Încărcare Evenimente

« Toate Evenimentele

  • Acest eveniment a trecut.

Nu ISDS – Solicitare către membrii Parlamentului Eurpean de a respige ferm drepturile speciale pentru investitorii străini!

mai 22, 2015 @ 13:00 - iunie 10, 2015 @ 13:00

În următoarele săptămâni, Parlamentul European va hotărî pozițiile sale cu privire la acordul comercial dintre UE și SUA (Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții – Transatlantic Trade and Investment Partnership, sau TTIP) care se negociază în momentul de față. 

Folosiți acest instrument pentru a le transmite membrilor Parlamentului European că ISDS nu este un mecanism ce poate fi folosit în interesul cetățenilor: http://www.no2isds.eu/ro/send?all=true 

Oficialii europeni din domeniul comerțului plănuiesc acordarea de drepturi speciale pentru investitorii străini și în special „soluționarea litigiilor dintre investitori și stat” (investor-state dispute settlement – ISDS), parte a TTIP. Două voturi viitoare în Comitetul pentru Comerț și în Plenară sunt o oportunitate unică pentru Parlamentul European de a trimite un semnal clar și puternic negociatorilor UE că ISDS trebuie să nu facă parte din TTIP.

Drepturile speciale pentru investitorii străini sunt inacceptabile

Negocierile TTIP au atras critici grave din partea sindicatelor, organizațiilor consumatorului, de mediu, de sănătate și a altor organizații din societatea civilă din cauza impacturilor negative pe care acordul le-ar putea avea asupra lucrătorilor, consumatorilor și mediului. Un motiv de îngrijorare deosebit este mecanismul planificat al ISDS care ar da investitorilor străini mai multe drepturi decât oricărei alte persoane din societate.

ISDS împuternicește investitorii străini să eludeze instanțele judecătorești naționale și să acționeze statele în instanță prin tribunale de arbitraj private. Le permite să conteste legile, regulamentele și deciziile judecătorești dacă se poate pretinde că acestea reduc valoarea investițiilor acestora (inclusiv reducerea profiturilor așteptate). Astfel, limitează capacitatea democrațiilor de a adopta legi pentru protecția muncii și drepturile omului, precum și protejarea mediului și a sănătății noastre. Mai mult, arbitrajele ISDS se desfășoară în spatele ușilor închise cu arbitri corporatiști (pentru profit), care nu sunt răspunzători în fața publicului și care au un interes comercial în menținerea în viață a acestui sistem dăunător. Singurii care beneficiază de pe urma sistemului ISDS sunt avocații care reprezintă companiile și investitorii care ocolesc legile și regulamentele.

Din punct de vedere democratic ISDS este complet inacceptabilă. Acordă investitorilor străini drepturi de proprietate mai largi și posibilitatea de a eluda instanțele judecătorești naționale, ceea ce pune la îndoială sistemele noastre juridice. Reformele propuse ale ISDS nu ar schimba aceste probleme fundamentale: ISDS ar da investitorilor străini privilegii în comparație cu orice altă persoană din societate.

Detalii

Începere:
mai 22, 2015 @ 13:00
Finalizare:
iunie 10, 2015 @ 13:00
Event Categories:
, ,
Etichete Eveniment:
,
Website:
https://www.facebook.com/events/846038415489855/

Locaţie

România
+ Harta Google

Organizator

Stop TTIP & BIT Romania
Website:
https://www.facebook.com/stopttipromania

Lasa un comentariu