(Florina Presadă – Senator USR) Epilog la şedinţa Comisiei de Administraţie Publică de la Senat, din 4 aprilie 2017

"tenograma" şedinţei Comisiei de Administraţie Publică de la Senat, din 4 aprilie 2017 - foto: facebook.com

“Stenograma” şedinţei Comisiei de Administraţie Publică de la Senat, din 4 aprilie 2017

foto: facebook.com
articol: Florina Presadă – Senator USR

Florina Presadă - Senator USR - foto: facebook.com

Florina Presadă – Senator USR – foto: facebook.com

5 aprilie 2017

 

Ieri, când tocmai credeam că s-a încheiat şedinţa Comisiei de Administraţie Publică de la Senat, pe uşă a intrat domnul Falcă, ales şi re-ales primar al Aradului în 2004, 2008, 2012 şi 2016.

Ohh, Bună ziua, dom` primar!” Veselie mare, toată lumea se cunoaşte cu toată lumea.

Ne spune că a venit aici în calitate de reprezentant al Asociaţiei Municipiilor din România (AMR) şi nu al PNL să susţină punctul 1 de pe ordinea de zi, cel cu schimbarea majorităţilor privind deciziile de patrimoniu în consiliul local, de la 2/3 dintre consilieri la jumătate plus unu, pe care tocmai îl amânasem.

Şi începe să ne explice că e o chestiune de „funcționabilitate” (cuvânt pe care l-a repetat în diverse forme, chiar l-a silabisit, să înţelegem, mai ales eu), că are probleme cu intabularea şi cartea funciară, că i se blochează proiecte europene, că opoziţia se opune de dragul de a se opune în consiliul local.

Pentru cineva care a fost în poziția de primar atâția ani, domnul Falcă a uitat prea ușor că și opoziţia reprezintă comunitatea, altfel nu s-ar afla acolo, în consiliile locale şi judeţene, iar dacă un proiect e realmente util comunității, nu ar avea loc astfel de blocaje.

Îi amintesc domnului Falcă – atunci când mă lasă să vorbesc – că propunerea e din 2014/2015 şi îmi este greu să cred că fix absenţa acestei legi l-a împiedicat să implementeze proiecte europene dacă ar fi dorit acest lucru; e prima dată că aud de blocaje în proiecte europene din cauza majorităţii de 2/3 în consiliile locale.

Ca de obicei, colegii de Comisie ţin să îmi reamintească că ei vorbesc din realitate, că ei au fost în administraţia locală şi ştiu cu ce se mănâncă. Domnul secretar Deneș reiterează că beneficiarul legii și de care trebuie să ţinem cont e administraţia publică locală – deşi în şedinţele anterioare am tot zis că beneficiarii ar trebui să fie cetăţenii, la ei trebuie să ne gândim.

După încă vreo două schimburi de replici amicale între membrii Comisiei și domnul Falcă, părăsim sala de ședințe.
Ca să punem lucrurile în context: domnul Robert Negoiţă – PSD este preşedintele Asociației Municipiilor din România, iar domnul Falcă – PNL, este unul dintre prim-vicepreşedinţi, în compania altor primari notorii (http://amr.ro/ro/despre-amr/comitetul-director.html), proveniţi din diverse partide politice. Interesul pentru această modificare legislativă este al tuturor acestor primari, unii dintre ei cunoscuţi drept „baroni locali”.

În general, domnul Falcă nu a avut nicio problemă la Arad în a-şi trece proiectele prin consiliu din pricina majorităţii de 2/3.

PS: am cerut stenograma şedinţei de ieri. Am primit ceea ce vedeţi, cu menţiunea că mi s-a spus că la Comisie nu există resurse pentru a efectua stenograme. Vizita domnului Falcă nu e consemnată, aşa cum mă aşteptam, la un moment dat domnul Deneș spunând „acum că s-a terminat şedinţa, putem să vorbim.” Ce e şi mai important: în procesul verbal scrie că discuţia pe L122/2015 s-a amânat pentru o dată ulterioară, nefiind precizată dată de 25.04.2017, aşa cum am votat.

“Stenograma” şedinţei Comisiei de Administraţie Publică de la Senat, din 4 aprilie 2017 – foto: facebook.com

Deși pentru mine este clar că nerespingând această propunere legislativă vom da verde jafului din patrimoniul public, și așa deja ciuntit de interesele vremii, nutresc speranța că ai mei colegi din Comisie nu vor uita că au fost trimiși de către cetățeni în Parlament pentru a le reprezenta interesele.

Voi face tot ce îmi stă în putere să opresc această propunere și am încredere, până la proba contrarie, în discernământul colegilor mei.

articol preluat de pe: facebook.com