Încărcare Evenimente

« Toate Evenimentele

  • Acest eveniment a trecut.

Prima întrunire M.U.R.

noiembrie 15, 2015 @ 15:00

foto si articol: facebook.com

Invităm pe toţi cei interesanţi de ideile exprimate prin Manifestul M.U.R.la Fabrica Pub, duminică, 15 noiembrie, la orele 15, pentru a ne cunoaşte şi pentru a discuta despre viitorul iniţiativei noastre. Ştim că nu a fost multă activitate pe grupul de Facebook până acum, dar asta s-a întâmplat în contextul unei febrile activităţi a membrilor grupului iniţiator, despre care vom discuta la întrunire şi care nu prea a lăsat loc unei prezenţe mai intense în online.

Mişcarea Uniţi Realizăm (M.U.R.)

5 octombrie 2015

Cine suntem şi ce vrem

A venit timpul pentru generaţia de mijloc, a celor aflaţi acum între 25 şi 45 de ani, să-şi asume rolul istoric. Ultimii aproape patru ani au marcat o reînviere a societăţii civile prin suflul nou adus de o generaţie care până atunci îşi construise carierele şi vieţile în izolare, sperând că poate să depăşească toate obstacolele făcând abstracţie de factorul politic, de corupţie şi de piedicile puse astfel unei existenţe normale şi decente. Din ce în ce mai mulţi oameni au ieşit în stradă şi societatea civilă activistă s-a opus din ce în ce mai clar şi mai nediscriminatoriu întregii clase politice a post-comunismului. Zilele acestea asistăm la un moment de culme şi care deschide noi drumuri către reformarea radicală a democraţiei şi statului de drept.

Civismul, inclusiv cel protestatar, are limite, limite care poate nu ar conta atât de mult într-o democraţie de tradiţie, în care clasa politică este mai responsabilă şi mai obişnuită cu dialogul democratic. Dar în România, ţară care din cauza vicisitudinilor istorice nu a depăşit faza formelor fără fond pe care le reclama Titu Maiorescu acum mai bine de o sută de ani, este evident că tot ce reuşeşte societatea civilă este să smulgă concesii unei clase politice care nu-şi justifică acest nume, egoistă şi lipsită de viziune, şi că în aceste condiţii nu se poate pune problema impunerii unui proiect de ţară în adevăratul sens la cuvântului.

Pentru aceasta este necesar ca o parte a societăţii civile să-şi asume riscurile intrării în politica de tip electoral şi, în perspectivă, răspunderile guvernării. Modificarea legii partidelor, aşa incompletă cum s-a făcut, deschide acum o perspectivă care nu a mai existat din anii 1990, iar protestele ce au urmat tragediei din clubul „Colectiv” coagulează energiile societăţii. Dacă între noi nu se vor găsi oameni care să aibă curajul să urmeze această şansă, generaţia noastră, asemenea altor generaţii pasive de dinainte, va avea de dat nişte explicaţii dificile copiilor şi nepoţilor.

Mişcarea Uniţi Realizăm (M.U.R.) este proiectul unui nucleu de militanţi din cadrul Comunităţii Uniţi Salvăm. Nu este o aripă partinică a acestei mişcări şi nici nu este singurul nucleu Uniţi Salvăm care, în dezbaterea internă dintre adepţii civismului pur şi cei ai intrării în politica electorală, consideră mai corectă cea de-a doua opţiune. Membrii M.U.R. doresc să facă pasul de la tentativa de a salva ce se mai poate salva, la scopul de a realiza, de a construi efectiv. Însăşi abrevierea M.U.R. trimite la un cuvânt mai rar azi, mur, care înseamnă zid şi simbolizează deopotrivă rezistenţa în faţa corupţiei şi a incompetenţei, cât mai ales ideea şi idealul construcţiei.

Principiile noastre sunt următoarele:

1. Proiectul nostru de ţară este o Românie consolidată, cu o economie bazată pe conceptul de dezvoltare durabilă şi nu pe cel de exploatare intensivă a resurselor, cu un stat de drept funcţional, în afara oricărei umbre de îndoială, şi cu o democraţie lărgită, în care mecanismele participative să joace un rol mai consistent în raport cu cele reprezentative decât se întâmplă în prezent.

2. Drepturile omului reprezintă fundamentul politicii pe care o promovăm, atât la nivel micro, cât şi la nivel macro. Individul este scopul final al politicii.

3. România noastră trebuie să fie o ţară respectabilă şi respectată în plan extern, loială alianţelor şi asocierilor sale, deschisă comunicării cu exteriorul, dar capabilă să îşi afirme şi să îşi promoveze interesele proprii, fie ele politice, economice sau de altă natură.

4. Mediul înconjurător, sănătatea, educaţia şi cultura reprezintă investiţii pe termen lung, esenţiale pentru toate celelalte domenii şi pentru societate în sine, şi considerăm că ele nu pot fi tratate în termeni capitalişti puri.

5. Credem în politici de bun simţ, considerăm că problemele concrete trebuiesc rezolvate prin cele mai potrivite măsuri, indiferent dacă din perspectivă ideologică acestea au o aparenţă de stânga sau de dreapta.

6. În lumea secolului XXI, considerăm fundamental greşit atât conceptul de laissez faire, care conduce prin darwinism economic şi social la acapararea pieţei de către monopoluri, cvasimonopoluri şi oligopoluri, moment în care piaţa liberă concurenţială încetează să mai existe, cât şi viziunile tradiţionale de stânga, care tind să împingă politicile sociale dincolo de sustenabilul economic şi să desconsidere dreptul de proprietate comparativ cu celelalte drepturi fundamentale ale omului. Istoria a demonstrat din plin limitele acestor marote ideologice.

7. Principiile pe care le propunem societăţii ghidează şi viaţa internă din cadrul M.U.R.; nu putem promova responsabilitatea şi democraţia în societate, dacă între noi domnesc arivismul şi tirania.

Dacă te regăseşti în principiile de mai sus, care în timp se vor traduce în programe amănunţite şi apoi în acţiuni concrete, te aşteptăm alături de noi. Mai bine de trei ani am luptat într-un anumit fel, am obţinut ce se putea obţine; acum e timpul să intrăm într-o nouă etapă. Indiferent dacă te-ai implicat sau nu până acum, dacă simţi ce simţim şi noi, nu mai ezita şi vino.

Cătălin Cristian Tăbăcaru, manager, Bucureşti, Galaţi
Lucian Cristian Oancea, antreprenor, Bucureşti, Galaţi
Irina Mărculescu, jurist, student medicinist, Bucureşti
Sorin Staicu, jurist, antreprenor, masterand la SNSPA, Bucureşti
Adrian Dinu, manager, Bucureşti, Brăneşti (Ilfov)
Alexandru Cristian Surcel, avocat, Bucureşti
Liviu Florin Tofan, geograf, Bucureşti, Galaţi
Augustus Costache, licenţiat în jurnalistică, Bucureşti
Mircea Radea, istoric, Bucureşti, Ialomiţa
Radu Andrei, inginer constructor, Bucureşti, Cluj Napoca
Daniela Grigoraş, avocat, Bucureşti, Buzău
Elena Podoleanu, jurist, Chişinău
Andrei Mihai, fotograf, Scoţia
şi lista rămâne deschisă

articol preluat de pe: facebook.com

Detalii

Data:
noiembrie 15, 2015
Timp:
15:00
Event Categories:
, , ,
Website:
https://www.facebook.com/events/631115317029594/

Locaţie

Fabrica
11 IUNIE NR 50, București,

Organizator

Alexandru Cristian Surcel

Lasa un comentariu