Încărcare Evenimente

« Toate Evenimentele

  • Acest eveniment a trecut.

Viaţa de după moarte a gunoaielor din România

noiembrie 27, 2014 @ 18:30

Think Outside the Box vă invită la o dezbatere pe tema deşeurilor din România şi a soluţiilor de reciclare. Stăm de vorbă cu membri ai societăţii civile care, prin iniţiative proprii, arată că reciclarea gunoaielor pe care le producem poate fi eficientă. Transformă mesh-urile publicitare uzate în genţi sau portofele, recondiţionează calculatoare uzate pe care le oferă celor care au nevoie, colectează hârtia irosită din birouri, invită artişti să facă obiecte de artă din deşeuri.

Potrivit Eurostat, un român produce, în medie, de-a lungul unui an, circa 365 de kilograme de gunoi. Din fiecare 5 kilograme de gunoipe care fiecare dintre noi le producem săptămânal, 2,5 kilograme reprezintă deşeuri biodegradabile. În total, România trebuie să gestioneze anual aproape 40 de milioane de tone de gunoi, dintre care 99% ajung la gropile de gunoi. Acest procent ne situează imedia după Bulgaria, unde întreaga cantitate de deşeuri ajunge la groapa de gunoi, şi înainte de Lituania, unde 6% din deşeurile anuale sunt reciclate. La celălalt pol, se află ţări ca Olanda şi Germania, unde procentul de deşeuri ajunse la groapa de gunoi este 0, acestea fiind incinerate, reciclate sau compostate. În prezent, România reciclează doar 1% din deşeuri, dar obiectivul este, în conformitate cu prevederile europene, ca până în 2020 să recicleze 50% din deşeurile menajere şi 70% din deşeurile din construcţii şi demolări. Până în 2017, urmează totodată să fie închise peste o sută de gropi de gunoi neconforme.

Invitaţii dezbaterii:

Raluca Ouriaghli, antreprenor social, manager al organizaţiei Ateliere Fără Frontiere, care are ca scop inserţia socială, profesională şi civică a persoanelor aflate în mare dificultate. Ateliere Fără Frontiere colectează de la companii şi instituţii responsabile echipament IT uzat, pe care îl recondiţionează sau reciclează în atelierul de inserţiune socio-profesională din Bucureşti. Totodată, organizaţia desfăşoară şi proiectul remesh, socialware, prin care, după campaniile de comunicare, mesh-urile şi banerele publicitare uzate sunt transformate în in produse de modă etică: truse, genţi, mape de conferinţe, portofele, sacoşe de cumpărături, genţi de laptop şi obiecte deco – puf, perdele, şorţuri de grădinărit.

Teia Gavrilescu, fondator şi director al organizaţiei ViitorPlus, a cărei misiune pentru promovarea dezvoltării durabile cuprinde proiecte de producţie şi consum durabil, educaţie, bună guvernare şi management al capitalului natural. ViitorPlus derulează mai multe proiecte având ca obiect reciclarea deşeurilor, de la Harta Reciclării, un instrument care centralizează punctele de colectare selectivă a deşeurilor reciclabile, pentru început, din Bucureşti, Ploieşti, Braşov şi Călăraşi, până la Recicleta. Acesta din urmă este primul proiect neutru în carbon din România, care are ca scop colectarea deşeurilor de hârtie din birouri spre a fi reciclate. Transportul hârtiei este asigurat de cargo-biciclete, unice în România, conduse de persoane defavorizate, cărora li se asigură astfel un loc de muncă.

Lorita Constantinescu, director de relaţii publice şi comunicare Eco-Rom Ambalaje, organizaţie înfiinţată de către industrie, care acţionează ca interfaţă pentru o misiune în interesul public: protejarea mediului înconjurător prin respectarea angajamentelor privind atingerea obiectivelor de valorificare şi reciclare a deşeurilor de ambalaje. La ora actuala peste 2.787 de companii din România (producători şi importatori de produse ambalate, producători şi importatori de ambalaje de desfacere, retaileri) au transferat responsabilitatea reciclării ambalajelor la Eco-Rom Ambalaje şi peste 200 de companii de management al deşeurilor au încheiat parteneriate de colaborare cu Eco-Rom Ambalaje. 9 milioane de locuitori au acces la infrastructura de colectare separată implementată de către Eco-Rom Ambalaje.

Alina Blaga, iniţiatoare a proiectului Reciclare Creativă, derulat de Asociaţia D’Avent, care îşi propune dezvoltarea unei comunităţi unite a pasionaţilor, experimentaliştilor şi practicanţilor de reciclare creativă din România şi popularizarea reciclării creative. Proiectul Reciclare Creativă a fost selectat în cadrul competiţiei Green Economy Eco-Business Innovation Initiative (GEEBIZ), pentru a fi inclus în Compendiumul GEEBIZ alături de alte 12 proiecte din întreaga lume. În cadrul proiectului, a fost creată şi platforma www.wunderkraft.ro, menită sa susţină tinerii artişti ce realizează produse reciclate creativ, şi s-a deschis n septembrie primul spaţiu dedicat reciclării creative din România: Grădina urbană, un loc în care oamenii pot veni să meşterească obiecte noi din deşeuri, folosind unelte profesionale oferite de Bosch.

Detalii

Data:
noiembrie 27, 2014
Timp:
18:30
Event Category:
Etichete Eveniment:
Website:
https://www.facebook.com/events/1505803606358175/

Organizator

Think Outside the Box

Lasa un comentariu