O șansă istorică pentru pădurea amazoniană
adresată președinților Columbiei, Venezuelei și Braziliei:
În calitate de cetățeni ai lumii, suntem profund îngrijorați de schimbările climatice și de devastarea accelerată a pădurii amazoniene. Vă cerem să colaborați cu comunitățile indigene pentru a crea cea mai mare rezervație naturală din lume, protejând 135 de milioane de hectare din jungla amazoniană. Prin acest proiect veți rămâne în istorie și veți aduce o contribuție remarcabilă la următorul summit climatic al ONU.
SEMNATI AICI: https://secure.avaaz.org/ro/amazon_corridor_loc/?byiSKcb&v=56441
Dragi prieteni,
Tocmai se pune la cale un proiect ambițios,pentru crearea celei mai mari rezervații naturale din lume. Vor fi protejate 135 de milioane de hectare din pădurea amazoniană,adică de două ori suprafața Franței! Dar pentru ca acest lucru să se întâmple, liderii Braziliei, Columbiei și Venezuelei trebuie să fie convinși că publicul își dorește asta – iar aici intrăm noi în joc.
Columbia e gata să susțină acest plan, iar dacă vom lansa un apel global pentru salvarea pădurii amazoniene și sondaje de opinie în cele trei țări, îi putem oferi președintelui columbian sprijinul de care are nevoie pentru a convinge Brazilia și Venezuela. Toți cei trei lideri caută oportunități pentru a ieși în evidență la următorul summit climatic al ONU – haideți să le oferim o șansă de neratat.
Pădurea amazoniană e vitală pentru viața pe pământ: 10% din toate speciile cunoscute trăiesc în această magnifică pădure tropicală, iar miliardele de arbori joacă un rol cheie în atenuarea schimbărilor climatice. Experții spun că rezervația ar fi o măsură revoluționară pentru oprirea defrișărilor excesive. Semnați acum petiția urgentă. Când vom strânge un milion de semnături, mai mulți lideri indigeni vor înmâna petiția și rezultatele sondajelor de opinie celor trei guverne:
SEMNATI AICI: https://secure.avaaz.org/ro/
Soarta pădurii amazoniene atârnă de un fir de aţă. După mai mulți ani în care s-a aflat în scădere, rata defrișărilor a început să crească din nou anul trecut, ajungând în Brazilia la 190% în august și septembrie. Legislația curentă și măsurile luate pentru impunerea ei au eșuat și nu pot opri exploatatorii forestieri, minerii și fermierii. Cea mai bună metodă de a regenera pădurea e crearea de mari rezervații, iar coridorul natural aflat în discuție ar însemna un pas uriaș pentru salvarea vieții sălbatice din pădurea amazoniană.
Unii spun că rezervațiile sunt o frână în calea dezvoltării economice, iar alții că acestea sunt create fără consultarea populației indigene. Dar inițiatorii acestei propuneri s-au angajat să comunice și să colaboreze cu triburile indigene, iar 80% din teritoriul inclus în proiect este deja protejat. Acest plan revoluționar nu mai are nevoie de fapt decât de coordonare regională și implementare.
Mai mulți localnici și activiști și-au pierdut viața protestând împotriva distrugerii pădurii amazoniene și a patriei lor. Dacă vom lansa acum un apel răsunător, condus de membrii Avaaz din America Latină, avem șansa unică de a convinge liderii celor trei țări implicate să facă acest pas important. E un pas înainte în lupta noastră împotriva schimbărilor climatice și a dispariției speciilor. Semnați acum petiția urgentă. Hai să le oferim acestor lideri susținerea de care au nevoie pentru a salva pădurea amazoniană:
SEMNATI AICI: https://secure.avaaz.org/ro/
Comunitatea Avaaz a luptat în repetate rânduri pentru protecția pădurilor, atunci când pădurea amazoniană era în pericol – în Bolivia, Peru și Brazilia. Iar acum avem o șansă de neratat: un proiect realist și vital și un pas către un viitor mai bun pentru noi toți. Dacă va funcționa, acest proiect ar putea fi extins în toate pădurile importante de pe planetă. Haideți să îngrijim această sămânță care poate da roade în întreaga lume.
Cu speranță și determinare,
Alice, Bert, Ana Sofía, Oscar, Marigona, Joseph și întreaga echipă Avaaz
Mai multe informații (în engleză):
Colombia proposes world’s largest eco-corridor with Brazil, Venezuela (Business Standard)
http://www.business-standard.
Colombia seeks ‘environmental corridor’ across Andes, Amazon (Phys.org)
http://phys.org/news/2015-02-
What next? Brazil’s deforestation soared by 290% in September 2014 (REDD Monitor)
http://www.redd-monitor.org/
Amazon deforestation soars after a decade of stability (New Scientist)
http://www.newscientist.com/
Colombia to bring Amazon deforestation rate to zero by 2020 (Colombia Reports)
http://colombiareports.co/
New Study Finds Dry Conditions In Amazon Add Carbon Dioxide To Atmosphere (NOAA Boulder Labs)
http://www.boulder.noaa.gov/
Amazonian Wildlife (BBC Nature)
http://www.bbc.co.uk/nature/