Stop risipei, stop foametei!

Stop risipei, stop foametei! - foto - secure.avaaz.org

Stop risipei, stop foametei!

 

adresată liderilor naționali și miniștrilor reponsabili pentru sectorul alimentar, agricultură sau concurență:

Sute de milioane de oameni suferă de foame, în timp ce o treime din hrana lumii ajunge la gunoi. Vă cerem să luați măsuri legislative pentru a obliga supermarketurile să doneze mâncarea nevândută și să publice statistici privind alimentele aruncate. Vă cerem totodată să creați un cadru instituțional pentru a controla tratamentul neloial aplicat furnizorilor, cum ar fi anularea comenzilor în ultimul moment, o practică prin care producătorii sunt forțați să arunce cantități mari de mărfuri, dar și implementarea la nivel național a unor programe pentru atingerea obiectivului ONU de înjumătățire a rispiei de mâncare până în 2030.

Dragi prieteni,O treime din hrana pe care o producem ajunge la gunoi, în timp ce zeci de milioane de copii se duc la culcare flămânzi în fiecare noapte. Dar există o rețetă cu care putem hrăni întreaga lume.

Avem deja ingredientele: o mișcare de amploare tocmai a convins Franța să adopte o lege care obligă supermarketurile să doneze produsele nevândute, Uniunea Europeană caută soluții pentru a interzice magazinelor să anuleze în ultimul moment comenzi masive de produse pe care fermierii le-au cultivat deja, iar ONU își propune ca obiectiv înjumătățirea risipei de mâncare la nivel mondial.

Sincronizarea e cel mai important aspect pentru ca rețeta să ne iasă bine. Suntem deja în contact cu numeroși politicieni care sunt gata să lanseze noi propuneri legislative – mai trebuie doar să arătăm că opinia publică e de partea lor.  Hai să lansăm o petiție cu un milion de voci și să o înmânăm reprezentanților UE înainte de încheierea consultărilor. Vom colabora apoi cu aliații noștri din întreaga lume pentru a obține legile de care avem nevoie. Semnați acum petiția urgentă și trimiteți acest mesaj tuturor celor cu care ați împărțit vreodată o masă:

SEMNATI AICI!

Eu și organizația pe care am fondat-o – Feedback – luptăm de 15 ani împotriva acestei scandaloase risipe de alimente . Am descoperit că în Kenya, aproape jumătate din legumele produse pentru piața vestică sunt distruse. Supermarketurile spun că produsele nu au culoarea sau forma potrivită și anulează comenzi întregi chiar înainte de a fi livrate.

Am întâlnit muncitori care câștigă mai puțin de 2 dolari pe zi și care nu își mai primesc banii atunci când comenzile sunt anulate: prin urmare, copiii lor nu mai pot merge la școală și nu mai au ce mânca. Unii fermieri trebuie chiar să semneze contracte care îi împiedică să dea mâncarea gratis celor care au nevoie de ea.

În Marea Britanie, astfel de abuzuri au devenit ilegale. Fermierii pot trimite sesizări anonime unei autorități de reglementare care poate amenda supermarketurile cu până la 1% din cifra de afaceri.Cel mai mare jucător de pe piață, Tasco, e deja anchetat, și avem grijă ca acest mesaj să ajungă și la conducerea altor supermaketuri.

ONU își propune ca obiectiv înjumătățirea risipei de mâncare la nivel mondial până în 2030, iar oportunitățile sunt din ce în ce mai numeroase. UE derulează consultări pentru a  pune capăt practicilor comerciale neloiale ale supermaketurilor, ca parte a unui nou plan pentru reducerea risipei de mâncare pe tot continentul. Marea Britanie și Franța au început să dea exemple de urmat, iarnumeroși politicieni din Berlin, Bruxelles, Madrid și Washington fac deja presiuni pentru schimbări importante. Depinde doar de noi să le oferim un mandat puternic pentru a obține legile de care avem nevoie. Semnați acum:

SEMNATI AICI!

Nimic nu e mai important pentru soarta umanității decât găsirea unei modalități de a hrăni întreaga lume. Dacă mișcarea împotriva risipei de mâncare și comunitatea Avaaz își vor uni acum forțele, putem oferi hrană săracilor și elimina presiunile făcute asupra bieților fermieri și asupra mediului.Cu speranță,

Tristram Stuart, alături de echipa Feedback și echipa Avaaz

SURSE (ÎN ENGLEZĂ)

Putting a stop to global food waste (Feedback)
http://www.feedbackglobal.org/stopdumping

EU supermarkets blamed for Kenya food waste (Al Jazeera)
http://www.aljazeera.com/indepth/features/2013/02/2013222152652620999.html

France to force big supermarkets to give away unsold food to charity (The Guardian)
http://www.theguardian.com/world/2015/may/22/france-to-force-big-supermarkets-to-give-away-unsold-fo…

France Wants To Forbid Supermarkets To Destroy Unsold Food (Huffington Post)
http://www.huffingtonpost.com/2015/05/22/france-supermarkets-unsold-food_n_7420702.html

5 Amazing Strategies to Eliminate Food Waste and Feed the Hungry (Time)
http://time.com/money/3913386/food-waste-feed-hungry/

EU circular economy consultation launched (Letsrecycle.com)
http://www.letsrecycle.com/news/latest-news/eu-circular-economy-consultation-launched/

Tesco probed by new regulator (BBC)
http://www.bbc.co.uk/news/business-31143452

articol preluat de pe https://secure.avaaz.org