Anunţ: până în 10 iunie putem cere europarlamentarilor sa nu voteze rezoluţia ISDS pentru TTIP

Semneaza-NU-TTIP

foto si articol – ecoruralis.ro

În vremuri extraordinare e nevoie de acțuni extraordinare. Acum este un astfel de moment! Pe 10 iunie Parlamentul European va vota o rezoluție critică în TTIP, acordul de liber schimb dintre SUA și UE. Parlamentul va decide dacă va recomanda să se includă în TTIP clauza ISDS și europaramentarii români, îndeosebi cei din Partidul Social Democrat, fac un lobby puternic la Bruxelles pentru includerea clauzei ISDS în TTIP.

Ce este acest ISDS? ISDS este un mecanism de soluționare a litigiilor dintre investitor și stat care permite corporațiilor străine să dea în judecată statele la curți de arbitraj private. Aceste procese nu se bazează pe legislația națională, ci mai degrabă pe puterea celui mai influent; cu toate astea deciziile au forță obligatorie. Astfel se creează un sistem privat de justiție pentru corporațiile străine în detrimentul statului de drept. Corporațiile pot da în judecată statele pentru afectarea profiturilor și chiar pentru afectarea profiturilor viitoare. În anumite state cazurile bazate pe clauza ISDS au adus guvernele la limita falimentului și ce este chiar mai grav de atât este că doar amenințarea cu un proces la o curte de arbitraj a oprit guvernele de la promulgarea unor legi benefice cetățenilor și justiției.

Dacă reușim să oprim includerea clauzei ISDS în TTIP vom opri transformarea acestui mecanism într-o practică comună în viitorul apropiat. În prezent cazurile de ISDS în România și în lume sunt excepții care sunt invocate în baza acordurilor bilaterale dintre state, dar aceste acorduri pot fi denunțate de oricare din părți pentru a elimina această clauză. Dacă ISDS va fi inclus în TTIP, atunci va avea caracter obligatoriu pentru toate statele membre UE și anularea acestei clauze va fi aproape imposibilă. Vom rămâne blocați cu aceaasta pentru o perioadă îndelungată.

Europarlamentarii români fac un lobby puternic pentru includerea ISDS în TTIP, chiar dacă 145.000 de cetățeni europeni au spus NU acestei clauze în cadrul consultărilor publice organizate de Comisia Europeană. Mai mult, 2 milioane de cetățeni au semnat deja împotriva TTIP.

Până în data de 10 iunie le puteţi scrie europarlamentarilor că nu doriţi să voteze clauza ISDS. Reamintim că e foarte important să determinăm Parlamentul European să ia o poziție fermă împotriva includerii ISDS în TTIP.

Le poți transmite mesajul, în mai puțin de un minut, folosind acest instrument online http://www.no2isds.eu/ro/send.

Pentru a creşte presiunea asupra aleşilor din Parlamentul European, trimiteţi-le un mail direct cu propriul dumneavoastră mesaj sau sunaţi-i. Datele de contact ale acestora se găsesc aici: http://stopttip.ro/wp-content/uploads/2014/10/MEPs-Romania.xlsx

Pentru mai multe informaţii despre TTIP intraţi pe website-ul: http://stopttip.ro/

Unul pentru toți și toți contra ISDS!

P.S. Dacă ai cont Facebook sau Twitter ne poți ajuta prin distribuirea mesajului.

Exemplu postare Facebook
Spune-le europarlamentarilor români să voteze împotriva clauzei ISDS din TTIP. Votul va avea loc în 10 iunie 2015. Europarlamentarii trebuie să rămână de partea cetățenilor și să respingă privilegiile ce pot fi acordate corporațiilor străine în detrimentul cetățenilor (privilegii ce decurg din clauza ISDS). Acționează acum! http://www.no2isds.eu/ro/send

Exemple de postări pe Twitter – poți găsi conturile de Twitter ale europarlamentarilor aici:
@MEPname vei sta de partea cetățenilor împotriva privilegiilor investitorilor și vei spune #no2ISDS în #TTIP? Ia-ți angajamentul pe http://www.no2isds.eu/
@MEPname ai auzit ca 145.000 de cetățeni care au spus #no2ISDS în #TTIP? Eu sunt unul dintre ei; așa că rămâi de partea votanților!
@MEPname voi urmări votul tău la rezoluția #TTIP din 10 Iunie pe votewatch.eu, Spune #no2ISDS și dovedește că mă reperezinți!
Hashtags: #no2ISDS , #TTIP , #ISDS ,

articol preluat de pe http://www.ecoruralis.ro