Creştinii – minoritatea religioasă cea mai persecutată din lume
foto – REUTERS/Alaa Al-Marjani – rfi.ro
articol – rfi.ro
Creştinii sunt minoritatea religioasă cea mai persecutată în întreaga lume – acesta este rezultatul cercetării realizate de o organizaţie neguvernamentală, Porţi Deschise (Portes Ouvertes). Studiul, publicat în perioada sărbătorilor de Paşte, arată o hartă întinsă a persecuţiilor la care sunt supuşi creştinii, începând de la discriminări sau interzicerea practicilor religioase până la asasinate sau torturi. Numărul crimelor cărora le-au cazut victime creştinii s-a dublat în ultimul an.
Anul trecut aproape 4500 de crestini au fost ucisi in lumea intreaga, din cauza credintei lor, adica dublu fata de 2013 si de patru ori mai mult decat in 2012. Cei mai multi crestini au fost omorati in Nigeria – aproape 2500, de patru ori mai multi decat in 2013. Alte tari aflate in toul ororii sunt Kenya, Egipt si Siria. Ultimul masacru a avut loc dupa cum stim la universitatea din garissa, in Kenya. Studentii au fost impartiti de jihadisti in musulmani si crestini, cei di urma fiind ucisi.
Principalul factor al represiunii este extremismul Islamic. In Irak, in zonele controlate de Gruparea Statul Islamic, nu mai exista practic nici un crestin, au fost ucisi, constransi sa fuga sau obligati sa se converteasca. Acum cativa ani la Mossul traiau 150 de mii de crestini, astazi orasul e in mainile islamistilor si nu mai exista acolo nici un crestin. Situatia e ingrozitoare si in Siria, tara care numara doua milioane de crestini inainte de razboi, iar azi acolo nu mai traiesc decat cateva sute de mii. Sudanul, Eritreea si Nigeria sunt si ele printre tarile unde persecutiile la adresa crestinilor sunt in crestere.
Papa Francisc – « Occidentul se comporta precum Pilat din Pont »
Suveranul Pontif i-a pus in garda pe occidentali cu o pilda, spunand ca « Occidentul risca sa se comporte ca Pilat din Pont, spalandu-se pe maini de soarta crestinilor din multe tari ». Crestinii nu sunt singurele victime ale violentelor din lumea intreaga, dar sunt « victimele cele mai expuse » in multe tari, a spus Papa.
Este o schimbare de ton fata de ce spunea acum cateva luni, de Craciun, cand le cerea crestinilor sa dea dovada de intelepciune si intelegere, chiar in situatiile cele mai dure, cum ar fi conflictele. Intre timp insa au existat episoadele crude foarte mediatizate recente, cu cei 21 de crestini copti ucisi de Gruparea Statul Islamic pe o plaja sau atacul de la Universitatea din Kenya.
Initiativa diplomatica franceza la ONU pentru protectia crestinilor
Franta este cea care a avut la Consiliul de Securitate al ONU initiativa unui plan de securitate pentru crestinii din Orientul Mijlociu si alte minoritati. Cum se face ca tocmai Franta, una dintre tarile cele mai laice din lume, a venit cu acest plan ? Exista o explicatie istorica. Ca urmare a unui document semnat in urma cu aproape 500 de ani de regele francez Francisc Intai si sultanul otoman Suleiman Magnificul, Franta primea titlu de tara protectoare a crestinilor din orientul mijlociu.
Astazi sigur ca aceasta protectie e mai mult simbolica, dar ea e recunoscuta in documentele internationale. Cand a venit cu acest plan pentru crestinii din Orient, ministrul francez de externe, Laurent Fabius, a amintit ca protectia lor e o traditie care sta la baza istoriei si identitatii franceze. Ca urmare, Parisul propune un plan in patru puncte, cu aspecte militare, umanitare si juridice. Unul dintre ere se refera la posibilitatea sesizarii Curtii Penale Internationale pentru crimele comise impotriva minoritatilor.
Riscul este ca in absenta actiunii, numeroasele conflicte din Orientul Mijlociu sa duca la disparitia totala a crestinilor din aceasta zona.
articol preluat de pe http://www.rfi.ro/