La ordinea zilei – 2 decembrie 2020

Situația din România -  2 decembrie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 - Grupul de Comunicare Strategică - foto preluat de pe www.facebook.com/ministeruldeinterne

Situația din România – 2 decembrie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică

foto preluat de pe www.facebook.com/ministeruldeinterne

 

Sărbătorile Zilei de 2 Decembrie

Ortodoxe – Sf. Proroc Avacum; Sf. Mc. Miropi; Sf. Cuv. Porfirie Kafsokalivitul; Sf. Ier. Solomon, Arhiepiscopul Efesului

Greco-catolice – Sf. pf. Avacum

Romano-catolice – Ss. Bibiana, m.; Silveriu, pp. m.; Habacuc, profet

 

Ziua internaţională pentru abolirea sclaviei (ONU)

Ziua internaţională pentru abolirea sclaviei este marcată în fiecare, pe 2 decembrie, pentru a marca data la care a fost adoptată Rezoluţia 317(IV) din 1949 de către Convenţia Naţiunilor Unite pentru suprimarea traficului de persoane şi a exploatării prin prostituţie, potrivit site-ului un.org.

Această zi este marcată cu scopul de a eradica formele contemporane de sclavie, cum ar fi traficul de persoane, exploatarea sexuală, munca în rândul copiilor, căsătoriile forţate, recrutarea forţată a copiilor pentru folosirea lor în conflictul armat.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut miercuri, 2 decembrie a.c., o declarație de presă, la deschiderea Tronsonului de Autostradă A7 – varianta ocolitoare Bacău

Bună ziua tuturor!

Domnule Prim-ministru,

Domnilor miniștri, parlamentari, constructori, dirijori de constructori,

Onorată asistență,

Îmi face mare plăcere să particip astăzi aici, la inaugurarea acestui drum, care deocamdată este Centura Bacăului. Este o lucrare extrem de importantă, cu siguranță, pentru oamenii locului și sunt convins că atât Consiliul Județean, cât și Primăria vor constata în foarte scurt timp beneficiul unei astfel de centuri.

Însă, dragii mei, lucrurile au o importanță dincolo de impactul local și vreau să vorbesc un pic despre acestea. Această bucată de autostradă – de cred că sunt 17 kilometri – este primul tronson din Moldova care vine să arate determinarea noastră, a mea cu siguranță, dar a și Guvernului liberal, de a dezvolta semnificativ infrastructura în Moldova.
cititi mai mult pe www.presidency.ro

 

Deşeuri spaţiale: ESA deschide calea spre curăţarea orbitei Terrei, cu o misiune la care participă şi România

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a făcut un prim pas în direcţia depoluării spaţiului, după ce a semnat marţi un contract cu un start-up elveţian, ClearSpace, pentru a lansa prima misiune din lume – la care participă şi entităţi de cercetare şi industriale din România – ce vizează curăţarea deşeurilor de pe orbita Terrei, deschizând astfel calea spre apariţia unei noi pieţe în domeniul spaţial, informează AFP.

Misiunea comercială, cu un buget total de 100 de milioane de euro – dintre care 86 de milioane de euro investiţi de ESA – este prevăzută pentru 2025 şi va avea drept ţintă un fragment din fosta rachetă europeană Vega. Deşeul vizat, un adaptor de sarcină utilă “Vespa”, cu greutatea de 112 kilograme, a rămas pe orbita joasă la altitudinea de 800 de kilometri, în 2013.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Situația din România – 2 decembrie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică

Până astăzi, 2 decembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 484.550 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).
371.231 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 4.916 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 822 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până astăzi, 11.665 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 01.12.2020 (10:00) – 02.12.2020 (10:00) au fost raportate 135 de decese (84 bărbați și 51 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 13.529. Dintre acestea, 1.260 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 4.137.893 de teste. Dintre acestea, 15.701 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 11.455 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 4.246 la cerere.

 

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.914 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS – CoV – 2 (coronavirus). De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 127 de cetățeni români aflați în străinătate, au decedat.
Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 797 au fost declarați vindecați.

 

În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul SARS – CoV – 2 la nivel european și global:

Până la data de 1 decembrie 2020, au fost raportate 13.229.794 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andorra. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Franţa, Spania, Regatul Unit, Italia, și Germania.

ŢARA CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI VINDECAŢI*

Franţa 2.222.488 (+4.005)52.731(+406) 167.915 (+2)
Spania 1.648.187(+19.979) 45.069 (+401) 150.376 -
Regatul Unit 1.629.657(+12.330)58.448 (+203) 3.589 (+19)
Italia 1.601.554(+16.376) 55.576 (+672) 784.595 (+27.088)
Germania1.067.473(+13.604)16.636(+388)769.380(+20.161)
Sursă: Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CEPCB) (https://www.ecdc.europa.eu/en)

 

SITUAȚIE GLOBALĂ LA 1 DECEMBRIE 2020

CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI VINDECAȚI*

63.245.164 (+487.624) 1.469.469 (+8.992) 41.033.871 (+505.048)

* conform datelor publicate de către Johns Hopkins CSSE – https://systems.jhu.edu/
* datele din paranteze reprezintă numărul de cazuri noi, în intervalul 30 noiembrie – 1 decembrie 2020
* CEPCB precizează că actualizările la nivel național sunt publicate pe coordonate diferite de timp și procesate ulterior, ceea ce poate genera discrepanțe între datele zilnice publicate de state și cele publicate de CEPCB.

Grupul de Comunicare Strategică
cititi mai mult pe www.facebook.com/ministeruldeinterne

Coronavirus: Peste 2.500 de morţi 24 de ore în SUA, un record de la sfârşitul lui aprilie (Johns Hopkins)

 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă purtarea măştilor sanitare în locuinţe, în anumite condiţii

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recomandat miercuri purtarea măştilor sanitare în locuinţe pentru a preveni infectările cu noul coronavirus atunci când sunt primiţi vizitatori şi când nu poate fi respectată distanţarea fizică, relatează dpa.

În plus, măştile ar trebui purtate în locuinţe în timpul vizitelor atunci când nu este clar dacă încăperile au fost aerisite corespunzător, potrivit unui nou ghid de recomandări publicat de OMS miercuri la Geneva. OMS recomandase anterior purtarea măştilor în spaţiile cu dimensiuni reduse, însă nu precizase liniile directoare pentru spaţiile private.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Coronavirus: Marea Britanie a devenit prima ţară din lume care aprobă vaccinul Pfizer-BioNTech

Marea Britanie a devenit miercuri prima ţară din lume care a aprobat spre utilizare vaccinul dezvoltat împotriva maladiei COVID-19 de compania americană Pfizer, în colaborare cu partenerul său german BioNTech, care va putea fi administrat începând cel mai devreme de săptămâna viitoare, informează Reuters.

Specialiştii consideră că un vaccin anti-COVID-19 reprezintă cea mai bună şansă pentru ca omenirea să revină la normalitate în contextul pandemiei care a ucis aproape 1,5 milioane de persoane şi a afectat grav economia globală.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

Coronavirus: UE critică aprobarea ”grăbită” a vaccinului Pfizer-BioNTech de către britanici

Vaccinul Pfizer-BioNTech: Cum funcţionează şi cum va fi livrat

 

Japonia: Parlamentul adoptă legea privind vaccinarea gratuită anti-COVID-19 a populaţiei

Parlamentul japonez a aprobat miercuri proiectul de lege ce prevede vaccinarea gratuită anti-COVID-19 a celor 126 milioane de locuitori ai ţării, în contextul unei recrudescenţe a epidemiei în arhipelagul nipon, transmit AFP şi Kyodo.

Proiectul de lege, ce prevede că guvernul va acoperi toate costurile vaccinurilor, a fost adoptat de camera inferioară a parlamentului, după ce primise aprobarea camerei superioare.

Japonia a precomandat vaccinuri pentru 60 milioane de persoane de la compania farmaceutică Pfizer şi pentru 25 milioane de persoane de la laboratorul de biotehnologie Moderna. Guvernul a mai confirmat că va primi 120 milioane de doze din vaccinul dezvoltat de AstraZeneca.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Secretarul general al ONU îndeamnă omenirea să ”repare” planeta simultan cu reconstrucţia post-COVID

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a îndemnat miercuri omenirea, într-un discurs susţinut la Universitatea Columbia din New York, să “repare” planeta în faţa încălzirii climatice, simultan cu reconstruirea post-COVID a unei “lumi noi”, informează AFP şi dpa.

“Echilibrul ecologic al planetei este distrus”, iar “umanitatea duce un război împotriva naturii, aceasta este sinucidere (…) Anul viitor, vom avea posibilitatea de a opri jaful (resurselor planetei) şi să începem o însănătoşire (…) “Recuperarea post-COVID şi repararea planetei trebuie să fie două faţete ale aceleiaşi monede.”
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

ONU recunoaşte oficial proprietăţile medicinale ale canabisului

ONU a aprobat miercuri una dintre cele mai importante schimbări din ultimele decenii ale politicii sale privind drogurile, recunoscând proprietăţile medicinale ale canabisului şi eliminând această plantă de pe lista stupefiantelor cele mai periculoase, deşi consumul său în scop recreativ rămâne interzis, relatează EFE.

Majoritatea simplă a celor 53 de state ale Comisiei ONU privind Stupefiantele – organul executiv în domeniul politicilor privind drogurile – a decis retragerea canabisului şi a derivatelor sale de pe lista nr. 4 a Convenţiei unice asupra drogurilor din 1961.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Noua Zeelandă: Jacinda Ardern declară stare de ‘urgenţă climatică’

Prim-ministrul neozeelandez Jacinda Ardern a declarat miercuri, în faţa Parlamentului, stare de “urgenţă climatică”, subliniind necesitatea unei acţiuni rapide în acest domeniu în beneficiul generaţiilor viitoare, relatează France Presse. “Există o ameninţare la adresa vieţii, o ameninţare pentru bunuri, şi situaţii de urgenţă privind securitatea civilă”, a declarat lidera de centru-stânga. “Dacă nu reacţionăm la schimbările climatice, vom continua să avem aceste urgenţe pe coastele ţării noastre”.

“Votaţi în favoarea acestei declaraţii, staţi de partea bună a istoriei, faceţi parte din soluţia pe care trebuie să o aducem colectiv generaţiei următoare”, a îndemnat ea. Parlamentarii au adoptat declaraţia de urgenţă, în mare măsură simbolică, cu 76 de voturi pentru şi 43 împotrivă. Parlamentul britanic a devenit, la 1 mai 2019, primul din lume care a declarat “urgenţă ecologică şi climatică”, urmat de Irlanda.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Singapore este prima ţară care aprobă vânzarea de carne crescută în laborator

Singapore şi-a dat acordul pentru ca start-upul american Eat Just să poată să comercializeze carnea sa de pui crescută în laborator, firma susţinând că este prima aprobare a unui organism de reglementare pentru aşa-numita “carne curată” care nu provine de la animale sacrificate, transmite Reuters.

Cererea pentru alternative la carnea obişnuită este în creştere pe fondul îngrijorărilor consumatorilor cu privire la starea de sănătate, bunăstarea animalelor şi mediul înconjurător. Mai multe opţiuni de carne produsă din proteine pe bază de plante, promovate pentru prima dată de firmele Beyond Meat Inc şi Impossible Foods, sunt disponibile pe rafturile supermarketurilor şi în meniurile restaurantelor.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Hong Kong: Pedepse cu închisoarea pentru Joshua Wong şi alţi doi militanţi prodemocraţie

Joshua Wong, una dintre cele mai emblematice figuri ale mişcării prodemocraţie în Hong Kong, precum şi alţi doi militanţi cunoscuţi au fost condamnaţi miercuri la pedepse cu închisoarea pentru rolul lor în manifestaţiile de anul trecut, informează France Presse.

Wong, în vârstă de 24 de ani, a fost condamnat la 13 luni şi jumătate de închisoare, în timp ce colegii săi Agnes Chow şi Ivan Lam la zece şi, respectiv, şapte luni. “Zilele ce vor urma vor fi grele, dar vom rezista”, a strigat Wong în timp ce era condus afară din sala de judecată.

În timpul procesului, la 23 noiembrie, Wong şi ceilalţi doi disidenţi, ambii în vârstă de 26 de ani, au pledat vinovat la acuzaţiile împotriva lor. “Acuzaţii au chemat protestatarii să asedieze sediul (poliţiei din Hong Kong) şi au scandat lozinci ostile poliţiei”, a declarat magistratul Wong Sze-lai. “Detenţia imediată este cea mai potrivită opţiune”, a spus ea.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Sonda chineză Chang’e 5 a început să colecteze eşantioane de pe Lună

Sonda spaţială chineză Chang’e 5 a început să foreze miercuri în scoarţa Lunii după ce a ajuns cu bine pe suprafaţa satelitului natural al Pământului, în cadrul primei misiuni ce vizează aducerea pe Terra a unor eşantioane selenare după o pauză de 40 de ani, informează AFP.

Această misiune este una foarte delicată din punct de vedere tehnic. Succesul ei ar constitui o nouă reuşită spaţială pentru China după aselenizarea realizată cu succes în 2019 de o sondă chineză pe faţa nevăzută a Lunii – o premieră mondială.

După ce a ajuns la destinaţie marţi, sonda Chang’e 5 a demarat miercuri operaţiunile de forare a scoarţei selenare şi “recoltează de acum, aşa cum era prevăzut, eşantioane de pe suprafaţa Lunii”, a precizat agenţia spaţială chineză (CNSA).

Obiectivul sondei chineze constă în aducerea pe Terra a unei cantităţi de aproximativ două kilograme de roci lunare, ce vor fi captate în special prin foraje realizate la nivel scoarţei selenare până la adâncimi de doi metri. După analizarea lor de către oamenii de ştiinţă, aceste roci vor oferi cel mai probabil noi informaţii despre istoria Lunii.

Dacă revenirea pe Terra se va desfăşura fără probleme, China va deveni cea de-a treia ţară din lume care va reuşi să aducă astfel de eşantioane pe Pământ, după Statele Unite şi fosta U.R.S.S.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ştirile zilei – 2 decembrie 2020

Revista Presei din 2 decembrie

 

cititi si:

- Evenimentele Zilei de 2 decembrie în Istorie