(video) Milano devine centrul lumii. S-a deschis Expo 2015

EXPO MILANO 2015 - foto - italyexpomilano2015.com

foto – italyexpomilano2015.com
articol – stiri.tvr.ro

De la Marea Expoziţie de la Londra din 1851, târgurile universale au fost destinate să uimească cu mari realizări arhitecturale sau inovaţii tehnologice îndrăzneţe. La Paris, în 1855 – primele scări rulante, iar în 1889 – Turnul Effel, conurile de îngheţată – la St Louis în 1904, Acul Spaţial – la Seattle în 1962 sau telefoanele mobile – la Osaka în 1970. La Expo Milano 2015 se pune întrebarea: cum vom putea hrăni o populaţie de 9 miliarde de oameni fără a distruge planeta?

Milano este din 1 mai până la 31 octombrie 2015 centrul lumii. A mizat pe poziţia sa centrală în Europa, pe statutul de oraş-regiune şi a garantat un aflux de peste 20 de milioane de vizitatori, propunând pentru Expoziţia Universală tema „Hrănirea planetei, Energie pentru viaţă”.

147 de state şi 15 organizaţii internaţionale şi-au confirmat deja partciparea la expoziţia organizată în sediul târgurilor şi expoziţiilor Rho-Pero, din nord-vestul oraşului, opera arhitectului Massimiliano Fuksas.

Pe aproape 110 hectare sunt pavilioane tematice, arene, teatre şi obiecte de arhitectură peisagistică care formează un mini oraş în oraş, cu străzi, piazze, mici dealuri şi lacuri. Prin inovaţie şi noi tehnologii, ca şi prin tradiţie ori creativitate, tema hranei va da ocazia, spun organizatorii, de a se găsi soluţii pentru o alimentaţie sănătoasă, sigură şi suficientă. În plus, Milano şi-a modernizat aeroportul şi a mărit oferta de cazare pentru a arăta milioanelor de vizitatori pe care îi aşteaptă ce are mai bun în gastronomie, modă, design şi inovaţie, totul la o scară globală.

România trăieşte în armonie cu natura, este sloganul sub care se promovează România, iar pavilionul naţional va fi în formă de căsuţă tradiţională, cu elemente de arhitectură populară, dar interpretate contemporan, cu acoperiş de stuf şi pereţi de sticlă. Construit pe o suprafaţă de 887 mp în zona centrală a sitului expoziţional, pavilonul nostru are indicativul S30 şi se află lângă spaţiul dedicat Italiei şi regiunilor sale, în vecinătatea paviloanelor Spaniei, Mexicului, Franţei, Israelului şi al Vaticanului.

Va pune în valoare unicitatea culturală şi bogăţia tradiţiilor româneşti ca şi priorităţile naţionale privind agricultura sustenabilă, biodiversitatea, energiile regenerabile, dezvoltarea regională, polii de excelenţă, competitivitatea şi inovarea.

În 2020, Dubai va prelua ştafeta expoziţiilor universale şi îşi propune să atragă 25 de milioane de turişti.

Expoziţiile Universale ale culturii şi industriei, în secolul XIX

Prima expoziţie universala s-a deschis la 1 mai 1851, la Crystal Palace din Londra, unde mai mult de 10 mii de manufacturieri şi-au au expus produsele, adevărate minuni ale tehnologiei la acea vreme, de la maşini agricole şi aparate de bucatarie, la ţesături foarte fine sau chiar dinţi falşi.

Expoziţia, inaugurată de regina Victoria şi dominată de Marea Britanie – prima naţiune industrializată a lumii, a avut un extraordinar succes, au venit 6 milioane de oameni din întreaga lume.

După ce s-a închis, în luna octombrie, cele mai interesante exponate au intrat în colecţia Muzeului South Kensington, deschis în 1857, şi apoi au fost expuse la Muzeul Victoria & Albert din Londra.

Şi românii au fost prezenţi, Ţara Românească a trimis câteva produse agricole şi industriale, la del ca şi Moldova care a adăugat şi tipărituri şi litografii, înclusiv o hartă a ţinuturilor locuite de românii din afara Moldovei şi un atlas lingvistic.

cititi mai mult pe http://stiri.tvr.ro/milano-devine-centrul-lumii–s-a-deschis-expo-2015_59543.html