Prima atestare documentară a localității Comarnic, județul Prahova (27 mai 1510)

Comarnic, județul Prahova - foto: miscarea.net

Comarnic, județul Prahova

foto: miscarea.net
articole: cersipamantromanesc.wordpress.com, youtube.com

Comarnicul se afla in stapinirea boierilor Margineni. In secolul al XVII-lea, asezarea a trecut in stapinirea familiilor Cantacuzino si Filipescu, iar doua secole mai tirziu in proprietatea domnitorului Gheorghe Bibescu.

Portretul lui Gheorghe Bibescu de Paulus Petrovitz - foto - ro.wikipedia.org

Portretul lui Gheorghe Bibescu de Paulus Petrovitz – foto – ro.wikipedia.org

Numele localitatii si toponimia din jur este legata de terminologia oierilor. Ca si Breaza, se pare ca acest sat a fost infiintat de mocanii transilvaneni care in drumul lor catre baltile Dunarii, poposeau aici.

Mocani transilvaneni - foto - politeia.org.ro

Mocani transilvaneni – foto – politeia.org.ro

Si tot aici se facea si tunsul oilor, cel putin pina in secolul al XVIII-lea. Atestat documentar ca sat, incepind cu secolul al XV-lea, Comarnicul se afla in stapinirea boierilor Margineni.

Tunsul oilor - foto - commons.wikimedia.org

Tunsul oilor – foto – commons.wikimedia.org

In secolul al XVII-lea, asezarea trecea in stapinirea familiilor Cantacuzino si Filipescu, iar doua secole mai tirziu in proprietatea domnitorului Gheorghe Bibescu. Carausia a constituit principala ocupatie a locuitorilor Comarnicului, asezarea fiind la 1694, printre cele 12 sate trecute in raza schelei Campina spre Brasov. O buna parte din comarniceni s-au indeletnicit cu aceasta ocupatie, transportind cu ajutorul cailor marfurile negustorilor pe potecile de plai, in samare, iar ulterior, dupa o oarecare amenajare a drumurilor, in chervane. Carausia comarnicenilor devenise un fel de monopol in cursul secolului al XVIII-lea. Numele satului, ne spun filologii, vine de la “comarnic”, cuvant cu care ciobanii din Tara Barsei numeau incaperea de la stana in care ei pastrau casul.

Comarnic, județul Prahova - foto - miscarea.net

Comarnic, județul Prahova – foto – miscarea.net

Hidronimele Valea Lanii, Valea Casariei, Valea Beliei si toponimele Dealul Lanii si Plaiul Casariei intregeswc afirmatia filologilor, amintind de indeletnicirea de odinioara a ciobanilor veniti cu turmele de peste munti si asezindu-se pe aceste vetre insorite, intemeind sate ce le poarta numele, azi cartiere ale orasului : Podu Neagului, Podu Lung, Podu Vartos, Poiana si Vatra Satului.

2 MINUTE DESPRE ORAȘUL COMARNIC

articole preluat de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; youtube.com