Romanii din Kazahstan: “Nu ştiţi ce înseamnă să plângi de dorul meleagurilor natale…”

romanii-din-kazakhstan-0

Gheorghe Budeanu – glasul.info

Interviu cu Nicolae Plushkis, preşedintele Asociaţiei „Dacia” din Kazahstan:

- Dle Plushkis, ce înseamnă pentru românii din Kazahstan Societatea Culturală „Dacia”, cu sediul la Karaganda?

– Societatea Culturală Română (SCR) „Dacia” din Karaganda este singura societate română din Kazahstan. Pentru noi, românii aflaţi în această ţară, ea înseamnă foarte mult — este locul unde putem să vorbim în limba maternă, unde ne amintim împreună de plaiul natal, de patria-mumă. Prin acţiunile pe care le organizăm, vrem să ne păstrăm tradiţiile, obiceiurile şi spiritualitatea românească.

Oamenii care vin pentru prima dată la „Dacia” spun cu lacrimi în ochi: „Parcă am fost în Moldova, parcă am fost acasă”.

Geografic, suntem favorizaţi, deoarece ne aflăm în centrul Kazahstanului, aproape de capitala Astana. Practic, toate drumurile în Kazahstan trec prin Karaganda. Cu efortul fostului ambasador român, un mare patriot, Vasile Soare, am deschis Societatea „Dacia”, pe 28 aprilie 2005.
Cel mai mare sprijin îl avem din partea României, de la Departamentul Românilor de Pretutindeni — şi financiar, şi spiritual. Avem legături bune şi cu Ministerul Culturii din România, cu Liga culturală a românilor de pretutindeni, Congresul spiritualităţii româneşti, cu Ştefan Gheorghiu, Nicu Alifantis şi mulţi alţi români.

Nicolae-Plushkis

– Să înţelegem că românii din R. Moldova au uitat de fraţii lor din Kazahstan?

– Mai bine colaborăm cu cei din dreapta Prutului. Practic, cu noi s-au întâlnit aproape toţi miniştrii de Externe ai României care au vizitat Kazahstanul. Datorită acestor întâlniri, zece etnici români din Kazahstan au făcut o vizită, în 2008, în România. Atunci, ei pentru prima dată şi-au văzut ţara, mergând în Bucovina, Moldova, Oltenia sau Muntenia…

Închipuiţi-vă că chiar preşedintele României, Traian Băsescu, aflat într-o vizită oficială în Kazahstan, a trecut şi prin Karaganda, unde s-a întâlnit cu membrii Societăţii „Dacia”. Pentru noi a fost ceva nemaipomenit. Pentru prima dată am simţit că nu mai suntem orfani, că îşi mai aminteşte cineva de noi, că suntem cu adevărat români. Am primit şi 14 colete cu cărţi în limba română — 300 de volume ale scriitorilor clasici şi moderni.

Noi facem multe eforturi să stabilim relaţii şi cu românii din R. Moldova. Anul trecut ne-a vizitat marele sufletist şi patriot Vasile Şoimaru, pe 31 mai, de ziua pomenirii victimelor din lagărele staliniste din Kazahstan, români deportaţi în anii 1941-1953. Ambasada României la Astana a ridicat un monument în memoria celor 1000 de soldaţi români căzuţi aici în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Memorialul are menţionate numele tuturor celor morţi în lagărele staliniste. Cred că o să ridicăm şi un monument în memoria deportărilor din R. Moldova. Împreună cu Vasile Şoimaru a fost şi Valentin Ciumac, reprezentantul ASCOM în Kazahstan, fost ambasador al R. Moldova în Italia. Ţinem legături cu academicianul Mihai Cimpoi, compozitorul Eugen Doga şi alţii.

romanii-din-kazakhstan
Romanii din Kazakhstan: “Nu ştiţi ce înseamnă să plângi de dorul meleagurilor natale…”, foto: dacia.kz

- Recent, R. Moldova a sărbătorit 20 de ani de la proclamarea Independenţei. Oficialităţile de la Chişinău au invitat reprezentanţi ai diasporei moldoveneşti din Kazahstan la evenimentul jubiliar?

cititi mai mult pe http://glasul.info/2015/01/30/romanii-din-kazahstan-nu-stiti-ce-inseamna-sa-plangi-de-dorul-meleagurilor-natale/