Avion cu 162 de pasageri dispărut între Indonezia și Singapore: Vastă operațiune de căutare și salvare

imageResize

AGERPRES/(AS — editor: Lilia Traci)

Autoritățile indoneziene au trimis un avion, două elicoptere și șase nave de salvare la locul unde se presupune că ar fi căzut aeronava companiei malaeziene AirAsia, care a dispărut duminică între Indonezia și Singapore, cu 162 de persoane la bord, relatează Jakarta Globe.

Foto: (c) XINHUA

Forțele militare aeriene ale Indoneziei—țară care a preluat conducerea operațiunilor de salvare în cazul avionului malaezian dispărut — au trimis în zona insulelor indoneziene Bangka-Belitung, situate la est de insula Sumatra, un Boeing 737, iar agenția indoneziană de căutare și operațiuni de salvare Badan a mobilizat șase nave de salvare și două elicoptere, potrivit Ria Novosti.

“Vom verifica pentru început acest loc, iar când vom găsi obiectivul, vom contacta imediat serviciul de căutare și salvare. Avem bănuieli serioase că aeronava s-ar putea afla aici”, a declarat un reprezentant al forțelor aeriene militare indoneziene, Hadi Tjahjanto.

Autoritățile din Malaezia, Singapore și Australia au oferit asistență autorităților indoneziene în operațiunea de căutare.

Directorul general al aviației civile indoneziene, Djoko Murjatmodjo, a indicat că avionul a dispărut de pe radare în timp ce se afla în zona orașelor Tanjung Pandan (în largul insulei Belitung) și Pontianak (capitala regiunii indoneziene West Kalimantan), potrivit Xinhua.

Pilotul avionului AirAsia, înainte ca acesta să dispară de pe ecranele radarelor, primise recomandarea turnului de control să intre în ascensiune, pentru a se ridica deasupra unei zone cu nori foarte denși, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului indonezian al Transporturilor.

Avionul companiei AirAsia, dispărut duminică între Indonezia și Singapore, s-ar fi prăbușit

Avionul companiei malaeziene AirAsia, care a dispărut duminică între Indonezia și Singapore cu 162 de persoane la bord, s-a prăbușit în apele din apropierea insulei Belitung, după ce s-a confruntat cu turbulențe și a încercat să devieze de la traseul de zbor stabilit inițial, a declarat șeful departamentului de relații publice al Serviciului de salvare al Indoneziei, Supriandi Minggu, citat de Ria Novosti.

Pilotul Airbus A320 al companiei AirAsia (zborul QZ8501) ceruse duminică dimineață aprobarea pentru “devierea” de la planul său de zbor din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, indicase mai devreme compania malaeziană.

“Avionul Airbus A320 al companiei AirAsia — care efectua zborul QZ 8501, din Surabaya în Singapore — a căzut în apele din apropierea insulei Belitung, de coordonate 03.22.46 și 108.50.07 “—a declarat Supriandi Minggu pentru ziarul local Republika. Potrivit acestuia, echipele de salvare se îndreaptă deja spre Belitung.

După toate aparențele, aeronava a întâlnit turbulențe, a încercat să-și schimbe cursul și s-a prăbușit, scrie ziarul menționat.

Conform Reuters, la bordul aeronavei se aflau 155 de pasageri, între care 149 de indonezieni, trei coreeni, un britanic și un malaezian.

“Aparatul A320-200 transporta șapte membri ai echipajului și 155 de pasageri între care 16 copii și un bebeluș”, a precizat directorul general al aviației civile indoneziene, Djoko Murjatmodjo.

Cu toate acestea, Ministerul Transporturilor al Indoneziei nu a confirmat deocamdată prăbușirea aeronavei AirAsia.

“În acest moment, nu putem afirma nimic cu tărie cu excepția faptului că s-a pierdut comunicarea cu avionul”, a declarat directorul general al aviației civile indoneziene, Djoko Murjatmodjo, pentru publicația locală Detiko, citată de Ria Novosti.

Zborul QZ8501 a părăsit aeroportul internațional Juanda din Surabaya, pe insula indoneziană Java, la 05h20 și trebuia să aterizeze pe aeroportul Changi din Singapore la 08h30 (00h30GMT).

Potrivit unui comunicat al direcției aviației civile din Singapore, contactul a fost pierdut în spațiul aerian indonezian, la “200 de mile nautice (circa 350 km) în sud-estul frontierei între regiunile de informații de zbor Jakarta și Singapore”.

AirAsia a indicat că o operațiune de căutare a fost lansată pentru a încerca să localizeze avionul.”Pentru moment, nu avem din nefericire alte informații despre situația pasagerilor și a membrilor echipajului aflați la bord”, a indicat compania. “Pilotul avionului ceruse să devieze de la traseul prevăzut în planul său de zbor din cauza condițiilor meteorologice dificile”, a adăugat compania pe contul său de Facebook.

Operațiunile au fost angajate din centrul de căutare și salvare a insulei Bangka, în Marea Java, potrivit autorităților locale.

2014 va rămâne un an îndoliat pentru aviația malaeziană cu pierderea a două avioane ale companiei naționale Malaysia Airlines.

La 8 martie, zborul MH370 dispărea la puțin timp după decolarea sa de la Kuala Lumpur cu destinația Beijing, cu 239 de pasageri la bord. Dispariția sa rămâne neexplicată până în prezent. Se presupune că aparatul s-ar fi prăbușit în sudul Oceanului Indian, din lipsă de carburant.

În 17 iulie, un alt Boeing al Malaysia Airlines, care asigura legătura între Amsterdam și Kuala Lumpur, exploda în zbor, aparent doborât de o rachetă în timp ce survola estul Ucrainei. El avea la bord 298 de persoane, dintre care 193 cetățeni olandezi.

Indonezia depinde mult de transportul aerian pentru legăturile între cele 17.000 de insule ale sale.

articol preluat de pe http://www.agerpres.ro/

Foto: (c) XINHUA FLUX