(Laurenţiu Nicolae) Andreea Chițu – MEDALIE DE AUR la Jocurile Europene de la Baku. Din nou pe locul 2 în lume

Judokana Andreea Chițu - medaliată cu aur la Jocurile Europene de la Baku
foto - stiri.tvr.ro (baku2015.com)

Judokana Andreea Chițu – medaliată cu aur la Jocurile Europene de la Baku/ FOTO: baku2015.com”
foto – stiri.tvr.ro
articol – Laurenţiu Nicolae – stiri.tvr.ro

Judokana Andreea Chițu a cucerit medalia de aur, la Jocurile Europene de la Baku, în limitele categoriei 52 de kilograme, după o finală tensionată contra franțuzoaicei Annabelle Euranie, campioana mondială din 2014. Astfel, românca a acumulat și 400 de puncte în ierarhia mondială, cu ajutorul cărora a revenit pe a doua poziție a lumii, potrivit clubului CSA Steaua.

Înainte de performanța sportivei de 27 de ani originare din Bolintin Vale, România avea o medalie de aur, adusă de spadasina Ana Maria Brânză, patru de argint și patru de bronz.

European Games: Andreea CHITU (ROU) -52kg

Până în finală, Andreea Chițu, declarată cea mai bună judoka a României anul trecut și din 2013, trecuse, rând pe rând, de israelianca Roni Schwartz, de italianca Odette Giuffrida (campioana europeană din 2013, pe care o învinsese și la Mondialele din 2014) și de germana Mareen Kräh (medaliată cu bronz la Mondialele din 2013, medalie cucerită chiar în dauna Andreei Chițu, și 2014, după ce a pierdut în fața lui Chițu, care avea să cucerească argintul atunci, în faza grupelor).

Mondiali Judo 2014 – Finale 52 kg – Majlinda Kelmendi (KOS) vs Andreea Chitu (ROU)

După finală, românca s-a declarat încântată de tactica aleasă și a afirmat că își dorește să fie și mai bine pregătită în perspectiva Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro, din 2016.

“A fost o competiție dificilă, deoarece pentru noi Jocurile Europene au coincis cu Campionatul European, dar aș putea spune că și bucuria de a fi cucerit medalia de aur la Baku este dublă.

Fiecare meci este greu în felul lui, dar finală este întotdeauna mai dificilă din cauza mizei. În lupta pentru aur de la Baku am avut o adversară destul de puternică și înaltă, iar în astfel de cazuri este mai dificil să punctezi. De aceea am abordat meciul mai mult tactic, am mers la penalizări și am reușit să înving. Mă bucur că am obținut aurul și sunt fericită că imnul României a fost intonat pentru mine.

Baku a fost un mic test înaintea Jocurilor Olimpice de la Rio, dar sunt conștientă că acolo va fi mult mai greu. Mai am multe de îmbunătățit, pentru că tot timpul sunt lucruri de îndreptat, dar sper să reușesc până la Rio, pentru că nimic nu se compară cu Jocurile Olimpice.

Trebuie să recunosc însă că și la Jocurile Europene am simțit spiritul olimpic. Mai ales satul olimpic mi-a adus puțin aminte de Londra”, a spus judokana de 27 de ani pentru site-ul COSR.

Andreea Chițu a fost campioană europeană în 2013, precum și medaliată cu argint la Europenele din 2013 și cu bronz la cele din 2014. La Campionatele Mondiale, a cucerit argintul în 2014 și bronzul în 2011.

În acest an, Andreea Chițu a cucerit medalia de aur la Grand Prix-ul de la Zagreb și medalia de argint la competiția similară de la Baku.

La Jocurile Europene de la Baku au mai luat startul și alți judokani români. Astfel, Larisa Florian (52 kg) s-a oprit în ”sferturi” (eșec în fața rusoaicei Natalia Kuziutina), iar apoi a ratat bronzul în fața nemțoaicei Mareen Kräh, după ce trecuse, rând pe rând, de finlandeza Jaana Sundberg, de britanica Kelly Edwards și de olandeza Birgit Ente, Violeta Dumitru (cat. 48 kg) a fost eliminată în prima rundă, Monica Ungureanu (48 kg) a fost învinsă în ”optimi” (nu e evoluat în turul inaugural), iar Corina Căprioriu a fost învinsă în ”sferturi” de kosovara Nora Gjakova, după ce trecuse de italianca Giulia Quintavalle, iar apoi a pierdut și duelul cu germana Miryam Roper, în recalificări.

La masculin, Amado Lazea (cat. 60 kg) a fost învins în șaisprezecimi de israelianul Artiom Arșanski, iar fratele său, Remus Lazea (cat. 66 kg) a pierdut tot în primul tur, în fața belgianului Jasper Lefevre.

Bilanţul României la Jocurile Europene de la Baku a ajuns astfel la zece medalii: două de aur, patru de argint şi patru de bronz.

Aurul a fost cucerit de Ana-Maria Brânză la spadă şi de Andreea Chiţu la judo (cat. 52 kg), argintul a fost câştigat de gimnasta Andreea Iridon la bârnă, Roxana Borha şi Elena Meroniac în proba de kaiac dublu – 500 m, în proba de grup la gimnastică aerobică (Lavinia Panaete, Bianca Gorgovan, Dacian Barna, Gabriel Bocşer şi Lucian Săvulescu) şi prin Tiberiu Dolniceanu la sabie, iar medaliile de bronz au fost aduse de gimnasta Andreea Iridon la paralele, de gimnastul Marius Berbecar la paralele, de Daniela Hondiu la sambo (cat. 60 kg) şi de Simona Gherman la spadă.

articol preluat de pe http://stiri.tvr.ro/
articole video preluate de pe – https://www.youtube.com