(video) Afacere cu seminţe de cânepă
foto – facebook.com/Digi24HD
articol – digi24.ro
19 august 2015
Afacere inedită începută de o familie din Carei, judeţul Satu Mare. Doi soţi au pus pe picioare o plantaţie de cânepă pe care o cultivă pentru seminţe, pe care le vând în cea mai mare parte la export. Străinii sunt dispuşi să plătească patru euro pentru un kilogram de seminţe pe care le folosesc în diferite domenii. Şi pentru că afacerea merge bine, cei doi soţi se gândesc să deschidă și o fabrică de procesare a cânepei.
Soţii Maxi au început să cultive cânepă pentru fibră în urmă cu mai bine de 30 de ani. După închiderea ultimei fabrici de procesare din Carei, cei doi au continuat să cultive planta pentru seminţe. Cultura lor se întinde pe zece hectare şi, chiar dacă seceta a afectat plantele, cei doi se aşteaptă să aibă o recoltă chiar şi de o mie de kilograme la hectar. În plus, Rodica Maxi foloseşte o tehnică de înmulţire modernă, care îi asigură o producţie şi de trei ori mai mare.
“Este o metodă prin tăiere: după ce ajunge la cinci noduri se taie o dată şi apoi o mai tăiem încă o dată şi asta înseamnă că se triplează pur şi simplu cantitatea; deci de la 300-400 de kilograme de sămânţă vom ajunge până la 1.000″, spune femeia.
Fermierii şi-au amenajat propriul sistem de irigare a plantaţiei. Seminţele de cânepă sunt foarte căutate de străini. Pentru fiecare kilogram aceştia plătesc patru euro, în timp ce în România aceeaşi cantitate se vinde cu un euro.
“Ne-am făcut deja o notorietate în România şi în afară, sunt foarte mulţumiţi beneficiarii noştri şi doresc în continuare să le asigurăm sămânţă pentru cultură.”
Soţii Maxi nu vor să se oprească aici: şi-au propus să producă ulei din cânepă şi să-şi deschidă, în viitor, o topitorie modernă cu bani europeni.
“Mi-am cumpărat o presă de presat ulei la rece, pentru că producţia pe care nu o pot da pe piaţă, ori în străinătate, ori în România, o presez la rece şi îmi fac ulei, o să încercăm să facem şi un brand”, spune Gheorghe Maxi.
Înfiinţarea unei culturi de cânepă nu este uşoară. Fermierii au nevoie de o serie de autorizaţii şi sunt obligaţi să folosească seminţe de la un multiplicator autorizat.
Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei Agricole Bihor: “Fermierii trebuie să se adreseze direcţiilor agricole judeţene, unde îşi exprimă intenţia de cultivare a cânepei, urmând să obţină o autorizaţie din partea acestor instituţii, autorizaţii care îi dă dreptul să cultive o anumită suprafaţă.”
Pe lângă sectorul alimentar şi cel textil, cânepa se foloseşte şi în construcţii, medicină naturistă şi chiar în domeniul auto.
Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuţa
articol preluat de pe http://www.digi24.ro/