Columbia: Un tribunal dispune oprirea operaţiunilor miniere şi redarea terenului băştinaşilor
Un tribunal columbian a emis o sentinţă judecătorească prin care dispune oprirea operaţiunilor miniere aurifere aparţinând unui număr de 11 companii, extinse pe 50.000 de hectare de teren într-o rezervaţie din nord-vestul ţării şi redarea pământurilor triburilor băştinaşe, care au locuit acolo, scrie Trust citând agenţia de presă Reuters.
Decizia este prima de acest fel în istoria ţărilor din zona Anzilor şi repune în drepturi, pe teritoriul Choco, tribul Embera Katio, care locuia în regiune înainte de a fi forţat să plece din cauza operaţiunilor miniere şi violenţelor armate care au însoţit dezvoltarea acestora. Teritoriul Choco, aflat pe coasta pacifică, este strategic nu doar pentru operatorii minieri, ci şi pentru traficanţii de droguri, trupele de guerillă marxiste şi grupurile paramilitare de extremă dreaptă. Oamenii tribului Embera Katio au căzut victime crimelor şi recrutărilor forţate de mână de lucru, cât au locuit acolo. “Nativii care locuiau în rezervaţie au fost nevoiţi să se relocheze în centre urbane”, se arată în motivarea deciziei judecătoreşti.
Guvernul columbian a permis exploatări miniere din anul 2008 în regiune, care s-au extins pe 62% din teritoriul rezervaţiei. Acum, decizia judecătorească solicită Agenţiei Naţionale a Mineritului ca, în colaborare cu forţele armate, să scoată din rezervaţie oamenii care nu fac parte din comunitatea iniţială şi care derulează acolo operaţiuni miniere. Totodată, decizia Curţii anulează orice concesionare de teren deţinută de companiile miniere şi acordată, iniţial, de guvern. Companiile care desfăşoară operaţiuni în regiune nu au comentat, încă, decizia instanţei de judecată. Sentinţa cere şi guvernului columbian să repună tribul Embera Katio în drepturi asupra teritoriului său, să îi ajute pe oamenii tribului să revină acolo şi să le ofere asistenţă pentru a le îmbunătăţi nivelul de siguranţă şi securitate în regiune.
Potrivit datelor ONU, în Columbia mai există, în prezent, 87 de triburi indigene diferite, cu peste un milion de membri în total; acestea, însă, riscă dispariţia din cauza conflictelor armate extinse care mătură ţara şi care, până acum, au ucis peste 200.000 de oameni şi au obligat câteva milioane de persoane să îşi părăsească locurile de baştină şi să se relocheze.
Sursa şi mai multe detalii: Trust, Reuters
Foto: BBC
articol preluat de pe http://totb.ro