Prima misiune spaţială românească. Goliat a adunat date şi imagini de la 450 km distanţă de Pământ (video)

goliat_nanosatelit_38654400

Primul satelit românesc a intrat în atmosfera Pământului şi s-a dezintegrat. Aşa s-a încheiat cu succes misiunea lui Goliat, lansat în 2012 în spaţiu în scop educativ. Românii au demonstrat lumii că pot face minuni cu resurse puţine. Pentru Mugurel Bălan, cercetătorul care a lucrat la proiect, este cea mai importantă misiune a României în spaţiu. Deşi a primit oferte de joburi în străinătate, Mugurel Bălan a ales să rămână la Institutul de Ştiinţe Spaţiale de la Măgurele. “E o chestie de ambiţie, putem fi mai degrabă parteneri decât angajaţi”, spune cercetătorul român.

Goliat a trecut de 7-8 ori pe zi deasupra României la 450 de kilometri altitudine. A adunat date şi imagini. O cutie de mai puţin de un kilogram, echipată cu tehnologie de vârf. Asta ar fi descrierea pentru profani.

Pentru Mugurel Bălan, cercetătorul care a lucrat la proiect, este cea mai importantă misiune a României în spaţiu. Şi singura. Am început să avem succes într-un domeniu excesiv de scump. Şi totuşi, cercetătorii români au realizat proiectul Goliat la un preţ de aproape 50 de ori mai mic decât unul similar al NASA.

Deşi a primit oferte de joburi în străinătate, Mugurel Bălan a ales să rămână la Institutul de Ştiinţe Spaţiale de la Măgurele. “E o chestie de ambiţie, putem fi mai degrabă parteneri decât angajaţi”, spune cercetătorul.

Lentile de mare precizie şi rezistenţă sau motoare care sunt folosite în spaţiu sunt produse de ingineri români pentru diferite misiuni spaţiale. Dar România este apreciată în primul rând pentru cercetătorii ei, care în ţară sunt doar oameni buni la toate.

Cercetătorii lucrează acum la alţi doi sateliţi care vor fi lansaţi anul viitor.

Foto: jurnalulbucurestiului.ro
articol preluat de pe http://m.stiri.tvr.ro/