În lume, numărul miliardarilor crește odată cu amplificarea inegalităților sociale (raport)

imageResize

Numărul miliardarilor ce dețin averi de peste un miliard de dolari s-a dublat în lume de la începutul crizei din anul 2008, dar în același timp au crescut și inegalitățile la nivel mondial, se arată într-un raport al ONG-ului Oxfam, comentat miercuri de agenția EFE.

În timp ce o mică elită deține tot mai mulți bani pe care nu îi poate cheltui într-o viață întreagă, alții trăiesc într-o sărăcie extremă și mor din cauza lipsei serviciilor medicale de bază, iar milioane de copii nu pot merge la școală’, se subliniază în raportul intitulat ‘Egali: Să punem capăt inegalității extreme. A sosit momentul să schimbăm regulile’.

Numai între anii 2013 și 2014 averea celor 85 de persoane cele mai înstărite din lume, care echivalează cu averea jumătății celei mai sărace a populației lumii, a crescut în fiecare zi cu 668 de milioane de dolari.

Fenomenul sporirii decalajelor sociale nu se întâlnește doar în țările dezvoltate, documentul făcând referire și la cei 16 miliardari din Africa Subsahariană, unde 358 de milioane de oameni trăiesc într-o sărăcie extremă. Este dat și exemplul Africii de Sud, cea mai dezvoltată țară africană, unde inegalitățile sociale actuale le-au depășit pe cele de la sfârșitul perioadei de apartheid.

‘Inegalitatea subminează creșterea economiei, corupe politicienii, restrânge oportunitățile și alimentează instabilitatea în timp ce sporește discriminarea, mai ales în rândul femeilor’, notează directoarea executivă a Oxfam International, Winnie Byanyima.

De la FMI și până la Papa Francisc, dar și de la președintele american Barack Obama și până la Forumul Economic Mondial, toți sunt de acord că inegalitatea este una dintre cele mai mari provocări ale vremurilor noastre și neluarea de măsuri împotriva ei aduce prejudicii economice și sociale, dar în practică au fost implementate foarte puține inițiative concrete, se remarcă în text.

Astfel, obiectivul studiului este de a lansa o nouă campanie pentru a cere liderilor mondiali să-și transforme vorbele în fapte și să adopte măsuri împotriva evaziunii fiscale practicate de marile companii și de indivizii cei mai înstăriți, astfel încât fiecare să contribuie în mod corect la bugetele naționale, pentru ca statele să poată combate decalajele și să construiască societăți mai juste.

Concret, organizația propune aplicarea unui impozit anual de 1,5% pe marile averi din lumea întreagă, iar sumele astfel încasate să fie folosite pentru a permite copiilor defavorizați să meargă la școală și pentru furnizarea serviciilor sanitare de bază în țările cele mai sărace.

AGERPRES/(AS — autor: Sorin Popescu, editor: Gabriela Ionescu)

Foto: (c) GABRIEL PETRESCU/AGERPRES ARHIVĂ
articol preluat de pe http://www.agerpres.ro/