Opriţi construirea gropii de gunoi din vârful muntelui! Susţineţi petiţia Gândul!

foto - gandul.info

foto si articol – gandul.info

Gândul v-a prezentat în ultimele zile radiografia unei crime ecologice: amplasarea unei gropi de gunoi, la marginea drumului, în Pasul Mestecăniş din Bucovina, una dintre puţinele “guri de rai” fără poluare şi cu peisaje de vis care anual atrage circa două milioane de turişti români şi străini. Astăzi, gândul lansează petiţia publică adresată prim ministrului Victor Ponta, ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, autorităţilor locale, precum şi Comisiei Europene, care finanţează proiectul gropii de gunoi ecologice, prin care le cerem să oprească lucrările şi să evite astfel un dezastru ecologic în Pasul Mestecăniş. Gândul vă invită să semnaţi petiţia şi să o distribuiţi prietenilor de pe Facebook, pentru că doar împreună şi în număr cât mai mare vom reuşi să întoarcem o decizie luată „de sus” în favoarea cetăţenilor.

SEMNATI AICI: gandul.info

De ani buni, Aristide Maxim se luptă cu autorităţile să oprească „monstrul” din inima Bucovinei. O groapă de gunoi ecologică pe care autorităţile au cocoţat-o în vârful muntelui. A făcut-o mai mult singur. Oamenii din jurul său, vreo mie cât trăiesc în cele două sate – Valea Putnei şi Mestecăniş – care ar urma să trăiască, la propriu, cu gunoiul lângă casă – l-au lăsat să ducă lupta singur. Mai mult, de frică. Să nu aibă probleme cu cei „de sus”.

Gândul v-a prezentat, în ultimele zile, povestea lui Aristide Maxim, de ce nu renunţă la lupta sa, chiar dacă sătenii nu-l susţin. V-am prezentat, de asemenea, explicaţiile autorităţilor, care pasează responsabilitatea de la una la alta, dar şi cum văd turiştii ce se întâmplă acum în Pasul Mestecăniş.

Astăzi, gândul lansează petiţia publică adresată prim ministrului Victor, Ponta, ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, autorităţilor locale, precum şi Comisiei Europene, care finanţează proiectul gropii de gunoi ecologice, prin care le cerem să oprească lucrările şi să evite astfel un dezastru ecologic în Pasul Mestecăniş . Gândul vă invită să semnaţi petiţia şi să o distribuiţi prietenilor de pe Facebook, pentru că doar împreună şi în număr cât mai mare vom reuşi să întoarcem o decizie luată „de sus” în favoarea cetăţenilor.

Groapa de gunoi din vârful muntelui

Viitoarea groapă de gunoi se construieşte cu o finanţare europeană în proporţie de 80%, fiind parte a Sistemul de management integrat al deşeurilor (SMID) din judeţul Suceava, proiect aprobat de Comisia Europeană în 30 martie 2011 şi bugetat cu 51,7 milioane de euro( 218 milioane de lei). Groapa de gunoi ecologică este situată, însă, la marginea drumului european E 58, care leagă Vatra Dornei de Câmpulung Moldovenesc.

Groapa de gunoi este amplasată la circa 1100 de metri altitudine în plan deschis, unde curenţii de aer sunt extrem de puternici, iar iarna precipitaţiile sunt abundente. Vizavi de groapa de gunoi ecologică există un popas rutier, unde multitudinea de turişti străini şi români care trec prin zonă opresc să privească unul dintre peisajele parcă rupte din rai ale Bucovinei. În momentul funcţionării, şase maşini cu gunoi vor urca zilnic Pasul Mestecăniş, pe drumul european E 58, pentru a vărsa gunoiul menajer vizavi de ei.

De menţionat că, şantierul gropii de gunoi a rupt păşunea localnicilor din Valea Putnei în două. O parte din sutele de mii de tone de pământ excavate au acoperit fructele de pădure şi ciupercile şi au distrus şi o bună parte din păşunea din afara proiectului. Viitoarea groapă de gunoi se află la mai puţin de 1.000 de metri de o serie de locuinţe din satele Valea Putnei şi Mestecăniş şi de două pensiuni turistice mai vechi de 10 ani şi cu o activitate economică intensă. Totodată, groapa de gunoi este situată şi în apropierea tunelului CFR care face legătura între Moldova şi Transilvania.

Toate acestea informaţii dezvăluie imaginea unui dezastru ecologic în inima Bucovinei. Susţineţi petiţia gândul pentru a-l opri. Este un loc mult prea frumos pentru a fi distrus de gunoaie menajere, fie şi ele şi ecologice. Aşa cum au recunoscut şi unii dintre factorii de decizie care au contribuit la amenajarea gropii de gunoi în acest loc, există alte zone, precum foste cariere miniere, unde gunoaiele pot fi depozitate departe de localnici şi de turişti şi fără a afecta ecosistemul zonei.

„Este absolut incredibil cum o zonă de o frumuseţe care-ţi taie respiraţia ar putea fi distrusă”

Radiografia crimei ecologice din Pasul Mestecăniş prezentată pe larg în ultimele zile de gândul a stârnit indignare şi dezbateri puternice pe Facebook şi în secţiunea de comentarii a site-ului. Vă prezentăm mai jos câteva dintre mesajele transmise de cititori pe acest subiect.

Unul dintre aceştia, Sorin Brânză, absolvent al Facultăţii de Construcţii din Iaşi, care trăieşte în Slobozia, ne-a scris pe Facebook că a făcut două revelioane la Mestecăniş şi a trecut de mai multe ori prin zonă numai pentru a-şi “clăti ochii”. „Numai de acolo poţi vedea perspectiva zonei, fiind vârf de munte ce străjuieşte peste sute de hectare de păduri şi păşuni pe care numai în Bucovina le poţi întâlni. Trebuie să fii, cel puţin, criminal să comiţi acest genocid… Unde este profesionalismul autorităţilor? Cum au analizat care este impactul asupra suprafeţelor de teren adiacente, asupra şoselei naţionale care a fost modernizată de curând, asupra populaţiei din zonă, asupra milioanelor de turişti ce trec anual, asupra faunei, asupra activităţii comerciale şi turistice, etc. Cine sunt cei ce au întocmit documentaţia? Nu cumva au diminuat efectul acestei investiţii?”, se întreabă el.

cititi mai mult pe: gandul.info