Ziua Limbii Slovace

Ziua Limbii Slovace

articol – AGERPRES/(Documentare — Andreea Onogea, editor: Marina Bădulescu)

Ziua Limbii Slovace este sărbătorită în țara noastră la data de 25 mai. Cu această ocazie, în toate localitățile în care trăiesc membri ai comunității slovace, au loc manifestări culturale dedicate acestei sărbători. De asemenea, ziua este marcată și în toate instituțiile de învățământ în care se predă limba slovacă drept limbă maternă.

Parada costumelor populare, la Festivalul Internațional de Folclor ‘Muzici și Tradiții în Cișmigiu’, 2012

Propunerea legislativă a fost inițiată de deputatul Uniunii Democratice a Slovacilor și Cehilor din România (UDSCR), Merka Adrian Miroslav, care susținea că “o națiune există, în primul rând, datorită limbii”.

Prima Cameră sesizată a fost Senatul, care a adoptat, la 9 septembrie 2014, două propuneri legislative care instituie Ziua Limbii Cehe (la 28 septembrie) și Ziua Limbii Slovace (la 25 mai). Propunerile legislative privind instituirea celor două Zile au fost adoptate de Camera Deputaților la 30 septembrie 2014.

Decretul privind promulgarea legii privind instituirea Zilei Limbii Slovace a fost promulgat de președintele României, Traian Băsescu, la 20 octombrie 2014, legea nr. 142/2014 fiind adoptată de Parlamentul României la 21 octombrie 2014 și publicată în Monitorul Oficial la 23 octombrie 2014.

articol preluat de pe http://www.agerpres.ro/