(video) Spectacol în Piaţa Roşie. Au fost reconstituite momente din al Doilea Război Mondial

foto preluat de pe mediafax.ro

foto preluat de pe mediafax.ro
articol preluat de pe stiri.tvr.ro

Manifestările de la Moscova, dedicate zilei de 9 mai, dată cunoscută în Rusia drept “Ziua a Victoriei” au continuat până aseară târziu cu spectacole şi focuri de artificii. Astăzi e aşteptat în capitala rusă cancelarul Germaniei, Angela Merkel, care va aduce un omagiu celor căzuţi în timpul celui de-al doilea razboi mondial. După amiază, Merkel va avea convorbiri cu Vladimir Putin despre situaţia din Ucraina.

Spectacolul , intitulat “Drumul spre marea Victorie ” a trecut în revistă cele mai importante evenimente care au avut loc în timpul aşa-numitului “Război pentru apărarea patriei”.

Coruri de copii, trupe de balet şi alte ansambluri artistice au reconstituit scene istorice pentru Rusia, cum ar fi blocada Leningradului, lupta de la Stalingrad sau cucerirea clădirii Reichstag-ului.

Spectacolul a fost urmărit din tribună şi de Vladimir Putin, care, la final, s-a declarat mulţumit de cum au fost organizate în Rusia manifestările dedicate aniversării a 70 de ani de la Victoria asupra Germaniei naziste.

Liderul de la Kremlin chiar a precizat că nu este deloc supărat că mulţi lideri europeni au declinat invitaţia de a veni la Moscova. Putin a afirmat că “acei lideri pe care am vrut să îi vedem aici au fost alături de noi”.

Pe întreg teritoriul Federaţiei Ruse, la manifestările dedicate zilei de 9 mai, au participat cca 20 de milione de ruşi, din care 3 milione numai la Moscova.

Spectacolul din Piaţa Roşie s-a terminat cu un impresionant foc de artficii, vizibil din 16 locaţii ale capitalei ruse.

articol preluat de pe http://stiri.tvr.ro/

PARADĂ MILITARĂ de amploare în centrul Moscovei, la 70 de ani de la victoria împotriva Germaniei naziste
(articol – Mihai Draghici – Mediafax)

Rusia celebrează, sâmbătă, 70 de ani de la victoria împotriva Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial, momentul central fiind parada militară din Piaţa Roşie.

La paradă asistă preşedintele Vladimir Putin, omologul său chinez, Xi Jinping, şi indian, Pranab Mukherjee, şeful statului egiptean, Abdel Fattah al-Sissi, şi liderul Cubei, Raul Castro.

La parada militară – o demonstraţie a armamentului rus de ultimă generaţie – este prezent şi secretarul general ONU, Ban Ki-moon. Noul tanc Armata T-14 este piesa centrală a paradei militare din centrul Moscovei, la care sunt prezentate şi rachete balistice intercontinentale.

Aproximativ 16.000 de militari ruşi participă la eveniment, fiind aşteptaţi şi 160.000 de spectatori.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a mulţumit sâmbătă Franţei, Marii Britanii şi Statelor Unite pentru contribuţia la victoria împotriva Germaniei naziste în al II-lea Război Mondial, cu ocazia paradei militare din centrul Moscovei.

“Mulţumesc Marii Britanii, Franţei şi Statelor Unite pentru contribuţia la victorie. Mulţumesc numeroaselor ţări antifasciste care au luat parte la luptele împoitriva naziştilor”, a spus liderul de la Kremlin.

Russia: Victory Day parade comes to close on Moscow’s Red Square

Pe fondul crizei din Ucraina, liderii europeni şi americani – aliaţii Rusiei în al II-lea Război Mondial – nu participă la paradă. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, vor sosi la Moscova după parada militară.

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a denunţat, sâmbătă, politicile expansioniste ale Kremlinului şi l-a acuzat pe omologul său rus, Vladimir Putin, că încearcă să creeze un nou “imperiu”.

Poroşenko a denunţat folosirea de către Rusia a cuvântului “fascist” pentru a cataloga protestele care au condus în 2014 la înlăturarea preşedintelui prorus al Ucrainei, Viktor Ianukovici. Moscova a denunţat în mai multe rânduri metodele “fasciste” ale Administraţiei prooccidentale de la Kiev, pe fondul conflictului separatist din estul Ucrainei, soldat cu cel puţin 6.200 de morţi.

“Este culmea cinismului ca Ucraina să fie catalogată drept un presupus stat fascist. Scopul acuzaţiilor este justificarea în faţa poporului rus a acţiunilor criminale, a agresiunii Rusiei contra Ucrainei”, a spus Poroşenko, potrivit Reuters.

articol preluat de pe http://www.mediafax.ro/