(Alina Mungiu-Pippidi) Cât președintele tace. De la Leușeni la Ialta

Vama Leușeni - foto - infoprut.ro (Ion Leașcenco/Facebook)

articol – Alina Mungiu-Pippidi – romaniacurata.ro

Alina Mungiu-Pippidi -  foto preluat de pe romaniacurata.ro

Alina Mungiu-Pippidi – foto preluat de pe romaniacurata.ro

Într-o manifestare de protest fără precedent, vama Leușeni a fost blocată în acest weekend de circa o mie de persoane care au protestat contra restricţiei aplicate lui George Simion, liderului Platformei Unioniste Acţiunea 2012, membră în Alianța pentru o Românie Curată. Adevărul raportează că în urma negocierilor cu şeful Poliţiei de Frontieră din Republica Moldova, Dorin Purice, protestatarii au decis să deblocheze Vama Leuşeni, plină de autocare cu studenţi basarabeni care veneau la școală în România, după ce au primit asigurări că au fost iniţiate procedurile legale de anulare a interdicției pentru dl. Simion. Săptămâna trecută a văzut cea mai mare manifestare în favoarea unirii în mulți ani la Chișinău, la care gruparea lui Simion a fost printre organizatori.

(…)

Ca atare, în dezbaterea asta, dacă președintele vorbește prea mult sau prea puțin, să nu fie vreo urmă de îndoială, președinția (că e vorba de instituții, nu de persoane) nu face deocamdată tot ce trebuie și timpul de grație la care toți cei noi în funcție au dreptul expiră. E datoria șefului statului să ne consulte pe problemele expuse de mine aici, și rezultatul unui consens avizat să fie poziția noastră la Riga. Ar fi trebuit demult dezbătută și cunoscută pentru a fi legitimă, or, ea nu există decît prin documente secrete la ora asta. Ceea ce e avantajos, că așa nu putem să vedem dacă e bună sau proastă. Nici măcar dacă există. Fapt e însă, când ai o manifestație de 30.000 de oameni în țara vecină care vor Unirea, cînd ai o vamă blocată și un summit important, trebuie să spui ceva. Nu poți să taci. Nici nu mai servește să faci damage control la păduri la zece zile după ce ar fi trebuit să reacționezi, sau să te plângi că vorbește Ponta. Fraier ar fi să nu vorbească Ponta atunci când i se oferă asemenea oportunități. Administrația prezidențială a ratat să transmită mesajul principal din ziua unu a pădurilor – că președintele e contra tăierilor și monopolurilor. La fel, declarațiile de după Riga nu vor mai face nicio audiență. Ca persoană privată care l-a apărat public pe Klaus Iohannis când era atacat de establishmentul corupt al presei noastre doar pentru că nu pot sta deoparte când cineva face o porcărie, trebuie să spun clar că azi nu mai poate merge la fel, azi președintele are forța de a apăra pe cei slabi de nedreptăți, de a antrena opinia publică de partea cauzelor bune, de a o forma în subiectele de interes national. E momentul ca șeful statului să plătească ceva din marele credit care i s-a dat. Și tăcerea nu e o formă de plată. E bine că președintele nu își dă cu părerea despre justiție și anchete, e bine că nu dă lovituri de stat cum îl îndeamnă unii iresponsabili și că nu face mahala. Dar sunt și lucruri de făcut. Ce s-a putut face din simplă euforie, ca în prima vizită a lui Klaus în Moldova, s-a epuizat. Trebuie să trecem la treabă, și să discutăm public care sunt soluțiile. Consensul constituțional care e principala sarcină a președintelui se construiește prin dezbatere, care la ora asta lipsește cu desăvârșire pe zona asta. Am fost întotdeauna de partea lui Bogdan Aurescu, dar găsesc, colocvial spus, foarte slabă mișcarea și pe partea guvernului. Am scris despre Riga doar pentru că mă temeam că altfel nu va exista decât opinia SIE, și, mai rău, a unui SIE din anii nouăzeci, și așa au ajuns multe zone din politica externă, combinație de impostori noi cu spioni vechi. Hai, că putem mai mult și mai ales basarabenii au nevoie să ne mișcăm mai bine.

cititi articolul complet pe http://www.romaniacurata.ro/cat-presedintele-tace-de-la-leuseni-la-ialta/?utm_source=newsletter&utm_content=Newsletter-211313-20150519&utm_campaign=Cat+presedintele+tace%2C+ce+se+intampla+cu+Moldova%3F


VIDEO Vama Leușeni a fost deblocată
foto – infoprut.ro (Ion Leașcenco/Facebook)
articol – ANA MARIA LAZAR – infoprut.ro

Liderul Acțiunii 2012, George Simion, este așteptat de peste 1.000 de unioniști la vama Leușeni. Manifestanții au blocat vama, iar George Simion nu a fost lăsat să intre în Republica Moldova.

Punctul vamal Leușeni a fost deblocat după aproape două ore de protest a unioniștilor al, declarat pentru Deschide.md membrul mișcării „ Tinerii Moldovei”, Vitaliei Prisăcaru. De asemenea, George Simion a precizat că mâine va cere autorităților de la Chișinău să-i fie ridicată interdicția.

Manifestanții au blocat intrarea și ieșirea în vama Leușeni, pe ambele maluri al Prutului. Aceștia cer să fie permisă intrarea în Republica Moldova a liderului Platformei Unioniste„Acțiunea 2012”, George Simion. Manifestanții scandează „George în țară, mafia afară!”.

Liderului Platformei „Acțiunea 2012” i-a fost refuzată intrarea pe teritoriul Republicii Moldova, în această seară, când a încercat să treacă granița, potrivit unor surse dintre manifestanți, citate de Deschide.md.

Manifestanții au cântat „Deșteaptă-te, române” la punctul vamal, în așteptarea lui George Simion.

Imnul nostru

Posted by Tinerii Moldovei on 17 Mai 2015

VAMA NEDREAPTĂ !! ;(

Posted by Vlad Bileţchi on 17 Mai 2015

La vama se scandează UNIRE <3

Posted by Vlad Bileţchi on 17 Mai 2015

Simion a ajuns în vama Leușeni. Ofițerii Poliției de Frontieră i-au luat actele pentru verificare. Mașina în care se află a fost izolată pe una din benzile din vamă. Intrarea în vamă dinspre Republica Moldova este blocată de manifestanți, scrie Deschide.md. 

George Simion a anunțat pe contul său de Facebook că a ajuns la vama Leușeni. „ Am ajuns la vama! Ne vedem la Prut!”

FOTO: Facebook/George Simion

În ceea ce privește plecarea spre Prut, programată pentru astăzi, ora 16:00, din Piața Marii Adunări Naționale, pe fondul presiunilor și intimidărilor practicate de structurile din Ministerul de Interne, transportatorii nu au mai dorit să efectueze cursele.

În ciuda acestor obstacole, manifestația de la Prut pentru revocarea deciziei de expulzare a cetățeanului George Simion are loc, iar deplasarea s-a făcut  tot din Piața Marii Adunări Naționale, de la ora 16:00, cu mașini mici.

Șefa Biroului de Migrație și Azil, Olga Poalelungi, a comunicat pentru Deschide.md că interdicția de intrare în Republica Moldova, aplicată lui George Simion, ar putea fi ridicată, dacă acesta o va contesta în judecată.

Liderul Acțiunii 2012, George Simion, a primit o interdicție pentru cinci ani pe teritoriul Republicii Moldova.

articol preluat de pe http://infoprut.ro/