Studenţii vor să continue protestele în amfiteatre, nemulţumiţi de discuţiile cu ministrul Educaţiei

Protest studenti - foto - romaniacurata.ro

articol – Elvira Gheorghita – Mediafax

Studenţii vor să continue protestele în amfiteatre şi ameninţă cu greva foamei sau neparticiparea la examene, nemulţumiţi de rezultatele discuţiei cu ministrul Educaţiei, care le-a spus ce reglementări pot fi adoptate şi a arătat că bugetul Educaţiei a crescut cu 2 miliarde de euro în 2015 faţă de 2012.

Ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Cîmpeanu, a discutat, joi, cu liderii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), după ce în mai multe centre universitare din ţară au început activităţi de “occupy” în amfiteatre, studenţii fiind nemulţumiţi, printre altele, de subfinanţarea educaţiei.

Ministrul Sorin Câmpeanu a spus, la finalul întâlnirii, că le-a explicat studenţilor, pe puncte, reglementările care pot fi adoptate în sistemul universitar.

“Au formulat o serie de opt puncte care sunt de interes pentru studenţii din universităţile româneşti. Înainte de toate, aş vrea să vă spun că aceste consultări sunt absolut necesare şi binevenite. Întotdeauna am fost promotorul ideii de reglementări sustenabile în domeniul educaţiei. Aceste măsuri nu pot fi luate, nu pot fi adoptate decât în urma consultării tuturor actorilor din sistemul de educaţie: profesori, studenţi, sindicate, asociaţia elevilor, asociaţii ale părinţilor şi reprezentanţi ai mediului socio-economic, care beneficiază de formarea din sistemul de educaţie. Un al doilea lucru este acela al principiului consolidării legăturilor dintre sistemul de educaţie şi piaţa muncii. În acest context, aceste întâlniri sunt binevenite. Cât priveşte cele opt puncte propuse şi acceptate de noi pe agenda discuţiilor, vă precizez că o educaţie de calitate nu se poate face fără resurse financiare. Am promovat întotdeauna acest aspect. În acelaşi timp, însă, faţă de anul 2012, avem un buget al educaţiei cu două miliarde de euro mai mare. Bugetul educaţiei pe 2015, raportat la bugetul educaţiei pe 2012, când am avut 2,8 la sută din PIB, 2013 – 2,9 la sută, 2014 – 3,2 la sută şi 2015 – 3,7 la sută din PIB. Referitor la solicitarea studenţilor de a avea o reprezentare de 25 la sută, şi în momentul de faţă legislaţia prevede o reprezentare de minimum de 25 la sută a studenţilor în consiliile profesorale şi de 25 la sută la senatele universităţilor. Sunt organismele de conducere ale fiecărei universităţi”, a precizat Sorin Cîmpeanu.
(…)
Liderul ANOSR, Cristi Popescu, a spus că este foarte nemulţumit de rezultatul discuţiei cu ministrul Educaţiei şi că studenţii sunt hotărâţi să-şi continue protestele, mergând până la greva foamei şi neparticiparea la examene.

El a adăugat că va participa la întâlnirea Federaţiei Studenţilor din Europa şi acolo vor cere federaţiilor din alte ţări să-i susţină şi să li se alăture, pentru ca mesajul lor să fie auzit de cât mai multă lume.

Cristi Popescu a precizat că cea mai importantă revendicare a studenţilor este legată de participarea lor la alegerile rectorilor. Studenţii cer includerea lor cu o pondere de 25 la sută din electori în alegerea rectorilor, a decanilor şi includerea, în aceeaşi proporţie, în consiliile departamentelor din facultăţi, locul în care se iau decizii cu privire la curriculă şi planuri de învăţământ.

“Aşteptăm şi alte centre să ni se alăture acţiunilor noastră, să ocupăm amfiteatrele. În Spania, studenţii sunt reprezentanţi în proporţie de 30 la sută, în Serbia, 25 la sută, în Slovacia, între 30-40 la sută. Suntem foarte nemulţumiţi, nu am primit niciun răspuns clar la solicitările noastre, nicio rezolvare la soluţiile pentru care noi am rămas în amfiteatre. La acest moment, suntem hotărâţi să rămâne în amfiteatre. Nu există nicio asumare clară că problemele noastre se vor rezolva. Iniţial, Ministerul Educaţiei a evitat să vorbească de revendicarea noastră, cea legată de 25 la sută. Ministerul se eschivează, aruncă mingea în fileul Parlamentului şi la fileul universităţilor. Rămânem în afiteatre, avem semnale că şi alţi colegi din ţară ni se vor alătura. Discutăm, probabil, în zilele următoare, unii colegi vor intra în greva foamei. Ne gândim şi să ameninţăm derularea sesiunii de examene din acest an. Şi dacă va fi nevoie, vom veni şi în faţa ministerului”, a mai spus Popescu.

cititi mai mult pe http://m.mediafax.ro/social/studentii-vor-sa-continue-protestele-in-amfiteatre-nemultumiti-de-discutiile-cu-ministrul-educatiei-14224651