunea firmelor austriece. Miza este limita de 30% impusă prin noul Cod Silvic oricarei companii în procesarea unei specii de arbori din România.

În replică Holzindustrie Schweighofer, care toacă deja, la propriu, pădurile României a trecut la intimidări. Aceasta amenință cu deteriorarea relațiilor comerciale dintre Austria și România dacă plafonarea nu este eliminată din lege. Amenințările au funcționat: președintele Klaus Iohannis a refuzat promulgarea legii și a retrimis-o în luna martie Parlamentului pentru rediscutarea amendamentelor impuse de HolzindustrieSchweighofer.

Cere ACUM deputaților să introducă URGENT Codul Silvic pe ordinea de zi a plenului și să respingă amendamentele solicitate prin vocea președintelui României de Holzindustrie Schweighofer.

******

NOTĂ. Insistăm asupra faptului că acest Cod Silvic, în forma adoptată de Parlament, este o lege cadru cu multe lacune (vezi observațiile societății civile). Petiția de față este un instrument de reacție rapidă în fața adoptării iminente a unei legi care poate pierde o reglementare importantă (cota de 30%) în procesul re-examinării, care poate știrbi substanțial rolul fundamental al Codului Silvic de apărător al pădurii.
Presiunea trebuie menținută până când principiile Codului Silvic vor fi transformate în norme specifice de implementare.

Petiție inițiată de platforma de-clic.ro în parteneriat cu:

2Celsius
Agent Green
Bankwatch România
Greenpeace România
Institutul pentru Dezvoltare și Inovare
Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu
Coaliția pentru Mediu
EcoCivica
Asociația E-JUST
Environmental & Social Change UK
Federația Coaliția Natura 2000
Fundația Terra Mileniul III
Grupul de inițiativă civică Sebeș
Asociația Grupul de Intervenție Civică
Mai Mult Verde
NeuerWeg Sighișoara
Nostra Silva
Prima Natura
Rețeaua Mining Watch România
Rețeaua Energy Justice România
România Curată
Asociația România Vie
Asociația T.E.S.L.A
Transilvania Verde
Asociația Brașovul Pedalează
*Listă în curs de actualizare.

Stimați deputați,

Codului silvic (Legea nr.46/2008) adoptat de Parlament în februarie este supus re-examinării la presiunea marilor operatori din industria lemnului. Consider că, dacă noul amendament cerut de președintele Iohannis va trece, acesta va pune la pământ pădurile din România.

Am urmărit cu interes parcursul legislativ al noului Cod Silvic. Deși există în continuare aspecte ce necesită îmbunătățire, reglementarea care plafonează la 30% cota dintr-o specie de arbori procesați de o companie este absolut necesară și trebuie aplicată cât mai rapid.

Ca alegător, vă comunic că doresc ca prevederea să rămână în corpul noului Cod Silvic și prin urmare, vă solicit să respingeți rectificarea propusă de președinte prin care această limitare de 30% este exclusă. Lipsa acestei prevederi periclitează biodiversitatea și va conduce la anihilarea industriei autohtone de procesare a lemnului. Industria autohtonă de prelucrare a lemnului creează zeci de mii de locuri de muncă și tot atâtea contribuții la bugetul statului. Pierderea acestor locuri de muncă va aduce cu sine presiuni asupra serviciilor sociale și un impact negativ asupra economiei.

În contextul în care în România se taie peste 3 hectare de pădure la fiecare oră, măsurile de prevenire și sancționare a defrișărilor trebuie continuu ameliorate. Vă asigur că voi urmări în continuare atât votul pe această lege, cât și felul în care Parlamentul va trata pe viitor problema protejării pădurilor.

Codul Silvic trebuie să devină fundamentul unei dezbateri publice care să determinte soluții clare pentru a salva pădurile din România în beneficiul generațiilor viitoare, cu accent pe conservarea biodiversității și bunăstarea comunităților locale.

articol preluat de pe: de-clic.ro