Încărcare Evenimente

« Toate Evenimentele

  • Acest eveniment a trecut.

Despre reforma participarii politice. Partide si alegeri

martie 25, 2015 @ 17:30

Romania Publica si SNSPA va invita sa raspundem la intrebarea “Cine si ce sustine in procesul de reforma electorala?”

Vor deschide discutia Andrei Tiut (Civitas Politics), Codru Vrabie (Funky Citizens) – membri ai coalitiei „Politică fără Bariere”, Mihail Chiru (Open Politics) si Andrei Taranu (SNSPA)

Dupa alegerile din noiembrie 2014, opinia publica si mediul politic au fost in consens referitor la necesitatea modificarii legilor electorale. Suspiciunile de frauda, dificultatea exercitarii votului cetatenilor din diaspora dar si serioase disfunctionalitati ale legilor deja existente au fost semnalate de multi votanti, de unele partide si
de observatori independenti. In ultimele luni, in Comisia comuna a Camerei Deputatilor si Senatului s-au discutat modificari la o serie de legi privind alegerile locale, cele parlamentare, finantarea partidelor si campaniilor sau infiintarea partidelor.

Dupa un proces de coalizare a unui grup de 17 entitati non-guvernamentale, coalitia „Politica fara Bariere” a participat la dezbaterile referitoare la legile electorale si a convins Comisia comuna sa preia in mandatul sau legea partidelor si legea finantarii partidelor. Rezultatele au fost partiale*, o parte din solicitari au fost agreate, altele au fost solutionate partial sau restrictionate ulterior.

Experienta altor tari in astfel de procese de reforma ne arata ca e nevoie de dezbatere publica consistenta si de transparenta. Pentru o reforma de succes sunt importante atat coerenta si rigoarea demersului de legiferare, cat si implicarea publicului larg. Un raport recent** al Open Politics atrage atentia asupra faptului ca doar un demers de reforma sistematic si deschis catre cetateni poate aduce legitimitate unui astfel de proces, chestiune importanta in primul rand pentru parlamentari si partide.

Din pacate, una dintre legile relevante (legea finantarii partidelor si campaniilor electorale) a fost deja adoptata miercuri, 18 martie, fara o dezbatere publica reala.

E timpul sa avem incredere mai mare in cetateni ca pot sa fie parte din proces, ca pot formula prioritizari obiective si ca pot intelege limitele unor negocieri. Ei sunt importanti nu doar cand stau la cozi si voteaza, ci si in procesele deliberative dintre alegeri.

Dezbaterea va avea loc miercuri 25 martie incepand de la 17.30 la Amfiteatrul din sediul CIC, Str. Emanoil Bacaloglu nr 2 (in zona Teatrului National). Intrarea este libera.

Formatul va cuprinde in deschidere o sesiune de informare in care se pot inregistra in prealabil cei care au continuturi relevante pe subiect. Adresa de inregistrare este romaniapublica@gmail.com sau tel 0721480117. Dupa prezentarile in rezumat (fiecare sesiune de max 7 minute) va urma o dezbatere moderata cu intrebari si raspunsuri din partea celor prezenti. Scopul principal al intalnirii este informarea din partea celor implicati pe dezbaterile derulate si identificarea pozitiilor si asumarilor partidelor politice. De asemenea, identificarea stadiului celorlalte componente ale procesului de reforma care vor fi introduse in calendarul dezbaterilor parlamentare.

Va asteptam

Romania Publica este un program de dezbateri cetatenesti lansat in 2013 care investigheaza asumarile partidelor politice pe subiecte de interes public, avand un format care cuprinde atat vocile expertilor cat si ale cetatenilor.

*) http://civitaspolitics.org/2015/03/13/starea-barierelor-in-politica/

**) http://www.openpolitics.ro/noutati/homepage/pozitia-mrc-pe-reforma-electorala-e-timpul-pentru-un-proces-incluziv-si-o-discutie-logica-si-informata.html

Detalii

Data:
martie 25, 2015
Timp:
17:30
Event Categories:
,
Website:
https://www.facebook.com/events/363439467181189/

Locaţie

SNSPA – Sala CIC
Strada Doctor Emanoil Bacaloglu,, Bucharest,, România

Organizator

România Publică
Website:
http://romaniapublica.ro/

Lasa un comentariu