(Marian Petru) Cu ochii pe ei: cum își monitorizează băcăuanii aleși locali, județeni și parlamentarii. Așa se face!
foto – romaniacurata.ro
articol – Marian Petru – romaniacurata.ro
Două organizații, Romanian Youth Movement for Democracy și „Un Zâmbet” Bacău implementează proiectul cu numele ”Cetățeni activi pentru Bacău”. În cadrul inițiativei, pe site-ul bacaulactiv.ro sunt centralizate activitățile aleșilor locali (Consiliul Local Bacău, Consiliul Județean și parlamentari aleși în circumscripțiile băcăuane). Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru România Curată, managerul de proiect, Marian Damoc, a explicat care sunt dificultățile de colaborare și neregulile depistate în activitatea aleșilor.
***
România Curată: Care este scopul proiectului?
Marian Damoc: Proiectul și-a propus să contribuie la dezvoltarea societății civile din județul Bacău, având două componente; una de informare a cetățenilor cu privire la activitatea aleșilor din Consiliul Local Bacău, Consiliul Județean și din Parlament (cei care aparțin de județul Bacău), iar a doua componentă se referă la partea de organizații și de grupuri care pornesc diferite inițiative la nivel local și județean, cărora le oferim informații, suport, cursuri pe partea de monitorizare a aleșilor, în general elemente îndreptate spre rezolvarea unor probleme comunitare.
România Curată: Ați spus monitorizarea aleșilor din județul Bacău, fie consilier locali din municipiul reședință de județ, consilier județean sau parlamentar. Ce înseamnă această monitorizare a activității lor?
Marian Damoc: Pentru monitorizarea activității consilierilor locali și județeni am dezvoltat o metodologie pornind de la zero, nu am mai găsit un exemplu la nivel național din care să ne inspirăm. Astfel, am dezvoltat noi o nouă metodologie. În primul rând, participăm la toate ședințele Consiliului Local, Consiliului Județean. După fiecare ședință, facem un raport, ce proiecte s-au adoptat, cine și cum a votat, care au fost cei care s-au abținut. Pregătim și un articol calitativ după fiecare ședință – ce s-a discutat, ce observații a adus fiecare consilier, ce presupune fiecare proiect de hotărâre. Pe site-ul bacaulactiv.ro, la fiecare consilier județean, local și parlamentar am creat un profil al persoanei în cauză. La consilieri locali și județeni avem câțiva indicatori: care sunt rapoartele de activitate publicate, cele anuale care sunt obligatorii, proiectele de hotărâre inițiate, luările de cuvânt în cadrul ședințelor, numărul de ședințe în care a luat cuvântul, prezența, avem datele de contact pentru fiecare dintre aceștia. La fel, declarațiile de avere și de interese care sunt obligatorii prin lege. La profilul fiecăruia sunt date și câteva informații legate de activitatea profesională. De asemenea, avem date și despre traiectoria politică, pentru că sunt unii care s-au perindat prin mai multe partide. Acești indicatori sunt aplicați pentru consiliile local și județean. La parlamentari, avem indicatorii care sunt mai tradiționali și pe care i-am mai folosit și în alte monitorizări: propuneri inițiate, declarații, interpelări, moțiuni. Ce am adus noi nou în acest sens este monitorizarea lor lunară pentru că unele cifre, uneori, pot să mintă, să denatureze adevărul. Mulți dintre aleși practic bifează în Parlament câteva declarații, dar când facem analiza lunară, ne dăm seama că au fost luni întregi în care activitatea lor, cel puțin în cifre, este egală cu zero. Și le monitorizăm și partea calitativă, încercăm să vedem ce au propus.
cititi mai mult pe http://www.romaniacurata.ro/cu-ochii-pe-ei-cum-isi-monitorizeaza-bacauanii-alesi-locali-judeteni-si-parlamentarii-asa-se-face/