(Catiusa Ivanov) Delta Bucureștiului, un pas înainte pentru a deveni Parcul Natural Văcărești. Mai e nevoie doar de hotărârea Guvernului

Lacul Vacaresti - foto - romaniacurata.ro

foto – romaniacurata.ro
articol – Catiusa Ivanov – romaniacurata.ro

Catiusa Ivanov - foto - romaniacurata.ro

Catiusa Ivanov – foto – romaniacurata.ro

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat din nou acordul ca “Delta Bucureştiului” să capete statutul de parc natural. Proiectul de hotărâre a revenit pe ordinea de zi a CGMB deoarece precedenta hotărâre a fost atacată în contencios administrativ de prefectul Capitalei. Pentru ca “Delta Bucureştiului” să capete statutul de parc natural mai trebuie să îşi dea acordul şi Guvernul României.

“În această zonă s-a dezvoltat un ecosistem natural specific unei delte cu numeroase canale, bălți, zone mlăștinoase, alimentate de ape subterane ce au favorizat dezvoltarea unei vegetații bogate cu sute de specii de plante, precum și existența a peste 90 de specii de pasări și mamifere. Dezvoltarea zonei Văcărești reprezintă unul din obiectivele cuprinse în conceptul Strategic București 2035, zonă cu potențial natural la nivelul modelelor de referință din capitale europene precum: Londra, Viena sau Praga”, se arată în proiectul de hotărâre supus aprobării Consiliului General.

La şedinţa de Consiliu General de joi a participat şi alpinistul Alex Găvan care a vorbit din partea Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta care a luptat pentru transformarea acestei zone în arie protejată: “Bucureştiul este una dintre capitalele europene cu cea mai mică suprafaţă verde. Acest parc poate să ne ofere câteva zeci de hectare de spaţiu verde pentru a reface ce s-a distrus în ultimii 25 ani. Parcul Natural Văcăreşti va fi doar cel mai mare parc din Bucureşti”.

Prima dată, CGMB şi-a dat acordul pe 29 aprilie 2014 ca Delta Bucureștiului să capete statutul de arie protejată, însă hotărârea a fost atacată în instanţă de Prefectul Capitalei, pe motive de procedură. De atunci nu s-a mai întâmplat însă nimic, iar fără avizul dat de Consiliul General al Municipiului București, Guvernul nu putea emite hotărârea prin care Parcul Văcărești devine arie protejată.

În timp ce aleșii locali au amânat tranşarea acestei situaţii, ecosistemul a cărui valoare a fost confirmată de avizul științific al Academiei Române a fost supus mai multor agresiuni și este amenințat cu distrugerea. Pe 3 septembrie 2014 un incendiu a avut loc în Delta Bucureștiului – Lacul Văcărești, zeci de hectare de vegetație fiind distruse și animale omorâte, potrivit unui comunicat emis de Asociația Salvați Dunărea și Delta. Un incendiu similar a avut loc şi în primăvara acestui an.

Delta Bucureștiului se află pe locul fostului lac Văcărești, pe teritoriul Sectorului 4, între Calea Văcărești, Șoseaua Olteniţei, Șoseaua Vitan-Bărzești și Splaiul Independenţei. Aceasta are o suprafață de circa 183 de hectare însă circa 40 de hectare sunt proprietate privată, fiind terenuri restituite sau în curs de restituire. Pentru amenajarea parcului, Ministerul Mediului ar trebui să exproprieze terenurile proprietate privată. În plus, o parte din această suprafață este concesionată încă de pe vremea premierului Adrian Năstase, dar concesionarul este în faliment.

Inițiativa ca acest loc să fie transformat în parc natural aparține mai multor ONG-uri.

articol preluat de pe http://www.romaniacurata.ro/