La ordinea zilei – 4 iulie 2020

4 iulie - Ziua Crucii Roşii Române - foto preluat de pe www.facebook.com/crucearosieromana

4 iulie – Ziua Crucii Roşii Române

foto preluat de pe www.facebook.com/crucearosieromana
articole preluate de pe www.agerpres.ro

 

Sărbătorile Zilei de 4 iulie

Ortodoxe – Sf. Ier. Andrei, Arhiepiscopul Cretei; Sf. Cuv. Marta

Greco-catolice – Sf. aep. Andrei Cretanul

Romano-catolice – Sf. Elisabeta a Portugaliei; Ff. Piergiorgio Frassati; Maria Crocifissa Curcio, călug.

 

Ziua Crucii Roşii Române

În fiecare an, la 4 iulie este marcată Ziua Crucii Roşii Române, aceasta fiind data la care, în 1876, s-a înfiinţat Societatea de Cruce Roşie din România şi a primit recunoaşterea Comitetului Internaţional al Crucii Roşii.

Societatea Naţională de Cruce Roşie din România (SNCRR) este o organizaţie umanitară, membră a Mişcării Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, auxiliară autorităţii publice şi abilitată prin lege să asigure asistenţa umanitară în caz de dezastre şi să vină în sprijinul persoanelor vulnerabile, scrie site-ul https://crucearosie.ro/.
cititi mai mult pe wwwb.agerpres.ro

 

Ziua internaţională a cooperativelor (ONU)

Ziua internaţională a cooperativelor este marcată în acest an la 4 iulie. Proclamată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, prin Rezoluţia 47/90 din 16 decembrie 1992, este celebrată, începând cu anul 1995, în prima zi de sâmbătă a lunii iulie, aşa cum arată www.un.org.

Scopul evenimentului, potrivit paginii ONU dedicate acestei zile, este de conştientizare, de evidenţiere a ţintelor şi obiectivelor ONU şi a mişcării internaţionale cooperatiste în domeniu, de extindere a parteneriatelor între mişcarea internaţională cooperatistă şi factorii decizionali la nivel local, naţional şi internaţional.
cititi mai mult pe: www.agerpres.ro; www.un.org

 

Preşedintele CCR: Măsurile care vizează restrângerea drepturilor trebuie luate prin lege

Măsurile care vizează restrângerea drepturilor – internarea obligatorie – trebuie luate prin lege. (…) Restrângerea unor drepturi, potrivit articolului 53 din Constituţie, se poate face numai prin lege şi numai când sunt îndeplinite condiţiile de stare de urgenţă, periclitarea sănătăţii. Toate condiţiile acestea există, numai că măsura trebuie luată prin lege. (…) Regret foarte mult că multe din greşelile care se fac pe plan legislativ – eu nu discut de greşeli politice sau de altceva – ni se pun nouă în cârcă, pentru greşeli evidente. Am declarat mai multe acte normative neconstituţionale pentru faptul că lipsea avizul Consiliului Legislativ, pentru faptul că lipsea avizul CSM, pentru faptul că lipsea avizul Consiliului Economic şi Social“, a afirmat Valer Dorneanu, într-o intervenţie telefonică la Digi 24. “Deocamdată, pentru internarea obligatorie noi avem reglementări doar în domeniul penal. În domeniul sanitar nu avem“, a subliniat preşedintele CCR.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Garda de Mediu a amendat Primăria Municipiului Bucureşti cu 100.000 lei pentru lipsa Registrului Spaţiilor Verzi

În urma unui control efectuat de Comisariatul Municipiului Bucureşti al Gărzii Naţionale de Mediu la Primăria Capitalei, s-a constatat că PMB nu deţine un Registru al Spaţiilor Verzi întocmit conform normelor, a anunţat sâmbătă într-un comunicat Ministerul Mediului.

Mai mult, administraţia locală nu deţine nicio informaţie despre suprafaţa tipurilor de terenuri din intravilanul localităţii, ce ar fi trebuit să compună acest Registru. Din datele prezentate rezultă o suprafaţă de spaţiu verde pe cap de locuitor de 8,89 mp, mult sub limita impusă de Ordonanţa de Urgenţă 195/2005 privind protecţia mediului – 26 mp/locuitor.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

ANM: Avertizări Cod galben şi Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată în peste jumătate din ţară

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) au emis, sâmbătă, noi avertizări Cod galben şi Cod portocaliu de instabilitate atmosferică temporar accentuată ce vizează, până duminică dimineaţa, 31 de judeţe.

În intervalul 4 iulie, ora 10:00 – 5 iulie, ora 10:00, va fi în vigoare un Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată în nordul şi centrul teritoriului, precum şi în zonele de deal şi de munte, iar local şi în regiunile estice şi sudice. Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, care se vor manifesta prin averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, grindină şi vijelii. Cantităţile de apă vor depăşi 25 – 30 l/mp şi, izolat, 40 – 60 l/mp.

Judeţele vizate sunt: Satu Mare, Sălaj, Bihor, Arad, Botoşani, Iaşi, Ialomiţa, Tulcea şi, parţial, judeţele Alba, Argeş, Cluj, Hunedoara, Neamţ, Suceava şi Vâlcea.

De asemenea, meteorologii au emis un Cod portocaliu de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă în intervalul 4 iulie, ora 12:00 – 5 iulie, ora 04:00.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

foto preluat de pe www.agerpres.ro (Sursa: www.meteoromania.ro)

foto preluat de pe www.agerpres.ro (Sursa: www.meteoromania.ro)

 

Situația din România – 4 iulie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică

Până astăzi, 4 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 28.582 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 20.861 au fost externate.

Până astăzi, 1.731 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 03.07.2020 (10:00) – 04.07.2020 (10:00) au fost înregistrate 23 decese (12 bărbați și 11 femei)
Toate decesele sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 416 noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 223 de pacienți.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 759.037 de teste.

Situația din România - 4 iulie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 - Grupul de Comunicare Strategică - foto preluat de pe www.facebook.com

Situația din România – 4 iulie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică – foto preluat de pe www.facebook.com

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 4.995 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus). De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 122 de cetățeni români aflați în străinătate, au decedat.
Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 72 au fost declarați vindecați.

În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul COVID – 19 (Coronavirus) la nivel european și global:

Până la data de 3 iulie 2020, au fost raportate 1 541 965 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andorra. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Regatul Unit, Spania, Italia, Franţa și Germania.

ŢARA
CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI
VINDECAŢI*

Regatul Unit 283.757 – / 43.995 (+89) / 1.375 (+2)
Spania 250.103 (+444)/ 28.368 (+5) / 150.376 -
Italia 240.961 (+201)/ 34.818 (+30)/ 191.467 (+384)
Franţa 166.378 (+659)/ 29.875 (+14) / 77.185 (+258)
Germania 195.674 (+446)/ 9.003 (+9) /180.300 (+500)
Sursă: Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CEPCB) (https://www.ecdc.europa.eu/en)

SITUAȚIE GLOBALĂ LA 3 IULIE 2020

CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI
VINDECAȚI*

10.845.275 (+179.517) /521.113 (+5.140)/ 5.875.999 (+120.315)

* conform datelor publicate de către Johns Hopkins CSSE – https://systems.jhu.edu/
* datele din paranteze reprezintă numărul de cazuri noi, în intervalul 2 – 3 iulie 2020
* CEPCB precizează că actualizările la nivel național sunt publicate pe coordonate diferite de timp și procesate ulterior, ceea ce poate genera discrepanțe între datele zilnice publicate de state și cele publicate de CEPCB.
Grupul de Comunicare Strategică
cititi mai mult pe www.facebook.com/ministeruldeinterne

 

Coronavirus: Nou record de îmbolnăviri (57.683) în SUA

Statele Unite au înregistrat vineri 57.683 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus, o cifră record de la începutul pandemiei, conform bilanţului dat publicităţii de universitatea Johns Hopkins, informează sâmbătă AFP.

În ajunul sărbătorii zilei naţionale a SUA, au fost raportate 728 de noi decese provocate de COVID-19, potrivit aceleiaşi surse. Bilanţul deceselor a ajuns astfel la 129.405. SUA, cea mai afectată ţară din lume de boala provocată de noul coronavirus, au depistat până în prezent aproape 2.8 milioane de cazuri.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

În cadrul unui eveniment la Muntele Rushmore de Ziua Independenţei, Trump critică dur ”revoluţia culturală a stângii”

Preşedintele american Donald Trump a criticat aspru vineri ”mulţimile furioase” care au încercat să dărâme statui ale liderilor confederaţi şi ale altor personalităţi istorice şi şi-a avertizat miile de susţinători reuniţi la Muntele Rushmore (monument naţional cu sculpturi uriaşe în granit ale unor preşedinţi americani, în Dakota de Sud – n.r.) pentru a sărbători în avans Ziua Independenţei că protestatarii încearcă să şteargă istoria SUA, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Evenimentul de la Muntele Rushmore, la care a participat şi Prima Doamnă a SUA, Melania Trump, a atras 7.500 de oameni, înghesuiţi într-un amfiteatru, notează Reuters. Mulţi dintre ei nu purtau mască, sfidând recomandările oficialităţilor din domeniul sănătăţii publice care le ceruseră americanilor să evite adunările cu un număr mare de oameni pentru a încetini răspândirea COVID-19.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

SUA: Un băieţel de 8 ani ucis şi trei răniţi într-un incident armat la un mall din Alabama

Un băieţel de 8 ani a fost ucis şi trei persoane au fost rănite într-un incident armat care s-a produs vineri la un mall din statul american Alabama (sud), a anunţat poliţia locală, citată de dpa. Poliţia din Hoover a informat într-un comunicat de presă că focuri de armă au fost trase în zona de restaurante din mallul Riverchase Galleria.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Fulgerele au ucis 32 de persoane în nordul Indiei

Cel puţin 32 de persoane au fost ucise de fulgere în statele Bihar şi Uttar Pradesh din nordul Indiei în timpul unor furtuni musonice, au anunţat sâmbătă oficialii indieni şi companiile mass-media locale, relatează DPA. Douăzeci şi unu de oameni au fost ucişi în opt districte din estul statului Bihar în ultimele 24 de ore, a raportat agenţia de presă ANI.

Cele mai multe dintre victime au fost lovite direct de fulgere, dar au existat şi decese care au fost cauzate de prăbuşirea unor cabane şi a unor copaci loviţi de aceleaşi fenomene meteorologice. Victimele au fost “în majoritatea lor fermieri şi persoane fără adăpost care se aflau în aer liber”, precizează aceeaşi sursă.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Mii de oameni s-au adunat în întreaga Australie în sprijinul mişcării ”Black Lives Matter”

Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă în oraşe din Australia, strigând sloganuri în favoarea mişcării “Black Lives Matter” şi încercând să atragă atenţia asupra tratamentului la care este supusă populaţia indigenă, informează Reuters.

Manifestaţiile din oraşele Brisbane, Darwin şi Perth au atras un număr mai mic de participanţi comparativ cu luna trecută, pe fondul apelurilor lansate de autorităţi de a stopa aceste proteste din cauza temerilor de răspândire a noului coronavirus.

Bogaine Spearim, unul dintre organizatori, a declarat că manifestaţiile sunt o continuare a protestelor globale declanşate după moartea afro-americanului George Floyd în timp ce se afla în custodia poliţiei din oraşul american Minneapolis, la sfârşitul lunii mai.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Venezuela: Justiţia a emis mandate de arestare pe numele a 11 membri ai opoziţiei

Justiţia din Venezuela a emis mandate de arestare pentru 11 figuri din rândul opoziţiei în contextul litigiului privind rezervele de aur ale ţării, transmite dpa.

Această decizie survine după ce o instanţă britanică nu a admis o solicitare din partea Venezuelei de a avea acces la aurul deţinut de Banca Angliei, afirmând că Marea Britanie l-a recunoscut pe liderul opoziţiei Juan Guaido drept preşedinte al ţării.

Procurorul general al Venezuelei Tarek William Saab a declarat vineri că membri ai guvernului preşedintelui interimar autoproclamat Juan Guaido au fost implicaţi într-o conspiraţie vizând blocarea accesului preşedintelui Nicolas Maduro la activele statului.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Mexic: Mine de ocru vechi de aproximativ 12.000 de ani, descoperite sub nivelul mării

Vestigiile unor mine de ocru ce datează din urmă cu aproximativ 12.000 de ani, cele mai vechi de pe continentul american, au fost descoperite în interiorul unor peşteri submarine din Peninsula Yucatan, situată în sud-estul Mexicului, au anunţat vineri autorii descoperirii, informează AFP.

“Este vorba despre cele mai vechi mine de ocru cunoscute în cele două Americi”, au precizat într-un comunicat reprezentanţii Centrului de cercetare a sistemului acvifer Quintana Roo (CINDAQ), o organizaţie privată care a explorat situl şi a făcut aceste descoperiri.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Revista Presei din 4 iulie

 

articole preluate de pe www.agerpres.ro

cititi si:

- Evenimentele Zilei de 4 iulie în Istorie;

- Victor Babeș (1854 – 1926);

- Declarația de independență a Statelor Unite ale Americii (4 iulie 1776)