(Petru Zoltan) Salvaţi hotelul Concordia, locul unde s-a înfâptuit Unirea Principatelor Moldovei și Țării Românești!

Salvați hotelul Concordia - foto: 101reporteri.ro

Salvați hotelul Concordia

foto: 101reporteri.ro
articol: Petru Zoltan – 101reporteri.ro

Petru Zoltan - foto: 101reporteri.ro

Petru Zoltan – foto: 101reporteri.ro

23 ianuarie 2016

Fostul hotel Concordia din Bucureşti de pe strada Smârdan nr. 39 este locul în care s-a înfaptuit Unirea Principatelor Moldovei şi Ţării Româneşti, prin cea de-a doua alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, în urmă cu 157 de ani. Acum, clădirea se află într-un stadiu avansat de degradare și total ignorată de Ministerul Culturii și Primăria Capitalei.

„În această clădire se afla în anii Unirii Ţărilor Române, Hotelul Concordia, unde în seara de 23 ianuarie 1859 s-a hotărât dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, de către fruntaşii Partidei Naţionale, ca domn al Ţării Româneşti“. Până în 2010, acest mesaj stătea scris pe o placă memorială amplasată la baza unei clădiri impozante din inima Centrului Istoric al Bucureştiului, pe strada Smârdan, la numărul 39, scrie historia.ro.

Acum, în dreptul fostului Hotel Concordia nu numai că nu se mai opreşte nimeni să citească această plachetă, dar toată lumea o ocoleşte, de frică să nu se dărâme peste ei. În spatele unor plăci anoste de lemn presat, zace această clădire de o însemnătate istorică incomensurabilă, aşteptând să i se întâmple ceva.

Susține Petiția online AICI

Academicianul prof.univ. dr. Răzvan Theodorescu împreună cu prof.univ.dr. Stelian Tanase, prof.univ.dr. Alexandru Radu, prof.univ.dr. Bogdan Murgescu și conf.univ.dr. Adrian Niculescu au lansat o petiție prin care se solicită salvarea Hotelului Concordia.

“Din păcate, astăzi, clădirea, deşi declarată monument istoric, a ajuns o ruină. Numai o simplă inscripţie, dar şi aceasta deteriorată, aminteşte despre trecutul ei. Vă solicităm să luaţi toate măsurile necesare pentru restaurarea şi reintroducerea hotelului Concordia în circuitul public, în acord cu semnificaţia sa excepţională pentru istoria României. În felul acesta se va asigura păstrarea memoriei momentui istoric al naşterii statului modern român. Reamintim că prin petiţii şi acţiuni publice repetate în ultimii patru ani am încercat să atragem atenţia autorităţilor locale şi centrale privind starea de degradare avansată şi continuă în care se află această clărire simbol pentru istoria noastră”, susțin istoricii în petiție.

Istoria pierdută

Construit în 1852, Hotelul Concordia era bijuteria coroanei Bucureştiului. Cele 90 de camere ale hotelului, restaurantul cu ştaif unde burghezia se desfăta cu specialităţi franţuzeşti, italiene sau germane, cafeneaua şi sala de biliard făceau din Hotelul Concordia unul dintre cele selecte localuri ale Bucureştiului. Elita politică a acelor vremuri, mari industriaşi şi diplomaţi străini alegeau acest hotel datorită reputaţiei sale.

Salvaţi hotelul Concordia

Salvaţi hotelul Concordia - foto: petitieonline.com

Salvaţi hotelul Concordia – foto: petitieonline.com

foto si articol: petitieonline.com

În atenţia

Ministrului Culturii, Primarului general al Capitalei, Consiliului general al Capitalei,

Fostul hotel Concordia din Bucureşti, str. Smârdan nr. 39, este locul în care s-a înfaptuit Unirea Principatelor Moldovei şi Ţării Româneşti, prin cea de-a doua alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, în urmă cu 157 de ani.

Din păcate, astăzi, clădirea, deşi declarată monument istoric, a ajuns o ruină. Numai o simplă inscripţie, dar şi aceasta deteriorată, aminteşte despre trecutul ei.

Vă solicităm să luaţi toate măsurile necesare pentru restaurarea şi reintroducerea hotelului Concordia în circuitul public, în acord cu semnificaţia sa excepţională pentru istoria României.

În felul acesta se va asigura păstrarea memoriei momentui istoric al naşterii statului modern român.

Reamintim că prin petiţii şi acţiuni publice repetate în ultimii patru ani am încercat să atragem atenţia autorităţilor locale şi centrale privind starea de degradare avansată şi continuă în care se află această clărire simbol pentru istoria noastră.

academician prof.univ. dr. Răzvan Theodorescu

prof.univ.dr. Stelian Tanase

prof.univ.dr. Alexandru Radu

prof.univ.dr. Bogdan Murgescu

conf.univ.dr. Adrian Niculescu

SEMNATI PETITIT AICI: Salvaţi hotelul Concordia!

articol preluat de pe: petitieonline.com