Genialii României, noua generaţie. Poveştile tinerilor care i-au cucerit pe străini: Alina din Iaşi – erou naţional în Thailanda, Victor din Zalău – idol în SUA

tineri romani

De la stânga la dreapta, trei dintre tinerii români care ne fac cinste peste hotare: constănţeanul Victor Maxim, ieşeanca Alina Miron şi zălăuanul Victor Moisescu
foto – adevarul.ro
articol – Corespondenţi „Adevărul” – adevarul.ro

România are o mulţime de tineri talentanţi şi foarte ambiţioşi care au dovedit de-a lungul timpului că pot face lucruri notabile. Nu de puţine ori tinerii din ţara noastră au reuşit să se facă cunoscuţi datorită inteligenţei de care dau dovadă. „Adevărul“ vă prezintă harta minţilor strălucite din România.

BISTRIŢA. Supertinerii cu minţi geniale

Bistriţa-Năsăud deţine recordul la medalii la olimpiadele de matematică datorită lui Rareş Buhai (foto jos). De asemenea, în Bistriţa-Năsăud au luat naştere roboţei premiaţi tocmai la Viena şi s-au născut afaceri care i-au făcut invidioşi şi pe marii jucători de pe piaţa IT. Toate acestea datorită minţilor sclipitoare ale unor tineri care s-au încăpăţânat să ne demonstreze că se poate face performanţă şi în România.

La doar 18 ani, Rareş Buhai, un elev din clasa a XII-a de la Coegiul Naţional „Liviu Rebreanu” din Bistriţa este cel mai medaliat elev român cu aur la Olimpiada Internaţională de Informatică, de unde a adus nu mai puţin de 8 medalii de aur

627x0

Felix Crişan, originar din Alba Iulia, este unul dintre fondatorii unei companii româneşti care deţine supremaţia pe piaţa micro-plăţilor electronice. A absolvit Colegiul „Horea Cloşca şi Crişan” şi apoi universitatea, la Bucureşti. A lucrat pentru IBM şi HP şi apoi şi-a făcut propria sa afacere în ţară. Aplicaţia realizată de el s-a situat în top 3 cele mai votate tehnologii în cadrul primei expoziţii dedicate start-up-urilor prezente în centrul mondial al giganţilor din domeniul IT, Silicon Valley.

627x0 (1)

SIBIU. Tinerii cu care se mândreşte oraşul

Ciprian Vasiu (foto stânga jos) a reuşit să pună pe picioare în diaspora o întreagă reţea de voluntari care adună tone de ajutoare pentru zeci de familii sărace din România iar Lee Vasu a dus zeci de pictori din toată lumea la Sibiu şi le-a expus lucrările în galeria sa din New York.

Ciprian Vasiu are 25 de ani şi este de loc din Cisnădie, judeţul Sibiu. Cipi, cum îi spun prietenii, este astăzi sufletul unei comunităţi care numără aproximativ 50 de voluntari împrăştiaţi în toată lumea, din Germania până în Elveţia şi din Grecia până în America.

627x0 (2)

CĂLĂRAŞI. Chimia, marea dragoste: tânărul genial din Olteniţa, ajuns student la Cambridge

Unul dintre cei mai străluciţi elevi ai judeţului Călăraşi, George Silvian Baltac, un geniu al chimiei, şi-a văzut visul cu ochii. Este student, în anul III, la prestigioasa universitate Cambridge.

Fost elev al liceului Teoretic “Neagoe Basarab” din Olteniţa, pe care l-a absolvit în anul 2012, George Silvian Baltac, are un palmares demn de invidiat. Ea obţinut două medalii de argint la olimpiadele internaţionale din anul 2010. Prima dintre ele a câştigat-o la Olimpiada de Ştiinte a Uniunii Europene, iar pe cea de-a doua la Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară desfăşurată în Siberia. În 2011, la Olimpiada Internaţională de Chimie de la Ankara, George Silvian Baltac a urcat din nou pe podium, unde i-a fost decernată medalia de bronz.

IAŞI. Tânăra din Paşcani ajunsă erou naţional în Thailanda. Cariera de excepţie a Alinei Miron, vedeta României la Haga  

În primăvara anului 2013, povestea avocatei păşcănene Alina Miron făcea înconjurul României. Tânăra a pledat pentru Thailanda într-un proces de drept internaţional şi a fost tratată ca un erou naţional în ţara asiatică datorită prestaţiei impresionante. Românca îşi continuă cariera de excepţie la Haga.

Alina Miron, o tânără din Paşcani în vârstă de 35 de ani, a devenit în ultimii ani unul dintre cei mai apreciaţi avocaţi în Drept Internaţional din Europa. A ajuns celebră atât în România, cât si într-o ţară din capătul celălalt al lumii, în mai 2013, după ce a pledat la Curtea Supremă de Justiţie de la Haga (Olanda).

Era vorba de o speţa istorică între Thailanda şi Cambodgia, privitoare la un teren de 4,6 kilometri pătraţi situat la graniţa dintre cele două ţări. Nu pământul în sine a stârnit pasiuni aprinse între cele două ţări, ci un templu budist din secolul al IX-lea amplasat pe teritoriul acestuia. În 1962, Curtea de la Haga a stabilit că templul se află sub suveranitate cambodgiană şi, prin urmare, Thailanda avea obligaţia de a-şi retrage forţele militare din vecinătatea teritoriului cambodgian.

627x0 (3)

Citeste mai mult: adev.ro/nky4kw