Focul Viu de la Andreiaşu, locul unde oamenii află primii când se cutremură pământul. Indiciile sunt date de flăcări uriaşe, venite misterios din pământ – video si foto

646x404

de Borcea Stefan – adevarul.ro

Rezervaţia naturală „Focul Viu” este situată în inima satului Andreiaşu de Jos, pe un suprafaţă de aproape 40 de hectare. Focul Viu are şi o puternică simbolistică religioasă, fiind cunoscut ca un protector al animalelor, însă are şi o semnificaţie negativă, în sensul că flăcările mari anunţă un cutremur.

Este considerat a fi cel mai extins câmp de „focuri vii” din ţară, atât ca întindere, cât şi ca debit de metan, respectiv 50 de tone pe an. Numai prin 6 dintre orificiile analizate s-a stabilit că sunt emanate anual aproximativ 24 de tone de gaz metan.

Pe lângă metan, din sol mai ies şi alte gaze precum dioxidul de carbon, azotul şi heliul.

Nu se cunoaşte o dată de atestare a acestui fenomen. Se spune doar că este foarte vechi încât ar fi rezultatul unei erupţii vulcanice. Mărturie stau descoperirile arheologice, cercetările făcute la suprafaţă care au dat la iveală unelte de muncă sau de luptă ce au ca materie primă rocile vulcanice.

Spectacolul focurilor vii este magnific, mai ales în timpul nopţii. Flăcările ce ies în mod misterios din pământ pot fi interpretate şi ca un semn de avertizare în caz de seism, spun localnicii.

Ei sunt primii care află când se va cutremura pământul. Flacăra are până la 45-50 cm înălţime, este slab colorată ziua, mai evidentă în amurg, accentuându-i-se intensitatea la coborârea nopţii.

„Focul ăsta este aici poate de mii de ani. Noi de când ne-am născut ne ştim cu el aici. În afară de faptul că este interesant şi că este vizitat de lume, el ne anunţă când va fi cutremur”, spune localnicul Vasile Budeanu.

Din 1973, zona ce se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 400 de metri pătraţi în judeţul Vrancea a fost declarată rezervaţie geologică.

 

Turiştii prin aceste locuri rămân plăcut impresionaţi de frumuseţea luminii degajate de flacăra dansând, la poalele brazilor. Noaptea, lumina ei se reflectă în pădurea de brad din vecinătate, creând o atmosferă feerică.

„Chiar dacă drumul este mai prost şi pătrunzi greu cu maşinile străine pe aici, chiar dacă nu există locuri de cazare pentru vizitatori , am văzut de multe ori turişti din afara ţării. Vara se opresc peste noapte cu cortul şi stau aici câteva zile. Am văzut aici englezi şi polonezi. Este adevărat că acum sunt din ce în ce mai puţini, dar sperăm să se poată face ceva şi pentru zona aceasta, să nu intre în anonimat”, spune profesorul Costică Mocanu.

Situat la 430 de metri altitudine, pe versantul drept al Văii Milcovului în Subcarpaţii Vrancei, Focul viu de la Andreiaşu este o curiozitate şi pentru străini.

„Această emanare de gaze care are loc în permanenţă sau acest foc nestins din Andreiaşu este legat de zona de fracturi Caşin-Bisoca, care facilitează ieşirea la zi a gazelor legate de acumulările de hidrocarburi di subsol. Ciudatele pâlpâiri ale focurilor nestinse ce ţâşnesc din pământ sunt legate de numele unor comori de aur ascunse prin aceste locuri. Dar nu este vorba despre aurul galben al banilor, ci este aurul negru, ţiţeiul”, se arată într-o lucrare din 1971 despre  rezervaţii naturale şi monumente ale naturii din judeţul Vrancea.

cititi mai mult pe http://adevarul.ro/locale/focsani/focul-viu-andreiasu-locul-oamenii-afla-primii-cutremura-pamantul-indiciile-date-flacari-uriase-venite-misterios-pamant-1_54f01ee0448e03c0fd085b65/index.html?utm_source=newsletter&utm_campaign=Cu+Putin+la+psiholog%3A+%C3%AEncalc%C4%83+regulile%2C+dispre%C5%A3uie%C5%9Fte+tot%2C+se+teme+c%C4%83+pierde+puterea&utm_content=Newsletter-184360-20150227