(rezistenta.net) Tu ce faci de Ziua Republicii?
foto si articol: rezistenta.net
29 decembrie 2014
“Să ne iubim țara așa cum este și să ne luptăm să devină așa cum ar trebui să fie!” – Regele Mihai I
IN LOC DE CONCLUZII
• Niciodata dupa 1989 nu s-a pus real problema reinstaurarii monarhiei, deoarece nu a existat si nu exista vointa politica, dar nici vointa civica si, din pacate, nici vointa expresa a Casei Regale, care nu a avut vizibil astfel de demersuri, desi ar fi fost indreptatita. Nu toti romanii vor Republica parlamentara sau prezidentiala, pana acum, din pacate, singurele alternative luate in considerare pentru o eventuala revizuire a Constitutiei. Am detaliat acest fenomen in articolul Republica regală din regatul republican.
• Nu este condamnabil ca, tanar fiind, sa incerci sa-ti asiguri un trai decent si sa ai siguranta zilei de maine. Cati nu si-ar fi negociat, in conditiile date, o plecare linistita, in schimbul unei vieti netulburate de comunisti? Regele, avand 26 de ani in 1947, avea toata viata inainte, iar a opune rezistenta in fata abdicarii ar fi insemnat complicarea nedorita a situatiei, si asa tensionata. Optiunile erau cvasi inexistente, iar presupusa oferta a comunistilor era, intr-o anumita masura, salvatoare pentru Rege.
• Exista o teorie conform careia Gheorghiu-Dej nu ar fi dorit realmente plecarea Regelui. Conform unor discutii private din anii ’50, Dej ar fi vazut o Romanie socialista, dar cu un Rege-marioneta – un stat-hibrid, cam cum este azi Suedia: monarhie cu guvern socialist, nationalizare, colectivizare, etc, insa cu un Rege pe Tron. In opinia lui Dej, Regele ar fi fost garantul suveranitatii nationale si o piedica in calea sovietizarii imediate a tarii. Desigur, aceasta opinie nu poate fi probata si ramane doar la rangul de legenda.
• Sustin in continuare ca monarhia este un sistem care ar putea functiona in Romania, dar nu stiu cum anume s-ar putea implementa. Casa Regala nu a mai produs descendenti remarcabili, iar Regele este foarte batran. Se tot perinda pe aici nepotul lui, Principele Nicolae, care, zice-se, ar fi urmasul. Asta daca renunta la succesiune Principesa Margareta, fiica cea mai mare a Regelui, oficial numita Principesa Mostenitoare. Din nefericire, Casa Regala a picat in pacatul afilierii politice si asocierii cu personaje dubioase de pe scena politica. Vezi detalii despre asta in articolul Casa Regală prezentă, dar absentă.
Dezbaterea Monarhie vs. Republica va continua mereu. Eu am adus ce argumente am avut aici, pornind de la ziua de 30.12.1947. Spre deosebire de cele in varsta, generatiile mai tinere nu sunt crescute sa creada ca Regele este o metapersoana. Pentru fapte, se cer raspunsuri si justificari. Asa e corect. Regele este tot om, si el poate gresi. Ii recunosc fostului Suveran meritele istorice si contemporane, chiar daca nu sunt adeptul imaginii idilice si romantice pe care presa o zugraveste despre perioada monarhiei in general si cea interbelica in special. Intotdeauna, epocile trecute fascineaza mult mai mult decat prezentul, iar aspectele negative tind sa se estompeze, in favoarea celor pozitive.
Fun Fact #1: originalul actului de abdicare al Regelui Mihai nu e de găsit.
Fun Fact #2: 30 Decembrie nu a fost sărbătorit niciodată după 1988. Autoritățile republicane actuale ignoră evenimentul căruia îi datorează oarecum existența.
Chiar, tu ce faci de Ziua Republicii?
cititi tot articolul pe: rezistenta.net