Mesajul de Crăciun al Regelui Mihai: Ţara trebuie să rămână unită

mesajul_craciun_regelui_mihai_tara_trebuie_ramana_unita

rfi.ro

La 25 de ani de la Revoluţie, Regele Mihai îi îndeamnă pe români “să se aplece adânc în memoria victimelor negrei perioade din 1945 până în 1989“.

Români, este al şaptezeci şi cincilea an în care mă adresez vouă de Crăciun. România anului 2014 este atât de diferită de cea a lui 1940 când, la vârsta de 19 ani abia împliniţi, am primit onoarea de a fi, din nou, Suveranul vostru. Şi atât de diferită de cea a întunecatului an 1989, când vă încurajam de departe, din exil. Anul acesta, Europa a sărbătorit 25 de ani de la căderea dictaturii comuniste. Iar Bucureştiul a fost, pentru două zile, capitala morală a continentului, prin prezenţa atâtor lideri democratici care au scris istoria ultimului sfert de secol. Să ne plecăm adânc în memoria românilor, atât de mulţi la număr, victime ale negrei perioade din 1945 până în 1989!“, se arată în mesajul de Crăciun al Regelui Mihai I.

Naţiunea noastră a avut de făcut la sfârşitul anului o importantă alegere democratică. Neaşteptat de mulţi oameni şi-au exercitat dreptul de vot, ceea ce dă speranţă şi bucurie. Ţara însă trebuie să rămână unită, fiindcă interesele fundamentale ale României sunt deasupra conjuncturii, deasupra puterii vremelnice şi a preferinţelor politice. Sper ca, de aici încolo, domnia legii şi respectul faţă de rostul instituţiilor Statului să fie de neclintit“, precizează Regele Mihai I în mesajul de Crăciun.

Fostul suveran aduce “laudă iniţiativei individuale“, apreciind faptul că sectorul privat din România “s-a străduit să sporească prosperitatea societăţii noastre, chiar în condiţii descurajante, dând dovadă de creativitate, însufleţire şi patriotism“.

Regele Mihai exprimă recunoştinţă militarilor români “admiraţi în lumea transatlantică pentru cât de mult realizează cu resurse financiare atât de modeste“.

Gândul meu se îndreaptă către bătrânii singuri, către copiii care cresc departe de ai lor, către cei de toate vârstele care nu au cum să-şi vadă de sănătate aşa cum trebuie. În zilele acestea, ne gândim la lecţia de iubire, suferinţă şi modestie a Domnului Nostru Isus Hristos. Naşterea Domnului aduce cu sine un desăvârşit exemplu de bunătate, de altruism, de grijă faţă de aproapele tău şi un neclintit ataşament faţă de familie. Întregii noastre naţiuni, trăitoare în ţară şi în Republica Moldova, precum şi tuturor românilor din alte părţi ale lumii, iubirea şi nădejdea mea!“, se mai arată în mesajul de Crăciun al Regelui Mihai I.

articol preluat de pe http://www.rfi.ro/