Ion Șt. Basgan (1902 – 1980), inginer și inventator român

Ion Șt. Basgan (n. 24 iunie 1902, Focșani – d. 15 decembrie 1980, București), inginer și inventator român. Este celebru pentru invenția sa, forajul cu aplicația sonicității, și pentru descoperirea efectului care-i poartă numele, „efectul Basgan” - foto: ro.wikipedia.org

Ion Șt. Basgan (n. 24 iunie 1902, Focșani – d. 15 decembrie 1980, București), inginer și inventator român. Este celebru pentru invenția sa, forajul cu aplicația sonicității, și pentru descoperirea efectului care-i poartă numele

foto: ro.wikipedia.org
articole: ro.wikipedia.org, youtube.com

 

S-a născut la Focșani pe 24.06.1902 și a încetat din viață la București pe 15.12.1980.
Este fiul preotului ortodox Ștefan Basgan si al Măriei, casnică care provenea dintr-o familie veche de păstori ardeleni.

Urmează Școla Primară nr.2 din Focșani și apoi a absolvit la 5.07.1920 Liceul Internat (în prezent Liceul Costache Negruzzi) din Iași busier și premiant.

Obține o bursă de la intreprinderea Șteaua Română care-i oferă posibilitatea să urmeze, în perioada 1920-1925, cursurile școlii Superioare de Mine și Metalurgie (Montanistische Hochschule 5) din Austria.

În anul 1935 Academia Română îi acorda premiul dr. Cornel Nicoară, pentru lucrarea Politica petrolului in funcție de situația exploatărilor si problema combustibilului.

 

Descoperiri și invenții

IonBasganHartii.jpg

https://ro.wikipedia.org/w/index.php?curid=220663

Brevete şi studii rămase de la Ion Basgan

Cercetările lui Ion Basgan în domeniul forajului petrolier prin combinarea sonicității cu „efectul Basgan” au început încă din 1932. Primele brevete n-au întârziat să apară. Dintre cele mai importante sunt de aminitit: „Metodă pentru îmbunătățirea randamentului și perfecționarea forajului rotativ, prin rotație percutantă și prin amortizarea presiunilor hidromecanice”, brevetată în România (brevet nr. 22789/1934) și mai apoi în SUA; „Rotary Well Drilling Apparatus”, brevetat în SUA (brevet nr. 2103137/1937) și perfecționat mai târziu în România: „Forajul prin ciocan Rotary” (brevet nr. 37743/1945). Aceste invenții au revoluționat în epocă tehnica forajului.

Inițial, aceste invenții au fost folosite în țară. Începand cu anul 1937, ele au fost aplicate și în SUA, de către marile companii petroliere. Pe durata celui de-Al Doilea Război Mondial, invențiile inginerului român au fost sechestrate, fiind deblocate abia în 1965, prin Ordinul 838/ 13.10.1965 al Ministerul Justiției din SUA. Cu toate că au fost întrteprinse numeroase demersuri, Ion Basgan nu a reușit să-și recupereze drepturile de autor cuvenite ca urmare a utilizării descoperirilor și invențiilor sale. Acestea au fost evaluate de o comisie de experți germani la cca. 8,4 miliarde de dolari.

În 1967, Basgan a brevetat în Franța, SUA, Portugalia și Emiratele Arabe Unite invenția „Sistem de foraj rotativ și percutant cu frecvențe sonice, limitarea efectului presiunii arhimedice, precum și instalația și aparatura respectivă”, prin care era depășită bariera critică de 8000 m adâncime.

De-a lungul vieții, Ion Basgan a publicat peste 60 de lucrări, constituite din articole, teme dezbătute în conferințe și tratate despre tehnica forajului.

 

Invenții

- Metoda pentru îmbunătățirea randamentului și perfecționarea forajului rotativ prin rotație percutantă și prin amortizarea presiuniilor hidromecanice

- Forajul prin ciocan Rotary

- Sistem de foraj rotativ si percutant cu frecvente sonice limitarea efectului presiunii arhimedice, precum si instalatia si aparatura respectiva

 

articole preluate de pe: ro.wikipedia.org, youtube.com