Aviaţia turcă a lansat un atac în forţă asupra militanţilor kurzi din nordul Irakului

foto - stiri.tvr.ro

articol si foto – stiri.tvr.ro
29 iulie 2015

Aviaţia militară turcă a lansat un nou atac în forţă asupra poziţiilor militanţilor kurzi din nordul Irakului. Este cea mai amplă operaţiune din momentul lansării raidurilor aeriene de săptămâna trecută. Ministerul german de externe se aşteaptă la intensificarea activităţii radicalilor kurzi şi a avertizat în privinţa unor posibile atacuri asupra reţelei de transport public din Istanbul.

Avioanele F 16 au bombardat 6 obiective din nordul Irakului. Premierul turc spune că au fost vizate baze ale militanţilor kurzi şi depozite de armament, iar misiunea a fost un succes.

Atacul a avut loc la scurt timp după ce preşedintele Recep Erdogan a anunţat suspendarea de facto a procesului de pace cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan. El a calificat drept imposibilă continuarea negocierilor, cât timp rebelii kurzi comit atacuri împotriva forţelor de securitate turce.

Autorităţile de la Ankara vorbesc acum despre o aşa numită luptă sincronizată împotriva terorismului, pe doua fronturi: PKK şi jihadiştii din Statul Islamic.

Guvernul a autorizat SUA să utilizeze baza de la Incirlik în lupta împotriva grupării jihadiste. Un purtător de cuvânt al ministerului turc de externe a precizat că nu există un acord scris, dar că baza va fi folosită de câte ori este necesar.

În plus, Statele Unite şi Turcia vor colabora pentru a crea o aşa numită zonă libera de jihadişti la graniţa turco-siriană. Un sprijin puternic pentru Turcia în lupta antiteroristă a venit şi din partea NATO.

articol preluat de pe http://stiri.tvr.ro/