(Cerasela Bădiță, Andreea Onogea) Ziua Justiției

Justiție

articol – AGERPRES (Documentare — Cerasela Bădiță, Andreea Onogea, editor: Marina Bădulescu)

5 Iulie 2015

Ziua Justiției este marcată anual în prima duminică a lunii iulie, respectiv la 5 iulie anul acesta.

Instituită în anul 1994, prin Hotărârea nr. 364 a Guvernului României, Ziua Justiției se sărbătorește, potrivit articolului 2 al acestei Hotărâri, în prima duminică a lunii iulie.

Ziua Justiției are menirea de a marca rolul și importanța puterii judecătorești, a partenerilor justiției, a tuturor oamenilor legii în încercarea de consolidare a statului de drept. Ea constituie, totodată, și un bun prilej pentru consolidarea relațiilor instituționale.

La 27 iunie 2014, Uniunea Juriștilor din România a organizat, cu ocazia aniversării Zilei Justiției, simpozionul “Priorități actuale ale profesiilor juridice în înfăptuirea justiției”. Evenimentul a avut loc la Academia Română, iar ministrul Justiției Robert Cazanciuc a declarat că țara noastră are parte de “vremuri interesante”, însă tocmai de aceea adresează actorilor sociali și clasei politice rugămintea de a manifesta reținere și de a apăra independența justiției. Acesta a mai adăugat că anul care s-a scurs de la ultima celebrare a Zilei Justiției nu a fost deloc un an ușor, iar intrarea în vigoare a noilor coduri penale a reprezentat o provocare în sistemul de Justiție. Ministrul a mulțumit tuturor magistraților, grefierilor și întregului personal, pentru eforturile depuse ca intrarea în vigoare a acestor coduri să se facă fără probleme și și-a exprimat regretul că nu a reușit să convingă în ultima vreme suficient de mulți parlamentari să voteze proiecte propuse de Ministerul Justiției și de sistemul judiciar.

În anul 2013, Uniunea Juriștilor din România a marcat Ziua Justiției prin organizarea simpozionului cu tema “Rolul autorității judecătorești în sistemul puterilor statului”, la care care au luat parte magistrați și reprezentanți ai profesiilor juridice liberale — avocați, notari publici, consilieri juridici, executori judecătorești—, personalități ale vieții publice și juridice. Lucrările simpozionului au fost deschise Ioan Chelaru, președintele Uniunii Juriștilor și Robert Cazanciuc, ministrul Justiției, în prezența premierului Victor Ponta. La manifestare au mai fost prezenți Oana Schmidt-Hăineală, președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, Livia Doina Stanciu, președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție, Tiberiu Nițu, procuror general al României.

În anul 2014, ministrul afacerilor externe Titus Corlățean a participat la ”Ziua Justiției”, organizată de Consiliul Superior al Magistraturii la Palatul Justiției din București. La manifestare au participat președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Adrian Bordea, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Stanciu, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Tiberiu Nițu, președinții Comisiilor juridice a Camerei Deputaților și. respectiv a Senatului, Liviu-Bogdan Ciucă și Cătălin Boboc, din partea Curții de Justiție a Uniunii Europene, Camelia Toader, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, consilier de conturi de la Curtea de Conturi Verginia Vedinaș, reprezentantul Consiliului Superior al Magistraturii din Republica Moldova, Dumitru Visternicean.

articol preluat de pe http://www.agerpres.ro/