Economia socială, șansa a 20 de mici producători de miere de pe Valea Barcăului de a intra pe piață
Cosmin Zaharia – Green Report
“Sănătate dulce” este o poveste despre oameni care au primit o şansă la un viitor mai bun, despre integrare socială şi beneficii care se reîntorc spre comunitatea rurală din regiunea Valea Barcăului, județul Sălaj. Prin valorificarea resurselor locale, membrii comunităţii îşi măresc veniturile şi devin din consumatori de resurse în generatori de valoare adaugată. Mai mult decât atât, 50% din beneficiile economice obţinute din vânzarea produselor se reinvestesc în educaţie, în susţinerea tinerilor şi copiilor din mediul rural, care nu au acces la educaţie şi formare profesională, iar restul de 50% sunt direcționați spre dezvoltarea sustenabilă a întreprinderii sociale.
Povestea începe cu aproape 16 ani în urmă, când Alin Prunean, președintele fundației Agapis, a intrat în legătură cu Heiffer Project International, o organizaţie din SUA, a cărei activitate este centrată pe a oferi animale în dar celor care au nevoie de ele. Timp de 10 ani, din 1999 și până în 2009, familiile nevoiașe din câteva comunităţi rurale din regiunea Valea Barcăului au primit în dar animale de rasă – porcine, bovine, caprine şi albine – pentru a le ajuta să depășească impasul în care se aflau. Singura lor obligaţie find aceea ca, la rândul lor, să dăruiască mai departe animale și familii de albine celor care, la fel ca ei, se confruntau cu sărăcia.
“Mare parte din aceste familii şi-au înmulţit animalele primite şi au rezolvat parte din nevoile lor, nevoi de consum şi parţial valorificare pentru a întregi bugetul familiei. După aceste experienţe am înţeles că o problemă majoră pentru micii crescători este valorificarea produselor pe care aceştia le produc. Aşa s-a născut Valea Barcăului S.R.L., o întreprindere socială cu brandul „Sănătate dulce’, care îşi propune susţinerea micilor producători, în special apicultori, pentru a-şi valorifica produsele”, povestește Alin.
Pe lângă faptul că Alin s-a născut și a crescut în această zonă, Valea Barcăului a fost aleasă de acesta și datorită caracteristicilor geografice, zonă de deal şi submontană, în care există practici agricole tradiţionale, precum și a faptului că este o zonă curată, fără industrie şi nepoluată, care asigură produse naturale de o calitate superioară.
Un proiect de 142.000 de lei
În anul 2011 a apărut oportunitatea unei finanţări prin care s-a putut amenaja şi dota o mică unitate de procesare şi ambalare. Valoarea investiţiei se ridică la aproximativ 142.000 lei, întreprinderea socială fiind finanţată cu suma de 84.000 lei, premiu obţinut de către Fundaţia Agapis în urma participării la competiţia naţională “Beneficii economice din investiţii sociale” organizată de către Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, în cadrul unui proiect cofinanțat prin Fondul Social European. Iniţiativa s-a bucurat de susţinerea primăriei din Valcău de Jos care în baza unui parteneriat s-a implicat în proiectul “Sănătate dulce” prin punerea la dispoziţie a unui spaţiu, vechea primărie care nu mai era folosită, şi sprijin în amenajarea acestuia.
cititi mai mult pe http://www.green-report.ro/economia-sociala-sansa-a-20-de-mici-producatori-de-miere-de-a-intra-pe-piata/